Timpul.md

CSI / Rusia 18 Februarie 2015 | 16:40

(RĂZBOI ÎN UCRAINA - FOTO / VIDEO) Separatiștii au atacat din tancuri o coloană a militarilor ucraineni, care părăseau orașul Debalițeve

Armata ucraineană a recunoscut pentru prima dată că mai multe dintre unitățile sale militare sunt încercuite în orașul strategic Debalțeve, unde sunt în curs lupte cu rebelii proruși, relatează AFP.

(UPDATE 16.55) Orașul Debalițeve după lupte

(UPDATE 16.50) Potrivit datelor publicate la ora 16.00, sătucul Șirokino din raionul Mariupol a fost astăzi atacat de separatiști de 9 ori. Separatiștii pro-ruși au folosit mortiere și arme de calibru mic. În urma confruntărilor au fost răniți doi militari ucraineni.

(UPDATE 16.25) 100-150 din circa două mii de militari din cadrul batalionului 128, în acestă dimineață, au reușit să treacă de încercuirea separatiștilor și să părăsească orașul Debalițeve, scrie unian.net. Militarii sunt la acest moment în localitatea Artemovsk.

(UPDATE 15.22) 

(UPDATE 14.40) Din orașul Debalițeve, unde au avut loc lupte dure, a început retragerea planificată a militarilor ucraineni. Despre acest aspect a vorbit președintele ucrainean, Petro Poroșenko.

Liderul de la Kiev neagă că soldații ucraineni ar fi fost încercuiți în Debalițeve. Poroșenko accentuează că militarii părăsesc orașul în mod calm și organizat.

 

(UPDATE 14.40) Separatiștii au atacat din tancuri o coloană a militarilor ucraineni, care părăseau orașul Debalițeve. Anunțul a fost făcut de către deputatul ucrainean, comandantul batalionului ”Donbas”, Semen Semenenco.

(UPDATE 13.35) Mass-media din Ucraina a făcut un rezumat al celor 10 luni de război din țară. Jurnaliștii publicației texty.org.ua au întocmit un grafic pe marginea acestui subiect.(UPDATE 12.05) După ce marți au apărut primele informații despre faptul că forțele rebele pro-ruse au ocupat gara de tren din orașul Debalțevo, militarii ucraineni părăsesc acest oraș, transmite Censor.net.ua.

 

Retragerea ucrainenilor a început în dimineața zilei de astăzi, la un ordin al comandamentului armatei ucrainene, transmite reporterul unui post ucrainean de televiziune, Anastasia Stanko.
(UPDATE 11.00) În orașul Debalițeve se duc lupte grele. Pentru a prelua controlul asupra localității, conducerea separatiștilor au aruncat în luptă toate rezervele de tehnică militară ce o dețin în regiune.

”Potrivit datelor ce le deținem în dimineața de 18 februarie, au rămas 300 de separatiști, 2 mașini GRAD și o stație de aruncare a grenadelor. O situație similară este în localitatea Gorlovk, de unde toate resursele au fost preluate pentru a fi trimise în Debalițeve”, susține Timciuk.

(UPDATE 09.20) 

(UPDATE 08.47) Separatiștii pro-ruși au trecut la atac în apropiere de Uglegorsk și Debalițeve. Anunțul a fost făcut de Facebook de către Dmitri Timciuk, şeful Centrului ucrainean de cercetări militar-politice şi reprezentant al grupului "Info Resist".

”Inamicul a intrat în luptă cu 25 de tancuri, până la 35 vehicule blindate de luptă, până la 40 de arme și 12 unități de tunuri de artilerie. Ca urmare, inamicul a fost capabil să pătrundă în oraș și să înceapă în est si centru lupte de stradă", spune acesta.

Inamicul continuă să controleze drumul dintre Debalțeve și Artemovsk.

(Știre inițială) 'Luptele violente continuă. Mai multe dintre unitățile noastre au fost încercuite', a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt militar, Anatoli Stelmah, în contextul în care separatiștii au declarat că au ocupat aproape în întregime acest nod feroviar strategic din estul Ucrainei.

'Mai mulți soldați au fost luați prizonieri', a adăugat el. La rândul său, Ministerul Apărării a recunoscut că militarii brigăzii 101 și cei ai regimentului 8 au fost capturați de rebeli după ce au epuizat stocul de muniție în lupte, fără a preciza totuși nici numărul prizonierilor, nici data la care au fost capturați.

Un purtător de cuvânt militar ucrainean a precizat că soldații brigăzii 101 au fost luați prizonieri luni, dar că nu dispune de informații despre militarii din regimentul 8.

Separatiștii revendică controlul a 80% din orașul Debalțevo, în timp ce Kievul dă asigurări că numai 'o parte' din oraș nu se află sub controlul său. 'În următoarele zile, poate chiar astăzi, Debalțevo va fi curățat' de către separatiști, afirmă responsabilul militar rebel Vladimir Kononov.

În timp ce accesul în oraș este blocat de lupte, jurnaliștii AFP au fost martorii unor lupte violente în apropiere de Ciurnuhin, un sat aflat la 4 km de Debalțevo. 'Luptele din ultimele zile pentru a cuceri Ciurnuhin și a avansa spre Debalțevo au fost foarte sângeroase, inclusiv pentru noi', a declarat un comandant separatist din regiune, în timp ce Kievul a anunțat că cel puțin zece militari au murit de la începutul armistițiului.

Ucraina a acuzat marți Rusia și rebelii proruși că distrug procesul de pace din estul Ucrainei prin ofensiva de la Debalțevo, în condițiile în care de trei zile a intrat în vigoare un armistițiu relativ respectat pe restul liniei frontului, notează AFP.

sursa: unian.net, pravda.com.ua, inforesist.org

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus