Timpul.md

Actualitate 23 Februarie 2011 | 19:36

(Comentați) Lazăr îi răspunde lui Filat: „Moldtelecom” are un vid regulator

Din punct de vedere politic, acum nu e cel mai potrivit moment de a lua decizia privind rebalansarea tarifelor de către „Moldtelecom”. Nici solicitarea de anulare a acestora de către prim-ministrul Vlad Filat nu e justificată. La această concluzie a ajuns vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, în urma unei şedinţe de lucru organizată astăzi. Şedinţa vine la trei zile de la emiterea dispoziţiei premierului , care menţiona că şefii de la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei (ANPC) au decis „în complicitate flagrantă” cu Ministerul Economiei majorarea tarifelor de către „Moldtelecom”.

„Rog Consiliul de administraţie al „Moldtelecom” să ia în calcul toate rezervele interne, chiar dacă admitem mai multe rebalansări mai târziu. Până la privatizare, „Moldtelecom” trebuie să facă bani din prestarea serviciilor, nu din retail (vânzarea cu amănuntul)”, a mai declarat Lazăr.
Potrivit directorului companiei, Vitalie Iurcu, în 2010 s-au înregistrat pierderi de peste 280 milioane de lei din telefonia locală. Sergiu Sâtnic, şeful ANRCETI, susţine că „astăzi, din punct de vedere juridic, „Moldtelecom” are temei să-şi justifice tarifele respective”, iar Vasile Vulpe, şeful direcţiei juridice a ministerului Economiei, crede că atâta timp cât statul nu a fost prejudiciat, tarifele stabilite nu pot fi sistate.

Pe de altă parte, preşedintele comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, prezent la şedinţă, declară că, de fapt, „Moldtelecom” înregistrează suprapofituri din apelurile internaţionale, acestea fiind de 5 ori mai scumpe. „Nu cumva plăcerea unei încrucişări - televiziune, internet, telefon - trebuie să fie plătită de consumatori?”, s-a întrebat deputatul.

De asemenea, dacă are sau nu „Moldtelecom” poziţie dominantă pe piaţă, Alexandru Gozun, directorul Direcţiei generale dezvoltarea mediului de afaceri din cadrul Ministerului Economiei, spune că acest lucru nu mai e valabil din toamna anului 2009.

Amintim că azi după-masă, ANPC a suspendat decizia Consiliului de administraţie a S.A. „Moldtelecom”, în urma şedinţei de azi dimineaţă, convocată de preşedintele Parlamentului, Marian Lupu.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus