Timpul.md

Actualitate 16 Iulie 2012 | 15:34

(George Damian) Băsescu: sunt un politician imposibil

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a ales să-şi transmită mesajul către cetăţenii români din Republica Moldova printr-o întâlnire cu jurnaliştii şi bloggerii de la Chişinău. Băsescu a calificat câştigarea referendumului din 29 iulie drept o „misiune imposibilă”, dar a adăugat că el este „un politician imposibil” care nu renunţă până nu vede că a pierdut. „Mă îndoiesc că românii îşi vor da preşedintele pentru hoţii din Parlament”, acesta a fost mesajul transmis către jurnaliştii veniţi de la Chişinău.

Băsescu a vorbit o oră întreagă şi a răspuns întrebărilor, prezentându-şi punctele de vedere asupra subiectelor care i-ar putea interesa pe cetăţenii români din RM.

Cetăţenii şi burse

Băsescu şi-a deschis discursul în faţa jurnaliştilor şi bloggerilor din RM cu enumerarea realizărilor din timpul mandatului său: deblocarea procesului de redobândire a cetăţeniei române şi mărirea numărului de burse de la câteva sute la 5.000. Preşedintele suspendat a ţinut să sublinieze că obiectivul său era să ajungă la 10.000 de burse pentru tinerii din RM până în anul 2014. „Am îmbunătăţit legislaţia pentru redobândirea cetăţeniei române pentru că niciun cetăţean al RM nu a fost întrebat nici de Ribbentrop, nici de Molotov dacă vrea să renunţe la cetăţenia română”, a spus Băsescu, care a continuat „Am această impresie că Prutul ne stabileşte frontierele, dar nu ne desparte sufletele”. Tot la capitolul realizări, Traian Băsescu a trecut şi deschiderea RM către Uniunea Europeană. Preşedintele interimar şi-a mai exprimat regretul că a fost înlocuită conducerea Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, unde judecătorii au fost înlocuiţi cu membri ai unui partid politic. „Consider că este o mare nedreptate pentru cetăţenii RM să nu poată beneficia de libertatea de mişcare pentru că aşa au stabilit doi politicieni în urmă cu 70 de ani. Nu există nicio justificare pentru înlocuirea unui judecător cu un politruc”, a mai spus Băsescu referindu-se la schimbările de la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie.
Întrebat dacă se aşteaptă ca basarabenii să voteze în favoarea lui, Băsescu a răspuns: „Eu nu aştept recunoştinţă, ce s-a făcut în RM s-a făcut pentru că aşa mi-a dictat conştiinţa de român”. Băsescu a mai remarcat faptul că înregistrarea parohiilor Mitropoliei Basarabiei se loveşte în prezent de blocaje administrative.

Moldovenismul? O stupiditate!

Traian Băsescu a subliniat că îi este foarte greu să se împace cu ideea existenţei unei minorităţi moldoveneşti şi a unei limbi moldoveneşti. „Acestea reprezintă un fals istoric şi falsurile istorice creează probleme. Am văzut eforturile din timpul lui Voronin de a crea un dicţionar moldovenesc-românesc, ceva mai stupid nu am mai văzut, aceleaşi cuvinte în coloana din stânga şi în cea din dreapta”, a spus Băsescu.

Voronin? Un comunist!

Solicitat să îşi explice relaţia iniţial bună cu preşedintele Vladimir Voronin, Traian Băsescu a precizat că dacă nu ar fi fost această perioadă nu ar fi fost posibil avansul RM spre Uniunea Europeană. „Nu regret, Voronin avea ca un adevărat comunist, un limbaj dublu, una spunea la Moscova, alta la Bruxelles. Dar ce spunea la Bruxelles, angajamentele luate de el, noi le-am folosit pozitiv”, a spus Băsescu. „Nu credeam că după acest început pozitiv să se ajungă la expulzări de ambasadori şi garduri de sârmă ghimpată. Dar nu puteam lăsa nevalorificată pasiunea lui Voronin faţă de dublul limbaj”, a mai precizat preşedintele suspendat.

Atacuri la baionetă

În dialogul cu jurnaliştii de la Chişinău Traian Băsescu nu l-a cruţat pe Victor Ponta. Referindu-se la vizita acestuia în RM, Băsescu a spus: „Aveţi grijă să nu vă mintă. Acest om nu şi-a plagiat doar lucrarea de doctorat, şi-a plagiat tot CV-ul, şi-a trecut acolo masterate care nu sunt masterate. Probabil că şi anul naşterii este plagiat. Se poate ca Victor Ponta să fie un plagiat”. Atacurile nu s-au oprit aici. Rugat să comenteze câteva declaraţii recente ale lui Victor Ponta, Traian Băsescu a spus că nu le poate comenta deoarece „Ponta şi când doarme spune Băsescu. La fel şi Crin. Nu pot să răspund la tot ce spune Ponta”. Băsescu nu s-a ferit să-l asemene pe Victor Ponta cu Vladimir Voronin şi să-l numească bolşevic. Referindu-se la micşorarea numărului de secţii de votare din străinătate pentru referendumul din 29 iulie, Băsescu a afirmat: „Comuniştii nu ştiu de democraţie. De la 300 de secţii de votare în străinătate în 2009 au ajuns la câte au ajuns. E mai uşor pentru un român din Spania să vină să voteze acasă. Este o atitudine de tip bolşevic. Ponta e acelaşi lucru cu Voronin”.

Transnistria versus UE

Traian Băsescu a discutat cu jurnaliştii de la Chişinău despre posibilitatea rezolvării conflictului transnistrean prin federalizarea R. Moldova. „Noi vom sprijini orice poziţie agreată de Chişinău, nu vom da noi lecţii, noi avem o singură abordare: poziţia Chişinăului este şi a noastră, indiferent ce poziţie va adopta o vom susţine”. Întrebat dacă aderarea la Uniunea Europeană nu s-ar putea face mai uşor prin renunţarea la Transnistria, Traian Băsescu a răspuns: „Cred că la această soluţie se va ajunge foarte greu, nu vreau să comentez mai mult ca să nu dau prilej de interpretări, dar ştiţi foarte bine cum a fost primită Transnistria”. Când i s-a sugerat că RM ar putea adopta modelul Ciprului şi să adere la UE chiar în condiţiile nerezolvării conflictului transnistrean, preşedintele suspendat al României a spus: „Modelul Ciprului nu se va repeta niciodată. Uniunea Europeană va merge doar pe soluţii sigure. Pentru RM nu se va pune problema aderării la UE fără rezolvarea conflictului transnistrean. Esenţial acum pentru RM este să depună eforturi pentru a îndeplini criteriile de aderare”.

Motivele suspendării

Băsescu a explicat suspendarea sa astfel: „Faptul că am reuşit să izolez justiţia de influenţa politică a făcut ca partidele să reacţioneze. Au reacţionat într-un moment foarte nepotrivit pentru mine, pentru că sunt un preşedinte cu o popularitate erodată, de criză şi de cei opt ani de mandate". Băsescu a mai spus că „solidaritatea hoţilor" s-a manifestat, prin suspendarea sa în Parlament, în momentul în care oameni importanţi precum Sorin Ovidiu Vântu, Corneliu Iacubov sau Adrian Năstase au fost condamnaţi şi încarceraţi.

Preşedintele suspendat a făcut apel la experienţa sa de marinar pentru a explica situaţia României: „Ca să salvezi echipajul mai întâi trebuie să salvezi nava, la fel, mai întâi trebuie să salvezi ţara pentru ca să poţi salva poporul. Dacă taci şi te împrumuţi, ajungi să nu mai poţi plăti deloc pensiile şi salariile, asta pentru că în 2008 aproape s-au dublat pensiile şi salariile de dragul alegerilor, însă România nu a produs destul pentru susţinerea acestor pensii şi salarii. Problema era să salvăm echilibrele macro-economice şi am făcut-o. E uşor să fii politician de vreme bună”. Întrebat dacă soarta României ar fi fost mai rea decât cea a Greciei, Băsescu a răspuns: „Grecia trebuie salvată de statele din zona euro, pe noi nu ne salva nimeni”.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus