Timpul.md

Politică 15 Octombrie 2015 | 10:47

(DIRECT DIN PARLAMENT) Ghimpu: E cazul să învățăm de la ucraineni că instabilitatea poate duce la un conflict armat care poate dura la nesfârșit

Parlamentul se întrunește în ședință joi, 15 octombrie, anunță președintele Parlamentului, Andrian Candu.

 


(UPDATE 11.10) Mihai Ghimpu: Partidele noastre au șansa de a întoarce încrederea oamenilor. AIE 3 trebuie să fie curată ca lacrima și harnică la fel ca albina. A venit timpul să demonstrăm că putem construi un stat de drept cu economie funcțională. Primul pas important este ducerea până la capăt a refomei justiției, luptei cu corupția, ce va aduce și finanțări externe.

E cazul să învățăm de la ucraineni că instabilitatea poate duce la un conflict armat care poate dura la nesfârșit. Trebuie să devenim o voce puternică toate partidele politice, să demonstrăm tuturor că drumul european este cel pe care trebuie să mergem.

Anunț colegii de alianță că dacă nu începem reforma, nu combatem corupția, nu întoarcem miliardul, PL ar putea părăsi alianța. PL a venit la guvernare nu pentru posturi și funcții

Alegeri anticipate ar însemna schimbarea răului de azi pe răul de mâine

(UPDATE 11.00) Marian Lupu, lider PDM, deputat în Parlament: 

- Vreau să mă adresez celor care organizează protestele din stradă: dacă își imaginează că vor pune mâna pe putere, se însală. Cu asemenea porniri nu se ajunge la victorie, ci la anarhie. La capăt de drum nu este Moldova, este o altă țară. 

Începe actuala sesiune parlamentară într-un moment foarte tensionat, în care avem pe de o parte nemulțumirea cetățenilor, iar pe de altă parte avem de a face cu mai multe grupuri de provocatori care reprezintă diferite tabere și diferite interese care încearcă să pună în aplicare diverse planuri, folosindu-se de nemulțumirea oamenilor. O Moldovă vulnerabilă este ceea ce visează unii de mai mulți ani, unii care vor să-și facă interesele. Mă refere la interese din exterior, dar și din interiorul țării.

Și noi le-am dat suficiente motive de care să profite. Unul dintre ele este modul în care a gestionată anchetarea jafului de la BEM. Avem și campanii de manipulare și atac furibund tocmai ca să fie intimidate și să nu-și facă datoria.

Asistăm la atacuri direcționate cu un scop precis doar asupra unor instituții., iar scopul nu este eficientizarea lor, ba din contra. Scopul este de a-i manipula pe cetățeni și de a se folosi situația creată.

Este de datoria noastră să căutăm cele mai eficiente instrumente pentru aceste instituții și nu doar prin schimbarea șefilor.

(UPDATE 10.33) Vladimir Filat, lider PLDM, deputat în Parlament:

-  Eu nu am nevoie de imunitatea parlamentară, când am fost chemat la audieri m-am prezentat de fiecare dată. Mă adresez Dva ca potențial viitor președinte că pentru a fi anchetat nu e nevoie de imunitate parlamentară. PLDM a propus excluderea imunității parlamentare, iar PCRM nu a votat.

Această sesiune parlamentară începe într-o atmosferă căreia eu nu pot să-i găsesc un calificativ. Mă întreb de ce un parlament ales în mod democratic este înconjurat de atâția polițiști? Când democrația cade, cel care o înlocuiește este haosul. Ne dorim oare să ne asumăm acest risc?

După alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 mi-am format o convingere: țara noastră nu este posibil să o reformezi. Interesele unora fac reforma imposibilă sau îi slăbesc efectul încât ea devine cosmetică. Dacă nu este posibil să reformăm țara trebuie să o reclădim. Trebuie să corectăm erorile comise și să impunem valorile în care credem. și trebuie să începem de astăzi.

(UPDATE 10.27) Vladimir Voronin, lider PCRM, deputat în Parlament:

- Filat și Leancă să fie lipsiți de imunitate
- Să fie creată o nouă bancă de Economii cu capital sută la sută de stat, capabilă să hotărască toate problemele cetățenilor  
- Alianța de guvernare este pe la toate intersecțiile din sate asociată cu banditismul, corupția și mafia
- Streleț umblă după împrumuturi, lucru care deloc nu îmi place să îl văd

(UPDATE 10.15) Igor Dodon, lider PSRM, deputat în Parlament: 

Miliardul jefuit din bănci ne va condamna la zeci de ani din sărăcie. Prin scheme criminale jefuiți poporul prin majorarea tarifelor. Ați produs omoruri și alte fărădelegi. A fost arestat un deputat, membru de onoare al APCE (Grigore Petrenco). E timpul să plecați. În caz contrar oamenii vă vor lua în furci.

Acesta a cerut demisia procurorului general, conducerii SIS și CNA, dacă nu au reușit să descopere cine a furat miliardul de dolari din sistemul bancar. De asemenea, Igor Dodon i-a cerut lui Nicolae Timofti să-și dea demisia. De asemenea, Igor Dodon consideră că guvernul Streleț va cădea până la sfârșitul acestui an și, de asemenea, i-a cerut să-și dea demisia.

(Știre inițială) La ședința Biroului permanent de astăzi s-a decis că prima ședință va avea pe ordine de zi: audierea Guvernului pe marginea situației social-economice din țară, chestiunea nr.2 - situația din sustemul bancar. Al 3-lea subiect va fi legat de domeniul energetic.

Speakerul zice că anunțul a fost făcut cu o săptămână înainte pentru ca reprezentanții instituțiilor, care vor fi invitați în plen să aibă timp să se pregătească.

sursa: deschide.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus