Timpul.md

Eveniment 5 Iunie 2016 | 09:45

(FOTO) Inaugurarea plăcii comemorative Grigore Mihu de la Podgoreni

„ORI ÎNVINGEM , ORI MURIM”, a fost crezul lui GRIGORE MIHU, Erou-Martir al Mișcării de Eliberare Națională în 1940-1941

Elevul fostului Liceu de Băieți Vasile Lupu din orașul Orhei, apoi – elev al școlii pedagogice din Orhei Grigore MIHU s-a născut în familia lui Ion și Mariei MIHU din comuna Curleni(actualmente – Podgoreni) județul Orhei, Basarabia la 1 august 1921. În sânul acestei familii, unde tatăl a fost secretar al primăriei, decedat în 1939, iar mama Maria a avut grijă permanent să crească și să educe cele cinci guri(printre care patru fete): Eugenia, Natalia, Veronica(este în viață), Claudia și desigur, Grigore Mihu.

După încheierea cicluluii primar al gimanziului de la Curleni, Grigore susține cu brio examenele de admitere la Liceul de Băieți Vasile Lupu din Orhei, unde director era distinsul profesor Vasile MAHU, ulterior, între anii 1938-1940, 3 iulie a fost primar al orașului Orhei.

Grigore Mihu a fost elev al școlii pedagogice după 1 septembrie 1940. A făcut parte din Organizația de rezistență anticomunistă și sovietică MAJADAHONDA a tineretului studios din județul Orhei, Basarabia(01.09.1940-25.-6.1941). În noaptea spre 25 decembrie 1940, împreună cu camarazii de luptă Victor Huma, Gheorghe Martânov, Oleg Frunză, Victor Brodețchi, Mihai Grăjdianu, Constantin Sârbu, Onisim Cozma și Dumnitgru Dobândă au arborat Tricolorul României Întregite pe clădirea odiosului serviciu de reprimare NKVD-ul din județul Orhei....

La 27 iunie 1941, ilegalistul neînfricat Grigore Mihu, alături de alți 7 camarazi de luptă antibolșevică au fost împușcat în sediul NKVD-ului din Chișinău...(vezi, Dosarul Penal nr. 25434, SIS RM, vol. V, pag.40, Actul de îndeplinire a sentinței de condamnare la moarte a celor 8 ilegaliști din 27.06. 1941, or. Chișinău, RSSM)

Acum un an, datorită sătenilor printre care și destinsa personalitate podgoreană, dl Ștefan TOPALĂ, profesor universitar, doctor habilitat s-a inaugurat un măreț Monument în memoria consătenilor deportați de către regimul totalitar communist. Tot atunci, dl Ștefan Topală a promis că va pune și o placă comemorativă în cinstea celuia care a fost Eroul-Martir Grigore MIHU, împușcat de bolșevici la 27 iunie 1941.

În data 1 iunie curent am asistat la dezvelirea plăcii comemoriative în numele Eroului-Martir Grigore Mihu.Pârintele – paroh al bisericii din comună Gheorghe Moloșnic în prezența sătenilor și a elevilor a sfințit Placa Comemorativă. Au luat cuvântul doamna Aurica CORNEA, directorul gimnaziului local, fosta profesoare Ana SCURTU, Iurie Scumilă, consilier local, Aurica Plămădeală, secretarul primăriei, Ion Rusu, consilier local, Andrei Calcea, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie Orhei. La inaugurare a fost prezentă și primarul comunei Podgoreni.Dna Aurelia Condrea a menționat că în timpul cel mai apropiat v-a propune consiliului pedagogic și local ca Gimnaziul să poarte numele Eroului-Martir Grigore Mihu. Dna Veronica Mihu, sora lui Grigore Mihu, fostă deportată în 1949 cu întreaga familie a adus sincere mulțumire autorilor Plăcii Comemorative, dlui profesor universitar Ștefan Topală și lui Grigore Bulhac care a executat Placa Comemorativă.

Participanții la comemorarea Eroului-Martir Grigore Mihu au fost la o masă de pomenire.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus