Timpul.md

CSI / Rusia 10 Decembrie 2013 | 11:32

(COMUNITATEA RUSĂ E DIVIZATĂ) Ambasadorul rus Muhametşin este CRITICAT pentru că RM a parafat Acordul de Asociere cu UE

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Farid Muhametşin, este văzut ca primul vinovat de faptul că Republica Moldova a parafat atât de uşor Tratatul de asociere cu Uniunea Europeană. Cel puţin aceasta este părerea semnatarilor unui protest adresat Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova, în care reprezentantul diplomatic al Kremlinului este identificat ca fiind cel care permite Chişinăului mişcarea nestânjenită către UE, în dauna încă inexistentei Uniuni Euroasiatice.

Prea moale pentru gustul minorităţii

Principalul cap al "acuzării" este faptul că Muhametşin nu a reacţionat în niciun fel în perioada premergătoare, dar nici după parafarea Tratatului cu UE, ceea ce, în opinia autorilor protestului, ar fi facilitat calea europeană a Chişinăului. Nemulţumirea etnicilor ruşi este cu atât mai ciudată cu cât uzanţele diplomatice din lumea civilizată nu permit ambasadorilor să se pronunţe în chestiuni de politică internă. Dar aceste lucruri nu sunt valabile pentru cei obişnuiţi cu imixtiunile Kremlinului în politica internă a statelor care au fost cândva colonii ale URSS, al cărei moştenitor legatar este Rusia.

"Prin inactivitatea sa, ambasadorul aduce prejudicii conaţionalilor săi ruşi, dar şi Federaţiei Ruse", concluzionează autorii reclamaţiei, care îşi doresc un reprezentant al Rusiei capabil să se opună voinţei populaţiei titulare şi care să târască Moldova către preconizata structură politico-economică alcătuită pe scheletul Uniunii Sovietice.

Dor de cinismul lui Kuzmin

Comunitatea rusă oficializează astfel în premieră nemulţumirea mai veche pentru înlocuirea lui Valeri Kuzmin, precursorul lui Muhametşin în funtea reprezentanţei diplomatice a Moscovei în R. Moldova, cu un personaj mult mai discret şi mai puţin recalcitrant decât premergătorul său. Reamintim că Valeri Kuzmin a stârnit în numeroase rânduri indignarea opiniei publice de la Chişinău cu declaraţii obraznice la adresa acestui stat, a istoriei sale, dar şi a autorităţilor de după 2009.

Într-o declaraţie de după împuşcarea tânărului Vadim Pisari, pe 1 ianuarie 2012, Kuzmin şi-a etalat cinismul, comparând pretenţiile oficialilor RM cu cele ale unui personaj de desene animate, în ciuda tragismului momentului. În repetate rânduri societatea civilă a cerut declararea acestuia persona non-grata şi expulzarea sa din Moldova, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Spre deosebire de Valeri Kuzmin, Farid Muhametşin a avut declaraţii mult mai calme, ceea ce a stârnit indignarea etnicilor ruşi.

"Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, pe care Republica Moldova intenţionează să-l parafeze în această toamnă, va crea probleme în relaţiile comerciale moldo-ruse", a declarat presei într-o întâlnire de la sfârşitul lunii august ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău. În acelaşi timp, el a menţionat că Moscova nu se opune tendinţelor de integrare europeană a Republicii Moldova. Farid Muhametşin a mai declarat că Moscova nu este deranjată de gazoductul Iaşi-Ungheni care va conecta sistemele României şi Republicii Moldova

Ambasadorul ignorat de presa de limbă română


Farid Muhametşin este ambasador al Federaţiei Ruse la Chişinău din aprilie 2012. În această perioadă el a fost ignorat aproape total de presa de limbă română de la Chişinău, cel puţin comparativ cu predecesorul său, care dădea naştere permanent controverselor prin declaraţiile lui. Cu toate acestea, numai în ultimele 6 luni, la Chişinău au apărut câtev zeci de ONG-uri care promovează aşa-zisele avantaje ale integrăriii euroasiatice a Moldovei, la ale căror întâlniri cu oamenii din raioane, ambasadorul participă frecvent.

sursa: evz.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus