Timpul.md

CSI / Rusia 9 Noiembrie 2015 | 15:15

(AVERTIZARE) Putin își va exercita puterea şi în alte teritorii unde se vorbeşte limba rusă

Nu e niciun secret că preşedintele rus Vladimir Putin îşi doreşte că Rusia modernă să fie mai mare, similară Uniunii Sovietice. Însă ambiţiile imperialiste ale preşedintelui rus ar putea fi mai degrabă alimentate de economie decât de politică.

Investitorul miliardar Jeffrey Gundlach înaintează teoria că eforturile lui Putin de a recâştiga teritoriile unde se vorbeşte rusă sunt alimentate de un dezastru demografic iminent, scrie CNN.

Populaţia Rusiei îmbătrâneşte rapid. Populaţia cu vârstă activă se va reduce cu 14% în următorii 35 de ani, ceea ce reprezintă un risc pentru creşterea economică.

"Rusia va avea cea mai mare implozie de populaţie din istoria lumii", a spus Gundlach. "Nu e de mirare că Putin vrea să preia alte naţiuni suro-centrice. Are nevoie de oameni", crede miliardarul.

În ultimii ani, Putin a readus peninsula Crimeea în teritoriul Rusiei şi a încercat să împiedice aderarea Ucrainei la NATO. Există temeri că va încerca să îşi exercite puterea şi în alte teritorii unde se vorbeşte rusă, precum ţările baltice.

Gundlach, fondatorul firmei DoubleLine Capital, da vină pentru această situaţie pe rată ridicată a mortalităţii şi rată scăzută a natalităţii din Rusia.

sursa: ziare.com

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus