Timpul.md

CSI / Rusia 10 Martie 2015 | 11:17

(RĂZBOI ÎN UCRAINA - FOTO) În localitatea Șirokino au loc lupte dure. Separatiști și militarii ucraineni sunt dotați cu tancuri

Autoritățile de la Kiev au anunțat luni că nu-și vor retrage complet armamentul greu din zona demilitarizată ce separă trupele ucrainene de cele ale separatiștilor proruși până când Organizația pentru Securitatea și Cooperare în Europa (OSCE) nu va confirma că aceștia din urmă l-au retras și ei pe al lor, consemnează agenția EFE.

(UPDATE 10.10) În timpul operațiunii de retragere a forțelor antiteroriste din localitatea Debalițeve și-au pierdut viața 19 militari ucraineni, 135 au fost răniți, iar 9 au fost luați ostatici. Anunțul a fost făcut de către președintele Ucrainei, Petro Poroșenko în cadrul unui interviu, citat de unian.net.

(UPDATE 10.00) Separatiștii continuă să atace pozițiile militarilor ucraineni, din arme de calibru mic (în cele mai multe cazuri), dar și din lansatoare de rachete, mortiere. Militarii ucraineni trag focuri de armă din artilerie (pe direcția Donețk și Primorsk).

(UPDATE 09.10) Centrul orașului Debalițeve a fost ras de pe fața pământului în urma bombardamentelor. Potrivit unor imagini video publicate pe internet, unele case de locuit trebuie reparate capital, în timp ce altele urmează să fie ridicate din nou.(UPDATE 08.55) În localitatea Șirokino au loc lupte între separatiști și militarii ucraineni. Ambele părți sunt înarmate cu tancuri. În urma ciocnirilor a fost distrus un tanc ce aparține batalionului ”Azov”, iar comandantul tancului a fost rănit.

Anunțul a fost făcut de către serviciul de presă al batalionului, care menționează că în data de 9 martie, la ora 11, grupări înarmate din așa zisa republică populară Donețk au mutat pe pozițiile sale un tanc. ”Fiind provocați, militarii ucraineni au tras focuri de armă pentru a se apăra, iar în consecință a fost distrus un punct de atac al inamicului. Separatiștii au intrat în lupte cu GRAD-uri, care au fost interzise în urma acordului de la Minsk. Inamicul nu a reușit să distrugă unitățile militare de lupte ale ucrinenilor”, se arată în anunț.(Știre inițială) 'Nu ne vom lăsa descoperite pozițiile de pe front în speranța că inamicul va demonstra că într-adevăr și-a retras' armamentul, așa cum prevede acordul convenit la Minsk pe 12 februarie, a explicat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Andrei Lâsenko. El a asigurat totodată că 'trupele guvernamentale au finalizat până în prezent, sub supravegherea OSCE, patru faze ale retragerii armamentului greu', fără să primească deocamdată 'confirmarea că și partea adversă a făcut același pas'.

Rebelii proruși au declarat sâmbătă că au finalizat retragerea armamentului lor greu din zona tampon, dar OSCE nu a confirmat deocamdată această retragere.

Pe de altă parte, la fel cum a făcut aproape zilnic după intrarea în vigoare a armistițiului, Lâsenko a declarat din nou luni că insurgenții își consolidează dispozitivele pe unele secțiuni ale frontului, în principal în apropierea orașelor bastion ale separatiștilor, Donețk și Lugansk, precum și în zona orașului Mariopol, situat pe țărmul Mării Azov. 'Separatiștii se echipează cu dispozitive termice și de ochire pe timp de noapte, care le permit să acționeze după căderea întunericului. Rusia îi ajută activ pe mercenari, furnizându-le pe calea ferată arme și muniții', a subliniat oficialul ucrainean.

Retragerea armamentului greu din zona tampon, care trebuie să aibă o lățime de cel puțin 50 de kilometri, este al doilea punct din acordul convenit pe 12 februarie de liderii Ucrainei, Rusiei, Germaniei și Franței, primul fiind armistițiul care în prezent este în general respectat, deși ambele părți se acuză constant de încălcări sporadice.

sursa: agerpres.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus