Timpul.md

Chișinău 28 Mai 2020 | 01:41

(NE)REGULI NOI LA PRIMĂRIE. Ion Ceban ascunde CV-urile funcționarilor publici, agreați de PSRM

Zero transparență la Primăria Chișinău. Primarul socialist Ion Ceban refuză să facă publice date generale cu privire la noul director al Întreprinderii Municipale INFOCOM, invocând motive mai mult decât stupide și anume că biografia celui din urmă ar conține date cu caracter personal. Un astfel de răspuns a primit consilierul PL Ion Cebanu, care a solicitat edilului informații despre CV-ul și contractul de muncă al lui Andrei Stoianov, numit recent în această funcție și remunerat de municipalitate cu 20 de mii de lei pe lună. 

Liberalul Ion Cebanu a declarat pentru TIMPUL că informațiile generale din biografia lui Stoianov sunt ascunse chiar și în raport cu consilierii municipali, ceea ce dă de înțeles că respectivul ar fi un prieten apropiat al primarului. „Asemenea practici erau interzise chiar și în mult iubitului de către toți socialiștii imperiu sovietic”, conchide Cebanu.

Consilierul PL se arată derutat de argumentele aduse de către primarul general în favoarea „marelui anonim al municipalității”. „În scopul respectării Legii nr. 133/2011 privind protecția datelor cu caracter personal, Primăria mun. Chișinău este în imposibilitate de a prezintă copiile CV-ul și contractul individual de muncă ale dlui Andrei Stoianov, deoarece acestea conțin date cu caracter personal”, se arată în răspunsul primarului. Potrivit lui Ion Cebanu, acest răspuns reprezintă un abuz, căci din orice CV se pot omite cu ușurință datele cu caracter personal: „Ce înseamnă date cu caracter personal? Adresa de domiciliu, chestiuni de genul ăsta, care nu aveau relevanță. Pentru orășeni este important să afle ce facilități i s-au acordat lui Stoianov prin clauzele contractului de muncă, cine în general este acesta, de unde vine, ce studii și abilități profesionale are. Eu cred că este un abuz. Legea prevede că datele cu caracter personal nu se fac publice, dar în momentul în care ceri o informație, aceste date se șterg cumva, ca să nu fie văzute. Așa însă se încalcă o lege cu trimitere la altă lege...”, subliniază consilierul.

Menționăm că Stoianov a fost numit director la INFOCOM în aprilie, după ce predecesorul său Ion Mărgineanu a fost convins să-și anunțe demisia, pentru că a refuzat să emită baza de date a întreprinderii către firma privată INFO BON SRL. „La această bază de date s-a lucrat ani de zile, în ea s-au investit zeci de milioane, ca să lucreze bine. Iar acum întreprinderea „Termoelectrica”, care ne furnizează căldură și apă caldă a creat un centru de calcul asemănător celui de la INFOCOM și l-au numit INFO BON. În loc să investească și ei în acest sens, aceștia umblau pe la alți furnizori de servicii publice și cereau bazele lor de date. Voiau să primească pe degeaba soft-ul ăsta, care e proprietate municipală”, declară Ion Cebanu.

Liberalul susține că presiunile la adresa lui Mărgineanu au origini mai vechi. Acestea ar fi început pe vremea fostului primar interimar Silvia Radu, fiind continuate și de către edilul interimar Ruslan Codreanu. „Dl Mărgineanu s-a opus de fiecare dată să cedeze soft-ul. Dacă Ruslan Codreanu l-a mai înțeles, odată cu venirea socialiștilor la conducerea Chișinăului, presiunile s-au ținut lanț. El de asemenea a refuzat, dar după ce zi de zi i se cerea baza de date, și-a depus demisia. Atunci socialiștii și-au pus la INFOCOM anonimii lor care, cel mai probabil, demult au predat soft-ul la „Termoelectrica”, consideră Cebanu.
La rândul său, Ion Mărgineanu, fostul director INFOCOM, dă de înțeles că motivele din care i s-a cerut baza de date sunt pur și simplu lipsite de sens și că, probabil, la mijloc ar sta alte interese. „Ei spuneau că INFO BON voia să emită o chitanță unică pentru mai multe servicii comunale, chiar dacă INFOCOM eliberează de 40 de ani astfel de chitanțe tuturor doritorilor. Adică, toate serviciile sunt într-o chitanță. Presupun că emiterea soft-ului reprezenta o dorință personală a primarului. Eu doar i-am lămurit că soft-ul nu e proprietatea mea, ci a municipalității, și că astfel de proceduri trebuie aprobate de către CMC, dar el o ținea pe a lui cu niște argumente supte din deget”, susține Mărgineanu, care de asemenea nu cunoaște nimic despre noul director Andrei Stoianov.
TIMPUL a încercat să discute și cu Andrei Stoianov. Secretara sa ne-a spus că acesta lipsește, dar neapărat ne va telefona mai târziu. Deocamdată nu am primit nici un apel de la noul șef al ÎM INFOCOM. Nici primarul Ion Ceban nu a răspuns la apelurile repetate ale redacției.

Amintim că Andrei Stoianov a fost numit director la INFOCOM la începutului lui aprilie 2020, imediat după ce Ion Mărgineanu a fost pus în situația de a-și semna cererea de demisie.

Cât privește firma INFO BON SRL, fondatorul acesteia este „Termoelectrica” SA, iar administrator este directorul adjunct de la „Termoelectrica”, Ion Dogotari. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus