Timpul.md

Ultima oră 14 Iunie 2014 | 20:02

(FOTO / VIDEO: RĂZBOI ÎN UCRAINA) Teroriștii au doborât în Lugansk un avion ucrainean. Orașul Mariupol este sub controlul total al forțelor de ordine

În noaptea de pe 13 spre 14 iunie, teroriștii ruși au doborât un avion de tip Il-76 care încerca să aterizeze în Lugansk.(10:01) Aviația ucraineană a lovit sediul poliției din Gorlovka (ocupat de teroriști). (09:50) În apropierea locului unde au fost doborât avionul au fost găsite rămășițele unui PZRK 9K "YGLA" (foto).

(09:08)
 O coloana de Kamazuri a trecut ilegal în această hotarul rus-ucrainen.(09:00) La bord s-ar fi aflat 50 de persoane. 

(08:33)
Ministerul apărării anunță că trupele erau pentru a asigura rotația personalului, la bord se mai aflau și armament dar și ajutoare. Avionul a fost doborât folosind tehnică militară de mare calibru. Avionul transporta militari din divizia de desant aeropurtat.Presa rusească continuă campanie de dezinformare cu privire la implicarea armatei ucrainene în conflict:


(Militari ruși prezentați de presa rusă ca fiind ucraineni)

Occidentul a acuzat Rusia că sprijină în secret insurecţia armată prorusă din estul Ucrainei trimiţându-i arme, în timp ce Kievul se pregăteşte de întreruperea livrărilor de gaze ruseşti începând de luni.

Statele Unite au afirmat vineri că Rusia a furnizat insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei tancuri şi lansatoare de rachete, material care a depăşit în ultimele zile frontierea dintre cele două ţări.

Şi secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, s-a declarat preocupat, vineri, de informaţii potrivit cărora grupările proruse din Ucraina se dotează cu "arme grele provenind din Rusia, inclusiv tancuri". "Dacă aceste informaţii se vor confirma, ar fi o escaladare gravă a crizei din estul Ucrainei", a adăugat el.

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, i-a cerut Rusiei să lanseze un proces de dezescaladare, să contribuie la dezarmarea rebelilor proruşi şi să stopeze fluxul de arme şi de combatanţi care intră în Ucraina, într-o discuţie la telefon, vineri, cu şeful de stat rus, Vladimir Putin.

Preşedinţia ucraineană a afirmat joi că "rebeli din est" au "utilizat pentru prima dată tancuri" provenite din Rusia.

"Rusia va răspude că aceste tancuri au fost preluate de la forţele ucrainene, dar nicio unitate ucraineană de tancuri nu operează în zonă. Suntem convinşi că aceste tancuri vin din Rusia", a acuzat, vineri, într-un comunicat, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Marie Harf.

"Negociatori ucraineni şi ruşi se vor întâlni în acest weekend, la Kiev, pentru a discuta implementarea unui plan de pace", a spus Marie Harf. "Îndemnăm Rusia să profite de această întrevedere pentru a-şi arăta angajamentul în privinţa păcii şi pentru a stopa fluxul de combatanţi şi arme care depăşesc frontiera", a pledat ea.

Dacă "Rusia nu va contribui la diminuarea tensiunilor, va exista un cost suplimentar", a avertizat oficialul american.

Guvernul de la Kiev a anunţat vineri că se pregăteşte de întreruperea livrărilor de gaze ruseşti începând de luni.

Negociatorii Kievului şi Moscovei în domeniul energetic sunt în impas, după ce Ucraina a refuzat în această săptămână să accepte condiţiile puse de Rusia.

Gigantul rus Gazprom a fixat ziua de luni ca dată-limită pentru rambursarea datoriei de aproape două miliarde de dolari a Ucrainei.

Iaţeniuk a avertizat în privinţa întreruperii de gaze de luni şi i-a solicitat Ministerului ucrainean al Justiţiei "să finalizeze pregătirea" unui dosar întocmit cu scopul de "a apăra interesele Ucrainei în relaţiile dintre Naftogaz (grupul public ucrainea) şi Gazprom în faţa Curţii de Arbitraj de la Stockholm".

Patronul Naaftogaz, Andrii Kobolev, a spus că se pregăteşte pentru "cel mai grav scenariu".

- Steagul ucrainean arborat la Mariupol

Pe frontul insurecţiei armate proruse din est, Kievul a anunţat că forţele guvernamentale au obţinut o victorie la Mariupol, un port strategic de aproape 500.000 de locuitori din regiunea Doneţk.

După lupte în zori, trupele regulate au reuşit să preia controlului asupra acestui oraş de la malul Mării Azov.

"Datorită eroismului militarilor ucraineni, situaţia din Mariupol a fost stabilizată", a declarat preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, citat pe site-ul său de Internet. El a anunţat că Mariupol va deveni provizoriu capitala administrativă a regiunii Doneţk.

Steagul ucrainean a fost arborat vineri la Mariupol, s-a felicitat ministrul de Interne Arsen Avakov.

Kremlinul a dat asigurări că două blindate ucrainene au traversat graniţa cu Rusia şi au fost interceptate de grăniceri.

Pentru evitarea repetării unui astfel de incident, un guvernator miliardar ucrainean a propus un proiect de construcţie a unui zid de 2.000 de kilometri cu sârmă ghimpată la graniţa cu Rusia.

Igor Kolomoiski, al patrulea cel mai bogat om din Ucraina, cu o avere estimată la 1,8 miliarde de doalri, numit recent guvenator al regiunii Dnipropetrovsk (est), consideră că o astfel de protecţie este necesară pentru "a se evita orice incursiune din partea statului care desfăşoară o politică agresivă faţă de Ucraina".

Luptele din sud-estul Ucrainei s-au soldat cu aproximativ 270 de morţi.

Știrea se actualizează

Sursa: pravda.com.ua/rus/ via Timpul.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus