Timpul.md

Eveniment 27 Iunie 2014 | 12:04

(NOI PROVOCĂRI) Separatiștii au săpat șanțuri pentru a împiedica activitatea agricolă a moldovenilor din Doroțcaia și Pohrebea, Dubăsari

Opt cereri care cuprind plîngerile unui număr de 1651 proprietari de terenuri agricole, aflate în raionul Dubăsari, precum şi 3 societăţi comerciale agricole au fost comunicate Guvernului R.Moldova şi Guvernului Federaţiei Ruse.

Reclamanţii sunt rezidenţi şi locuitori ai localităţilor Doroțcaia, Pârâta, Molovata-Nouă, Pohrebea şi Cocieri, situate pe malul stâng al Nistrului şi deţin cote de teren în apropierea satelor lor.

Problema terenurilor agricole, aflate după traseul rutier Tiraspol-Dubăsari-Râbniţa a apărut în 1998 în mai multe localităţi (Doroţcaia, Pîrîta, Coşniţa, Cocieri), atunci când reprezentanţii regimului separatist au instalat în mod ilegal posturi pe traseul Tiraspol - Rîbnița. Instalarea ilegală a acestor posturi a permis reprezentanţilor regimului separatist să harţuiască reclamanții şi să tindă să acapareze suprafeţele pe parcursul acestor ani, fapt ce poate fi considerat drept o violare continuă a drepturilor lor.

La finele sezonului agricol din 2004 reclamanților li s-a interzis accesul spre proprietăţile lor, astfel aceștia au pierderi de zeci de milioane de lei. La începutul anului agricol 2005 proprietarii terenurilor au fost opriți de a-și prelucra terenurile agricole, suportând din nou pierderi uriaşe.

Mii de proprietari din raionul Dubăsari au protestat la Chişinău, au cerut Guvernelor de la Chişinău şi Moscova să ia măsuri în vederea respectării Acordului moldo-rus din 21 iulie 1992 care garantează libera circulaţie în acest spaţiu al R.Moldova. Acțiunile Guvernelor au fost insuficiente de a garanta exercitarea deplină a dreptului de proprietate, astfel că numeroşi fermieri şi proprietari au expediat Curţii plângeri.

În fața CtEDO reclamanţii pretind încălcarea art.1 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, în legătură cu încălcarea dreptului de proprietate sau folosinţă asupra cotelor de teren şi art.13 în legătură cu lipsa unui remediu efectiv la nivel național în legătură cu violările art.1 al CEDO.

În fața Curții Europene a Drepturilor Omului reclamanții sunt reprezentați de avocaţi și juriști din cadrul Asociației Promo-LEX.

Ba mai mult, în ultimele două nopți separatiștii au muncit din greu și în apropierea satelor Doroțcaia, Pohrebea r-nul Dubăsari, de-a lungul traseului Tiraspol-Dubăsari-Râbniţa au apărut niște șanțuri care să împiedice accesul oricărei tehnici agricole sau vehiculelor către terenurile agricole care aparțin localnicilor din aceste sate.

De mai bine de 15 ani regimul de la Tiraspol încalcă dreptul de proprietate al sătenilor din aceste localități, iar cazul lor se află pe rol la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Timpul.md via Promo-LEX

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus