Timpul.md

Actualitate 7 Februarie 2011 | 18:15

(FOTO) Un monument pe lună. Demolările continuă în centrul istoric al Chişinăului

Ritmul cu care dispar clădirile considerate monumente de importanţă locală şi naţională din capitală pare că nu vrea să scadă. După încercarea de demolare, în luna ianuarie a acestui an, a clădirii din strada Petru Movilă 27A , astăzi, în a doua parte a zilei, imobilul din strada Vasile Alecsandri, 32, colţ cu str. Mihail Kogâlniceanu, a fost demolat. A rămas doar un perete.

Despre acest lucru a anunţat Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor din cadrul Ministerului Culturii (MC), în urma inspectării obiectivelor de arhitectură din Centrul istoric al Chişinăului.
Potrivit şefului Agenţiei, Ion Ştefăniţă, clădirea, care este monument de importanţă locală, a fost demolată în lipsa avizului Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice de pe lângă MC.


FOTO: Dumitru Liviu-Ştefan (Timpul.md) Ceea ce a mai rămas din clădire a fost împrejmuit cu un gard


FOTO: Dumitru Liviu-Ştefan (Timpul.md) Intersecţia străzilor V. Alecsandri şi M. Kogâlniceanu

În autorizaţia de construcţie, semnată de viceprimarul Nistor Grozavu, arhitectul-şef al capitalei, Vladimir Modârcă şi aprobată de Inspectoratul de Stat în construcţii, se prevede că în locul respectiv va fi edificat un centru comercial cu oficii.------------------
Anterior, arhitectul-şef al capitalei, Vladimir Modârcă, a declarat că „registrul local nu a fost confirmat niciodată de nimeni. A fost făcută o listă pentru evaluare, dar evaluarea nu a avut loc vreodată”. La rândul său, Ştefăniţă îl contrazice pe Modârcă: „Pe 19 mai 2009, Consiliul Municipal a anulat, într-adevăr, Registrul monumentelor de importanţă municipală. Totodată, a fost creată o Comisie pentru a elabora un nou registru, dar aceasta nu s-a întrunit niciodată. Mai târziu, datorită presiunilor făcute din partea societăţii civile şi cu susţinerea mass media autorităţile locale au luat o altă decizie. Şi anume - au anulat decizia lor anterioară”.

Vă prezentăm mai jos actele respective.


FOTO: Decizia Consiliului Municipal Chişinău din 19 mai 2009


FOTO: Decizia consiliului Municipal Chişinău din 15 decembrie 2009

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus