Timpul.md

Interviu 11 Noiembrie 2009 | 21:14

(EXCLUSIV) Pierre Lellouche: Trebuie sa avansam spre o simplificare a regimului de vize

Ieri la Chisinau a sosit, intr-o vizita oficiala de doua zile, dl Pierre Lellouche, Secretar de Stat pentru Afaceri Europene in cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Frantei. Pe agenda vizitei figureaza intrevederi cu conducerea de varf a RM - deja ieri- seara, oficialul francez s-a intalnit cu Iurie Leanca, ministru al Afacerilor Externe si Integrarii Europene al RM, si a avut o cina de lucru cu premierul Vlad Filat -, dar si participarea la inaugurarea oficiala a Clubului Francez de Afaceri, precum si intalnirea cu comunitatea franceza din RM. In ajunul vizitei sale, dl Pierre Lellouche a acordat un interviu in exclusivitate pentru TIMPUL.

- Dle Lellouche, care e scopul vizitei dvs.? Ce subiecte ati abordat/veti aborda cu noua conducere a RM si care e mesajul dvs. - dar si al Frantei - pentru ea?

- Pentru inceput, voi mentiona ca ma bucur sa vin pentru prima data in tara dvs. In calitate de membru al Guvernului francez responsabil pentru afaceri europene. RM este o tara europeana prin istoria, limba si cultura sa. La 20 de ani dupa caderea sistemului comunist in Europa centrala si cea de est si destramarea URSS, RM se orienteaza azi in mod natural spre UE. Fiind membra a Organizatiei Internationale a Francofoniei - eu stiu la ce nivel cunoasterea limbii noastre este raspandita in tara dvs. -, RM este, de la ultima largire a UE, in 2007, un vecin imediat al Uniunii. Astfel, e normal ca UE sa se intereseze indeaproape de ceea ce se intampla aici.

Sunt la curent cu situatia complexa din tara dvs. si problemele de ordin politic, economic, dar si cele legate de conflictul din Transnistria - intrebare ce preocupa mult UE, dovada fiind si faptul instalarii, la frontiera recunoscuta international intre RM si Ucraina, a unei misiuni in cadrul Politicii europene de securitate si aparare pentru a lupta contra oricarui fel de trafic. Mesajul pe care il aduc noilor autoritati moldovenesti, dar si poporului RM, este unul de prietenie din partea Frantei si din partea Uniunii Europene - prietenie fata de aceasta tara care face parte astazi din Parteneriatul Estic si cu care ne dorim sa intarim legaturile.

- In mai putin de doua luni de la instaurare, guvernul Filat a obtinut o performanta demult asteptata de cetatenii nostri - UE a anuntat ca este dispusa sa inceapa, la 12 ianuarie 2010, negocierile pentru un nou Acord cu RM. Din punctul dvs. de vedere, prin ce se explica acest succes?

- Este, intr-adevar, un succes care arata ca, cu mult curaj si vointa, pot fi obtinute progrese importante. Presedintele Nicolas Sarkozy a spus acest lucru cu tarie atunci cand era la carma Presedintiei UE, anul trecut: Franta e favorabila semnarii, de catre UE, a unor parteneriate mai ambitioase cu vecinii sai orientali. Negocierile unui nou acord cu Ucraina au fost lansate in 2008, in cadrul Presedintiei franceze si sunt fericit sa vad astazi ca RM a stiut sa se alature acestei miscari. Intensificarea legaturilor de orice natura intre Uniune in ansamblu si vecinii sai imediati, cum sunt RM sau Ucraina, nu poate fi decat una benefica atat pentru dezvoltarea economica si stabilitatea politica a acestor tari, cat si pentru cetatenii lor.

- Ce ar trebui si ce nu ar trebui sa faca noua guvernare de la Chisinau pentru a transforma acest succes intr-o realitate europeana pentru cetatenii RM?

- Cetatenii moldoveni sunt cei care trebuie sa-si aleaga viitorul. Noi ne dorim ca acest viitor sa fie unul democratic si prosper pentru toti. Am mai spus acest lucru: cred ca exista un mare potential care, probabil, inca nu a fost suficient exploatat pentru a apropia RM de standardele europene in toate domeniile. Este evident ca populatia are niste asteptari foarte mari de la UE si noi trebuie sa avem grija ca sa nu dezamagim oamenii. Dar trebuie sa avansam intr-un mod foarte pragmatic - Franta, ca si alte state ale Uniunii, doreste sa examineze cum sa coopereze intr-un mod constructiv cu guvernul moldovean instaurat in urma ultimelor alegeri.

- Franta este una dintre tarile care, initial, si-a manifestat reticenta fata de Parteneriatul Estic, din care face parte si RM. Pe ce pozitii sunteti astazi?

- Nu cred ca putem vorbi despre reticenta. Avem, impreuna cu Presedintele Sarkozy, o viziune foarte clara a unei Europe ce a depasit problemele sale institutionale o data cu viitoarea intrare in vigoare a Tratatului de la Lisabona, la 1 decembrie, si care in prezent va putea sa se ocupe in mod prioritar de subiectele ce ii preocupa pe cetateni: criza economica, problemele de mediu, securitatea energetica, imigrarea, securitatea si apararea comuna. In acelasi timp, UE trebuie sa aiba o ambitie geopolitica puternica fata de vecinii sai imediati, atat la Sud (proiectul Uniunii pentru Mediterana), cat si la Est (Parteneriatul Estic). Sunt doua ferestre ale aceleiasi politici si asa cum Uniunea pentru Mediterana ii priveste pe toti membrii UE - inclusiv Germania si Polonia care nu au iesire la Marea Mediterana -, tot asa Parteneriatul Estic este implementat de catre toate tarile membre. Acesta este spiritul constructiei europene si a actiunii externe a Uniunii Europene, care presupune politici comune pentru toate cele 27 de state membre.

- Dupa alegerile din 29 iulie, mai multe tari si-au anuntat sprijinul, inclusiv financiar, pentru RM. Ce a facut/va face - daca va face - Franta in acest sens?

- Franta sustine RM in negocierile cu institutiile financiare internationale. In acest sens, ma bucura noul Acord cu privire la programul de ajutor al Fondului Monetar International, in suma de 590 mln. USD, oferit in decurs de trei ani, care deschide calea spre sustinerea RM si de catre alti donatori - UE, Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Banca Europeana de Investitii. Sustinerea noastra este exprimata si prin sprijinul pentru initierea negocierilor, incepand cu ianuarie 2010, a unui nou acord UE-RM, pe care ni-l dorim ambitios.

- Ce credeti despre posibilitatea liberalizarii regimului de vize pentru cetatenii RM? Sunt moldovenii un pericol pentru Europa de vreme ce, inclusiv in Franta, majoritatea dintre ei traiesc si muncesc onest - fie ca o fac legal, fie ilegal?

- Trebuie sa avansam spre o simplificare a regimului de vize. La acest moment noi discutam, la nivelul UE, despre posibilitatea deschiderii unui dialog cu RM pentru revizuirea Acordului de facilitare a regimului de vize de scurt sejur, mai ales ca liberalizarea regimului de vize face parte din obiectivele Prateneriatului Estic. Insa, pentru aceasta, trebuie de instituit in prealabil o serie de proceduri. In acest sens, un lucru pozitiv este existenta, din 1 ianuarie 2008, a Acordului de readmitere. Noi am remarcat cu satisfactie si recenta semnare de catre RM a acordului cu Romania, care favorizeaza mobilitatea cetatenilor moldoveni si schimburile transfrontaliere.

- Care sunt cei mai importanti pasi pentru a ne apropia de UE si valorile acesteia? In ce mod isi propune sa ne sustina Franta pe acest drum?

- Cea mai importanta este democratia politica, respectarea sufragiului universal si a vointei alegatorilor. Apoi, e nevoie ca toate fortele politice moldovenesti sa-si demonstreze maturitatea - interesul national sa prevaleze asupra celor particulare - si sa permita continuitatea functionarii institutiilor. O vacanta prelungita a Puterii la cel mai inalt nivel nu corespunde, dupa mine, interesului nimanui si sper ca incertitudinile politice actuale vor putea fi depasite. Pentru a se apropia de UE, Moldova va trebui nu doar sa conduca un sir de negocieri - acestea vor trebui insotite de reformele necesare pe plan intern, atat in zona economiei, cat si in cea administrativa. Franta, impreuna cu partenerii sai din UE, e gata sa ofere asistenta tehnica pentru a sustine aceste reforme din momentul cand ele vor incepe. Cel mai rau lucru ce ar putea sa se intample este ca tara dvs. sa devina imobila sau, mai rau, sa sufere de paralizie politica. Dar sunt convins ca aceste pericole vor fi inlaturate. Prezenta mea de astazi la Chisinau este un semnal ca Franta si UE sunt, mai mult ca oricand, angajate fata de moldoveni. Am venit sa va aduc un mesaj european de speranta. Acum, totul depinde de vointa. Viitorul vostru este in mainile voastre.
 

  • Un articol de:

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus