Timpul.md

Timpul Liber 4 Februarie 2013 | 07:33

(FOTO) „Am descoperit arta origami din întâmplare”

Pentru creativitatea și dragostea cu care sunt confecționate, în ultima perioadă lucrările handmade au devenit din ce în ce mai apreciate. 

Totodată, a improviza o mică minune din câteva foi colorate, o bucată de pânză și ață nu este chiar atât de simplu, precum pare la prima vedere. Succesul lucrărilor depinde în mare măsură de imaginația meșterului. Însă, pe lângă o pasiune, lucrurile handmade pot deveni și o mică afacere de familie.

Maria Costiuc, o tânără mamă din capitală, poate vorbi ore în șir despre obiectele handmade, deoarece de ceva timp aceasta este pasiunea ei. Femeia a îndrăgit lucrurile manuale atunci când a ieșit în concediu de maternitate.
„Priveam un film, iar copiii au văzut acolo un personaj care mereu purta o păpușă marionetă, băieților le-a plăcut atât de mult, încât am decis să le confecționez și eu una. Am meșterit vreo trei zile, iar la final, toți membrii familiei au rămas entuziasmați de rezultat. Acest lucru m-a inspirat atât de mult, încât am început să cos păpuși. Am încercat să fac și o mică afacere din asta, dar la acel timp, asemenea lucrări nu erau apreciate, așa că am reușit să vând doar patru păpuși. Astfel, afacerea a luat sfârșit, confecționarea păpușilor a rămas un hobby, iar multe dintre lucrările mele le-am făcut cadou”, povestește Maria.


De la păpuși la origami

Păpușile, însă, au constituit doar o etapă din viață, pentru că, în urmă cu patru ani, Maria a început să practice arta origami.
„Mă interesam de mai multe lucruri care ar putea să reprezinte o oarecare curiozitate pentru copii. Așa am descoperit arta origami, apoi am încercat și alte stiluri ca pop-up, quilling”, își aduce aminte Maria Costiuc.
Pentru a realiza o lucrare origami, ea se înarmează cu voință, multă răbdare, timp liber și materialele necesare pe care, de obicei, le procură din magazinele specializate. După cum recunoaște meșterița, o lucrare îți ia de la patru ore până la două zile, cel mai greu fiind nu lucrul propriu-zis, dar ideea care până la urmă va încununa opera.
„Îmi este greu să spun care a fost cea mai dificilă lucrare pe care am realizat-o, deoarece atunci când vezi rezultatul îți pare că a fost ușor. Cu toate acestea, aș putea să menționez că destul de grea este realizarea unei felicitări pop-up (felicitare cu ilustrație ieșită în afară)”, zice Maria Costiuc.


Practicarea handmade - o evadare din rutina zilnică

După spusele femeii, zilele tinerelor mămici care sunt pline de rutină, cu o mulțime de lucruri care trebuie făcute, handmade-ul devine o pasiune care este practicată mai mult seara târziu sau dimineața, atunci când copiii dorm.
O inspiră lucrurile frumoase, copiii ei, operele marilor maeștri pe care le vede pe internet și mărturisește că, atunci când lucrările-i sunt apreciate la justa valoare, simte un avânt spre noi realizări.
„Până și hârtia de calitate mă inspiră, materialele frumoase și desigur dorința de a face un cadou unei persoane dragi. Iar rutina casei este ca un imbold pentru mine ca să nu uit și de micile mele plăceri și să fac ceea ce ar putea indica existența mea ca personalitate. Atunci când treburile casei parcă nu se mai termină, acest hobby vine ca o evadare, iar obiectele efectuate sunt un mijloc de autorealizare.

Afacere cu răbdare și cunoștințe

Tânăra mamă zice că un astfel de hobby ar putea să devină și o afacere cu un mic venit. Atunci când îți dorești neapărat să câștigi din asta bani, trebuie să te înarmezi cu multă răbdare, numai că în acest caz ar trebui să deții și un bagaj amplu de cunoștințe în acest domeniu.
„Nu în ultimul rând, contează materialele și instrumentele necesare. Însă, oamenii nu sunt prea interesați de obiectele din hârtie, chiar dacă acestea sunt la un preț rezonabil, de aceea lucrările le confecționez în mare parte pentru mine și cei dragi”, relatează Maria Costiuc.
Meșterița afirmă că prețul este calculat pentru fiecare obiect în parte. Aici se iau în considerare materialele și munca depusă. Un obiect origami poate costa o sută de lei, iar o comandă specială poate ajunge și până la șapte sute de lei.


În ospeție doar cu daruri handmade

Însă nu doar familia se bucură de frumusețea pe care o produce, dar și toți cunoscuții, deoarece niciodată nu merge în ospeție fără un mic cadou confecționat cu propriile mâini.
„Un cadou făcut din inimă și fără niciun motiv, întotdeauna va ridica dispoziția celor apropiați. Cu toate acestea, îmi place mult să dăruiesc și cadouri personalizate pe care le pregătesc din timp”.
Maria Costiuc și-ar dori din tot sufletul să facă cursuri specializate în Polonia, în special la meșterul Mariola Warszewska, deoarece lucrările ei sunt de-a dreptul unice.
„Îmi doresc să învăț cât mai multe tehnici din hârtie și pânză, pentru a crea ceva personal și deosebit, însă până atunci mă așteaptă multă muncă, răsfoirea cărților de specialitate și multă răbdare”, mărturisește femeia.

Origami
Constituie arta de a împături hârtia colorată în modele de creaturi vii, obiecte decorative abstracte sau obiecte neînsuflețite.

Quilling sau arta de a rula hârtia
Meșteșug folosit pentru a decora în mod deosebit felicitări, tablouri, rame, cutii pentru cadouri. În afară de aceasta, meșterii mai folosesc alte lucruri, precum bucățele mici de material textil, sârmulițe, care i-ar putea ajuta la confecționarea obiectelor.
 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus