Timpul.md

CSI / Rusia 13 Decembrie 2013 | 06:31

(Der Spigel) Ucraina anunță semnarea acordului de asociere cu UE

Este o declarație surprinzătoare făcută de vicepremierul ucrainean, Serhiy Arbuzov, la Bruxelles: Ucraina ar urma să semneze în curând acordul de asociere cu UE.

Comisarul european pentru extindere, Stefan Füle, i-ar fi oferit oficialului ucrainean o foaie de parcurs la schimb.

Alte titluri din presa internațională: Nu va exista un val anti-UE (Le Monde) / Cel mai valoros paşaport din lume (The Independent)

Deocamdată, nimeni nu a vorbit despre un termen concret. Nici motivele pentru care administrația de la Kiev face această mișcare surpriză, dacă ea va avea într-adevăr loc, nu sunt cunoscute cu exactitate. Idealiștii afirmă că presiunea străzii ar fi ajuns la o cotă critică, cei mai cinici sunt de părere că perspectiva sancțiunilor economice internaționale i-a determinat pe oligarhi să crească presiunea din umbră.

La Bruxelles, declarația vicepremierului ucrainean nu a rămas fără reacție. Comisarul pentru extindere, Stefan Füle, a declarat că UE va elabora o foaie de parcurs care să detalieze pașii necesari semnării acordului de asociere, dar, mai important, este următorul element: Füle a promis Kievului ajutor pentru contractarea unui credit de la FMI. Ucraina are nevoie urgentă de o injecție de capital având în vedere situația deloc fericită a economiei sale și datoria externă uriașă pe care trebuie să o achite în februarie.

Ministrul de externe ucrainean, Leonid Koșara, a fost și el la Bruxelles unde a vorbit despre necesitatea unui mediator puternic în conflictul politic din țara sa. Acesta ar putea fi, în opinia sa, Comisia Europeană sau Consiliul Europei. Puterea și opoziția nu sunt în stare să poarte negocieri constructive, a spus Koșara, dar scenariul unui mediator cu influență ar putea fi unul benefic. Este absolut necesar ca Ucraina să semneze acordul de asociere cu UE în 2014, a mai spus șeful diplomației de la Kiev.

Demonstrațiile continuă în capitala Ucrainei. Ieri, circa 20.000 de oameni au manifestat împotriva președintelui Ianukovici și a guvernului său. După retragerea trupelor de securitate din Piața Independenței, protestatarii au refăcut baricadele și au adăugat încă un sediu pentru mișcarea de rezistență. Este vorba despre sediul Uniunii Arhitecților, pe care l-au transformat după modelul primăriei din Kiev.

Nu va exista un val anti-UE (Le Monde)


Contrar celor afirmate de majoritatea observatorilor, partidele eurosceptice nu ar trebui să aibă un mare câştig de cauză în timpul scrutinului european din luna mai 2014, cred experţii. Însă această veste nu schimbă cu nimic percepţia pe care europenii, dezamăgiţi, o au, faţă de un Parlament considerat a fi foarte departe de problemele lor.

Tot cobind despre Europa, relele vor deveni în cele din urmă aievea. "Dacă ne este ruşine de Europa, extremiştii vor prevala", avertizează comisarul european Michel Barnier. "Ce-i mai rău, pentru Europa, este tăcerea, înaintarea cu capul plecat". Cu şase luni înainte de alegerile europene, nu trebuie să ne lăsăm intimidaţi de Marine Le Pen, care trâmbiţează că partidul ei va ieşi primul la alegeri. Din Franţa, poate. Din Europa, cu siguranţă nu, potrivit preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, care îşi face şi-şi reface socotelile. Se mai întâmplă ca prezența la vot să fie una dramatic de mică și ea scade pe măsură ce puterea Parlamentului Europan crește. La care se adaugă schizofrenia partidelor, care sunt europene la Bruxelles, dar acasă ispitite să aleagă capete de liste care să dea în Europa în timpul campaniei. În Europa, nu se ştie cum să mai despleteşti instituţiile. Pentru a remedia câte o problemă se adaugă unele noi. Pentru a gestiona politica economică şi monetară a zonei euro, ar putea fi înţelept să se înfiinţeze un congres, reunind deputaţii europeni şi naţionali. Iată o adunare în care cetăţenii ar putea poate să se recunoască.

Cel mai valoros paşaport din lume (The Independent)

Decizia Maltei de a-şi vinde cetăţenia, pentru 650 000 de euro, scoate la iveală două adevăruri esenţiale: în primul rând faptul că, în ciuda crizei financiare, paşaportul european rămâne unul dintre cele mai dorite din lume, şi în al doilea rând că în noua realitate capitalul uman este la fel de valoros ca şi capitalul financiar.

Deși nu e primul sau singurul din UE, planul Maltei este mai explicit decât orice măsură precedentă. Există un anumit nivel de control, dar în principiu ar trebui să fie un proces destul de simplu. Primul ministru, Joseph Muscat, spune că se aşteaptă ca planul să atragă indivizi "de mare valoare" care vor investi în insulă. Se estimează că acordul va atrage până la 300 de persoane pe an, şi, deşi paşaportul iniţial este doar pentru o singură persoană, el sau ea poate cumpăra cetăţenii suplimentare pentru familie la 25 000 de euro pe bucată. Titularii au drepturi depline în UE şi pot călători şi lucra în oricare dintre cele 28 de state membre. Această măsură poate părea mercantilă şi într-un fel chiar este. Dar reflectă de asemenea mai multe realităţi ale lumii noastre moderne.

Prima, care ar trebui să fie un motiv de bucurie, este că paşaportul UE este fără îndoială cel mai bun de posedat în lume. A doua este importanța capitalului uman – oameni inteligenţi, talentaţi şi bogaţi – fiindcă am reuşit să creăm o lume în care companiile şi banii pot trece frontierele naţionale cu viteza luminii, dar în care mobilitatea umană este încă înfrânată de o sumedenie de obstacole. În ochii multora din restul lumii Europa este o poveste de succes. În toiul mizeriei economice actuale în partea de sud a continentului, este un detaliu care merită amintit.
 
Sursa: rfi.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus