Timpul.md

Ultima oră 9 Martie 2014 | 22:11

(LIVE TEXT / FOTO) Ucraina se pregătește de război cu Rusia. Separatiștii "transnistreni" nu vor să lupte pentru ruși împotriva Ucrainei și sunt amenințați de Moscova

Ministrul de Externe al Ucrainei a spus astăzi că ţara sa nu va renunţa la Crimeea şi va face tot ce îi stă în putinţă pentru a rezolva în mod paşnic criza din peninsula din Marea Neagră. 

Arhivele nu ard: De ce Crimeea nu este pământ rusesc.

VIDEO ÎN DIRECT de la mai multe baze militare din Ucraina

(22:00) "Rezistența informațională" anunță că asaltul aerodromului din Novofedorovka s-a terminat prin "controlul dublu" asupra perimetrului de către armata Ucraineană și formațiunile armate banditește lui Axenov. Bandiții au săpat tranșee de apărare dar nu încurcă militarilor ucraineni să patruleze aerodromul. Ei afrimă că scopul lor este să prevină aterizarea acolo aeronavelor din Forțele Aeriene ale Ucrainei.

(21:00) Ultimatumul impus pentru ora 20:00 militarilor din Yevpatoria s-a dovedit a fi alarmă falsă, bază rămâne sub controlul Ucrainei. 

(18:53) Material analitic de "Rezistența informațională" despre Transnistria (traducere din rusă - timpul.md):

Moscova încearcă să sperie conducerea de la Tiraspol și chiar să obțină susținerea lor în cazul unei intervenții a F. Ruse în Ucraina din regiunea Transnistriei. Poziția moderată a "RMN" în legătură cu ce se întămplă în Ucraina este  considerată de experții ruși ca fiind contraproductivă.

Ei afirmă că această poziție poate fi o "glumă proastă" pentru conducerea "Transnistriei". Mai ales că "tăcuții" transnistreni sunt primii care ar putea fi sacrificați la masa negocierilor. În acest context apare informația că 700 de militari ruși din "spetznaz" au apărut pe teritoriul "RMN" iar informația că Rusia ar intenționa să folosească armată de acolo împotriva Ucrainei arată necesitatea impunerii unui control riguros la vama cu "RMN" și expedierea unui continget militar la hotar cu scopul de a bloca armată rusă. Apare totuși întrebare: cum au ajuns în RMN trupe rusești? (la Tiraspol există un aeroport militar - n. red)

Serviciile ucrainene și moldovenești trebuie să blocheze ocupanții ruși în "Transnistria" iar la tentativa de a "pleca acasa" să fie arestați și trimiși în judecată.(18:28) Ministrul apărării din Ucriana anunță că nu există "mutări" de trupe spre Crimeea și că nici nu se preconizează. "Toți militarii se află la bazele unde sunt dislocați".

(17:59) Persoane în civil înarmate în "Kamazuri" încearcă să ia cu asalt baza militară ucraineană din Novofedorivka (la sud de Yevpatoria) pe țărmul  de vest al peninsulei Crimeea. În jurul bazei militare zboară două elicoptere rusești.

(17:22) Baza aeriană a Ucraieni din localitatea Djankoi este din nou încercuită de militari ruși.

(16:00) Toate posturile TV ucrainene au fost blocate pe teritoriul Crimeiei. Vama ucraineană anunță că în jur de 3500 de cetățeni ruși nu au primit acceptul de a intra în țară în ultimele zile. Începând din 7 martie hotarul cu RM este păzit și el în mod special.

(15:54) Soldații ruși care au încercuit bazele militare ucrainene au început să dea dovadă de slăbiciuni și "atașament" față de localnici și majoritatea au fost "rotați" și riscă să fie dați afară. Nava "Georgii Pobedonosets" a descărcat în Sevatopol în jur de 400 de militari care au fost urcați în camioane și trimiși să continue blocada.

(15:43) Video Telegraph.co.uk cum delegația OSCE este blocată pentru a 4-a oară să intre în Crimeea.


(15:40) BBC scrie că oameni mascați și înarmați au creat "posturi" ad-hoc prin toată Crimeea unde verifică toate mașinile în căutare de "activiști din Vest".


(15:25) Conform unui expert militar armată Ucraineană ar avea în localitatea "Perevalnoe" o bază militară foarte bine doată și echipată (tancuri, tab-uri, artilerie,etc). Acesta consideră că scopul actual al militarilor este să nu se lase provocați de indivizi mascați care au încercuit baza și încearcă să impună o blocadă.(14:41) "Rezistența informațională": În ultimele 24 de ore în jur de 700 de militari din "spetznaz" au fost desantați pe teritoriul Transnistriei.

(14:35) ULTIMATUM: Armată rusă alături de reprezentați ai "armatei din Crimeea" au confirmat militarilor ucraineni din Yevpatoria că dacă nu depun armele la ora 20:00 vor fi atacați.

(14:30) Premierul Iațeniuk va merge săptămâna viitoare în SUA pentru a discuta criza din Ucraina.


(Prezentarea grafică a forțelor armate Ukrainene vs cele Rusești)(Hartă cu bazele militare ale Marii Britanie, SUA, Rusiei și Franței)

(14:22) Video cu camioane și TAB-uri ale armatei Ucrainene care se deplasează spre Crimeea. 
(20 de tancuri T-64 sunt urcate pe o cale ferată, destinația este necunoscută)

T 64 (foto mai jos de la o paradă militară din Ucraina) este un tanc sovietic produs și "inventat" la Harkov. F. Rusă a renunțat la acest model deși avea in jur de 4000 de bucăți în anul 1995. Toate au fost duse la metal vechi. Ucraina are în jur de 600 de tancuri funcționale de acest tip iar Transnistria între 10 și 15. Tancul are un tun ce poate folosi proiectile performante (anti-tanc, kinetic, puternic exploziv antitanc (HEAT))(13:51) 
 Ministrul Afacerilor externe al Marii Britanii afirmă că o eventuală deplasare a trupelor rusești în interiorul Ucraineni ar provoca cu certitudine un "schimb de focuri" cu armata Ucraienei.

(13:40) "Rezistența informațională" anunță că la "Chernomorsk" cei în jur de 50 de militarii ruși  care au ocupat inițial baza, au fost "schimbați" cu 30 de daghestanezi în haine civile dar înarmați.

(13:35) Jurnaliștii BBC scriu că protestarii pro-ruși din Donețk i-au bătut pe cei pro-ucraineni. Le-au spart geamurile la mașină pe care au vrut să o răstoarne. "Echipa BBC a fost și ea amenințată dar am reușit să fugim la timp. Foarte foarte "groaznic"".
(12:29) O bună parte din site-urile opoziției din Ucraina sunt inaccesibile la Moscova.

(12:18) "Rezistența informațională" anunță că brigada de infanterie motorizată nr. 18 având baza în regiunea de sud a Ceceniei este pregătită în localitatea rusă Novorassiysk pentru a fi mutată în Crimeea. În același punct se pregătesc pentru a fi mutate  peste 100 de bucăți de tehnică militară inclusiv sisteme de rachetă "Grad" (vezi foto).
 

(Rachele "Grad" pot ajunge la o distanță de până la 20 de km și sunt considerate extrem de eficiente datorită timpului scurt de reacție pe care îl adversarii la dispoziție după lansarea unei întrei rafale.)

(12:11) Itar-tass scrie că serviciul vamal al Ucrainei nu i-a permis corespondentului său să treacă hotarul pentru că n-ar avea fonduri suficiente.

(12:08) În Ucraina a sosit astăzi o echipă de experți americani pentru a asista statul să găsească banii furați de Ianukovici.

(12:07) Regimentul de rachete anti-aeriene din Yevpatorya (vezi harta de mai jos) a primit un ultimatum din partea "regimentelor din armată din Crimeea". Militarii ruși au declarat că dacă vor avea loc "ciocniri" ei vor interveni. Bandiții lui Axenov cer ca militarii din Ucraina să predea armele până la ora 20:00 iar în caz de refuz for la cu asalt baza militară. În localitatea Yevpatoria se află o importantă bază aeriană.


(Roșu - locuri ocupate sau "blocate" de către ruși; albastru - bazele rusești înainte de "criză")

(12:00) Protest pro-rusesc la Donețk (foto).(11:47) Punctul de frontieră "Chernomorskoe" (foto în chenar mai jos) luat cu asalt dimineața la 06:00 este ocupat de 50 de militari înarmați fără însemne veniți cu mai multe mai camioane.

(11:41) "Rezistența informațională" anunță că minarea terenurilor continuă, dacă ieri s-a început în Chongar (marcat cu săgeată în foto), astăzi mai multe terenuri au fost minate în localitatea "Rumșino" (marcat cu cerc în foto).(11;28) Un expert american consideră că unica metodă pentru a determina F. Rusă să înceteze invadarea Ucraineni ar fi impunerea unor restricții de călătorie sau chiar sechetrarea unor bunuri din SUA și UE a "oligarhilor din apropierea lui Putin".

(11:04) Radio Svaboda anunță că liderul Euromaidanului din Simferopol, Andrei Șekun a fost reținut de miliție la gara fieroviară.

(10:37) Guvernul Ucraineni se întruni astăzi într-o ședință specială pentru a discuta criza din Crimeea.

 
(Video filmat de serviciul de frontieră a Ucrainei care prezintă tehnică militară și tranșee rusești lângă localitatea Perekop. Spre acest avion aufost trase focuri de armă (ultimele 10 sec))

(10:33) "Rezistența informațională" anunță că la gara din Simferopol ocupnații cu însemnele republicii Crimeea controlează lucrurile și verifică toate persoanele înainte de a le permite să intre în oraș.

(10:11) Îeri, un autotun al Federației Ruse s-a răsturnat în apropiere de hotarul cu Ucraina.

(09:22) Presa ucraineană presupune că majoritatea tancurilor, TAB-urilor și camioanelor ce s-a pus în mișcare ieri în întreagă Ucraina se îndreaptă spre localitatea Perekop.Localitatea este un punct strategic dpdv militar deoarece asigură accesul spre toată peninsulă dar și către baza aeriană din Djankoi. Ieri, accesul celălalt acces spre peninsulă de lângă Ciongar a fost blocat, iar terenul de alături a fost minat.


(Prezentarea grafică a contingentului militar rusesc din Crimeea - 7 martie)

(08:24) În jurul orei 6 dimineață, militarii ruși au luat cu asalt un post vamal din sudul Crimeiei.

(07:30) John Kerry l-a avertizat pe Lavrov că dacă Crimea va fi anexată de Rusia "se închide ușa" discuțiilor diplomatice.

(07:15) Ministrul afecerilor externe din Bulgaria afirmă proiectul "South Stream" trebuie suspendat până se va clarifica situația dintre Rusia și Ucraina.

(07:00) SUA declară că cei care susțin separatismul din Crimeea sa din alte regiuni ale Ucrainei riscă să le fie confiscată averea.


(Tehnică militară ucraineană din zona Lvov a fost încărcată în vagoane. Direcția în care vor merge TAB-urile din Lvov nu este deocamdată cunoscută)


(Ostași care au depus ieri jurământul în armata Republicii Crimeea)Știrea inițială:

Franţa şi Statele Unite intenţionează să adopte, "în lipsa unui progres" în vederea ieşirii din criză ucraineană, "noi măsuri" împotriva Rusiei, a anunţat sâmbătă preşedinţia franceză, în urmă unei convorbiri telefonice între preşedinţii Francois Hollande şi Barack Obama, scrie AFP.
După ce au insistat asupra "necesităţii că Rusia să-şi retragă forţele militare trimise în Crimeea de la sfârşitul lunii februarie şi să facă tot posibilul pentru a permite accesul observatorilor internaţionali", preşedintele francez şi cel american au subliniat că, "în lipsa unui progres în acest sens, vor fi luate noi măsuri, care vor afecta considerabil relaţiile între comunitatea internaţională şi Rusia, fapt care nu este în interesul nimănui", a informat preşedinţia franceză într-un comunicat.

UPDATE 1: Obama a discutat, sâmbătă, la telefon cu mai mulţi lideri europeni pe tema crizei din Ucraina

Preşedintele american Barack Obama a discutat la telefon, sâmbătă dimineaţă, cu mai mulţi lideri europeni cu privire la situaţia din Ucraina, a informat un purtător de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, potrivit AFP.

Preşedintele Obama, aflat în acest weekend la Key Largo, în Florida (sud-estul SUA), i-a sunat pe premierul britanic David Cameron şi pe cel italian Matteo Renzi, precum şi pe preşedintele francez Francois Hollande.

El a ţinut de asemenea o conferinţă telefonică cu preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite şi cu omologii săi leton, Andris Berzins, şi estonian, Toomas Hendrik Ilves.

Conţinutul conversaţiilor lor, care s-au axat pe "situaţia actuală din Ucraina", va fi făcut public mai târziu, a precizat purtătorul de cuvânt.

UPDATE 2: Şi Lavrov şi Kerry au discutat la telefon cu privire la situaţia din Ucraina

Şefii diplomaţiilor rusă şi americană, Serghei Lavrov şi John Kerry, au discutat la telefon, sâmbătă, cu privire la situaţia din Ucraina şi Crimeea, a anunţat Ministerul rus al Afacerilor Externe, citat de AFP.

În cursul acestei convorbiri telefonice, care a avut loc la iniţiativa Statelor Unite, cei doi "au convenit să continue aceste contacte susţinute, pentru a permite o rezolvare a crizei ucrainene", precizează ministerul rus într-un scurt comunicat.

Cei doi oficiali şi-au intensificat contactele în ultimele zile, pentru a încerca să-şi depăşească divergenţele cu privire la Ucraina.

John Kerry cere Rusiei să exercite maximă reţinere în Crimeea

Secretarul de Stat american, John Kerry, i-a transmis ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, în convorbirea telefonică de sâmbătă, că orice pas făcut de Rusia în vederea anexării peninsulei ucrainene Crimeea "va închide uşile diplomaţiei", a declarat în schimb un oficial al Departamentului de Stat, citat de Reuters.

"A explicat foarte clar că o continuă escaladare şi provocare militară în Crimeea sau oriunde altundeva în Ucraina, precum şi orice pas în scopul anexării Crimeei la Rusia, va închide orice spaţiu disponibil pentru diplomaţie, cerând maximă reţinere", a spus oficialul.

Timpul.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus