Timpul.md

Politică 8 Mai 2017 | 08:51

(JURNALIST) Franța va avea în următorii cinci ani un președinte la fel de puțin puternic precum Francois Hollande

Jurnalistul Bogdan Chirieac apreciază că alegerea centristului Emmanuel Macron ca președinte al Franței va face ca aceasta să aibă în următorii cinci ani un șef de stat la fel de puțin puternic precum Francois Hollande. 

"Mi-este teamă că Franța va avea în următorii cinci ani un președinte la fel de puțin puternic precum Francois Hollande. Sigur că nu va fi un președinte extremist cum ar fi putut să fie doamna Marine Le Pen, dar, deocamdată, domnul Emmanuel Macron cu tot ce înseamnă dânsul nu arată că Franța își va relua locul de locomotivă a Europei, de stat fundamental al Uniunii Europene. Va merge tot șchiopătând, la fel cum a mers în ultimii cinci ani", a declarat Chirieac, pentru AGERPRES.

El susține că afirmațiile sale se bazează pe "toată istoria domnului Macron, care nu este foarte lungă".

"Este un candidat apărut de nicăieri, un candidat ales in extremis, după cum știți, pentru a opri ascensiunea doamnei Le Pen, un candidat care nu s-a evidențiat prin nimic până la urmă, decât printr-o schimbarea discursului între turul unu și turul doi pentru a atrage și moderații care votau Le Pen pentru că nu aveau alte posibilități. Deci nu m-aștept ca Franța să strălucească politic în viitorii cinci ani așa cum n-a strălucit din niciun punct de vedere în ultimi cinci ani", a adăugat Chirieac.

În opinia jurnalistului, alegerea lui Macron nu va aduce schimbări în relația cu România.

"Va fi același calm plat. Ce este economic va continua mai departe, politic relațiile nici n-au cum să fie mai bune. Politicienii francezi sau puterea la Paris a fost mediocră, îmi este teamă că va rămâne la fel, în România, puterea politică este, practic, inexistentă. Deci, oamenii de afaceri își vor vedea de treabă pe făgașurile deja existente. Alte lucruri nu cred că se vor întâmpla", a spus gazetarul.

Întrebat despre politica Franței în cadrul Uniunii Europeane, Chirieac a declarat că Emmanuel Macron a susținut că este nevoie de o reformă profundă a Uniunii, dar "Franța nu se va evidenția cu măsuri tranșante".

"Reforma se va face oricum, prin ieșirea Marii Britanii din Uniune. Franța nu se va evidenția cu măsuri tranșante. Tocmai fiindcă Franța este unul din marii beneficiari ai Uniunii Europene, dar fără să strălucească așa cum s-a întâmplat în urmă cu câteva decenii. În continuare ne este foarte dor de Franța lui Mitterrand și Franța lui Chirac. N-am văzut lucruri spectaculoase și nici nu cred că vom vedea în perioada următoare", a afirmat Bogdan Chirieac.

Emmanuel Macron a fost ales duminică președinte al Franței, potrivit sondajelor de la ieșirea de la vot citate de agențiile internaționale de presă. Candidatul de centru a învins-o detașat, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, pe reprezentanta extremei drepte, Marine Le Pen.

sursa: agerpres.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus