Timpul.md

Ultima oră 26 Septembrie 2013 | 14:18

(ROMÂNIA) Dan Voiculescu a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare

Președintele fondator al PC, Dan Voiculescu a fost condamnat, joi, la 5 ani de închisoare de către Tribunalul Bucuresti în dosarul de coruptie privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). 

Sentinta care a venit la peste 1.700 de zile de la trimiterea in judecata, nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

Aceasta prima sentinta a fost de Tribunalul Bucuresti dupa ce dosarul lui Voiculescu s-a plimbat de la Tribunal la Inalta Curte si invers de mai multe ori ca urmare a demisiilor repetate ale fostului lider PC din Parlament.

14:16 Corneliu Popa, director general si presedinte al Consiliului de Administratie al Agentiei Domeniilor Statului si Gheorghe Mencinicopschi, director general si membru al A.G.A. la I.C.A. S.A. Bucuresti au fost condamnati la cate sase ani de inchisoare.

14:15 Avocatul lui Voiculescu, Gheorghita Mateut a declarat la B1 TV ca va ataca in apel sentinta pronuntata joi de Tribunalul Bucuresti.

La ultimul termen al dosarului, procurorul a pus in vedere instantei ca pentru infractiunea de folosire a calitatii de presedinte de partid in vederea obtinerii de foloase necuvenite a intervenit prescriptia, in timp ce pentru infractiunea de spalare de bani acest termen nu s-a indeplinit si a cerut condamnarea cu executare plus retinerea sumelor de bani obtinute din savarsirea infractiunilor.

Presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a fost trimis in judecata in decembrie 2008 de procurorii DNA, in calitate de actionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu si Compania (Grivco) SA Bucuresti, de membru al Adunarii Generale a Actionarilor si al Consiliului de Administratie ale ICA si de membru al AGA si director general al SC 'Bioprod' SA Bucuresti.

Procurorii anticoruptie au retinut in sarcina acestuia infractiunile de folosire de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum si de spalare de bani, ambele infractiuni savarsite in forma continuata.

Practic, procurorii sustin ca 3,6 hectare de teren si un hectar de constructii in Baneasa au fost cumparate de Dan Voiculescu la un pret de 75 de ori mai mic decat cel real. O urmarire penala in timp record (in doar cateva luni) a dus la trimiterea in judecata a 13 persoane.

In acest dosar a mai fost trimis in judecata fostul administrator al SC 'Benefica' SA Bucuresti (firma din grupul Grivco) Jean-Catalin Sandu, pentru complicitate la infractiunea de stabilire, cu intentie, a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala reala a bunurilor apartinand agentilor economici la care statul este actionar.

De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general si membru al AGA si, ulterior, al CA al ICA SA Bucuresti, a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Sentinta va fi data de Tribunalul Bucuresti dupa ce dosarul lui Voiculescu s-a plimbat de la Tribunal la Inalta Curte si invers de mai multe ori ca urmare a demisiilor repetate ale fostului lider PC din Parlament.

La ultimul termen de judecata, pe 29 august, instanta a audiat ultimii doi martori propusi de aparare, dupa care a constatat ca cercetarea judecatoreasca este finalizata si a ascultat pledoariile finale ale acuzarii si apararii.

Dan Voiculescu a aratat, in ultimul cuvant, ca in opinia sa exista doua nereguli in ceea ce priveste ancheta si acuzatiile din acest dosar. O prima neregula semnalata de acesta a fost aceea ca, pe parcursul urmaririi penale, el nu ar fi fost chemat niciodata in fata anchetatorilor pentru a da declaratie, in contextul in care, sustine Voiculescu, toate celelalte persoane ar fi fost intrebate in legatura cu persoana sa de catre anchetatori.

O a doua neregula semnalata de Voiculescu judecatorului de caz ar fi aceea ca, in opinia sa, nu exista nicio proba si niciun indiciu direct sau indirect care sa dovedeasca acuzatiile ce i se aduc, respectiv nu exista martori, inregistrari telefonice sau ambientale ori documente care sa dovedeasca acuzatiile ce i se aduc de cate anchetatori.

Voiculescu a mai vrut sa arate ca procurorul de caz a folosit sintagma "telepatie" in rechizitoriu pentru a face conexiunea intre el si ceilalti inculpati, dar nu si-a mai dus ideea la bun sfarsit, fiind intrerupt de judecator.

Procurorii DNA au cerut pedeapsa cu inchisoarea pentru Voiculescu, fara a individualiza insa pedeapsa.

Cronologia perindarilor pe la diferite instante a dosarului ICA - Dan Viculescu:

4 dec. 2008 - Dosarul lui Voiculescu este inaintat spre judecare la Tribunalul Bucuresti, acesta nefiind, la acel moment, parlamentar
15 dec. 2008 - Voiculescu este investit in functia de senator
3 martie 2009 - Dosarul este mutat de la Tribunal la Inalta Curte (ICCJ) ca urmare a investirii lui Voiculescu in functia de parlamentar
28 oct. 2009 - Incepe judecarea pe fond a dosarului la ICCJ
25 iunie 2012 - cu putin timp inainte de a se da o prima decizie in dosar la ICCJ, Voiculescu isi da demisia din Senat, dosarul este transferat la Tribunalul Bucuresti
nov-dec. 2012 - Voiculescu candideaza la parlamentare si ajunge senator. Voiculescu nu depune juramantul in Parlament in una decembrie (singurul din cei 588 de parlamentari); Cu toate acestea, Tribunalul Bucuresti considera ca acesta a fost ales ca senator, isi declina competenta si trimite pe 20 decembrie dosarul iar la ICCJ
22.01.2013 - Voiculescu depune in cele din urma juramântul de senator, altfel riscând sa piarda acest statut
25.01.2013 - ICCJ stabileste jedecarea de urgenta a dosarului ICA, punând termen, la cererea procurorilor DNA, pe 31.01.2013. Dosarul lui Voiculescu a fost repartizat la completul de judecata care l-a condamnat in prima instanta pe fostul premier Adrian Nastase in dosarul "Trofeul Calitatii".
28.01.2013 - Dan Voiculescu demisioneaza din nou din Parlament, pentru a treia oara.
5.02.2013 - ICCJ isi declina din nou competenta in dosar si dosarul se muta din nou la Tribunalul Bucuresti.

hotnews.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus