Timpul.md

CSI / Rusia 27 Februarie 2014 | 17:47

(RUȘII VOR REFERENDUM ÎN CRIMEEA) Referendumul din Crimeea va avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale

(UPDATE 17.42) Rușii din Crimeea susținuți de Moscova sabotează alegerile prezidențiale. Asta pentru că parlamentul din Crimeea a stabilit referendumul pentru lărgirea autonomiei pe 25 mai. Precizăm că în aceeași zi vor avea loc alegeri prezidențiale din Ucraina. 

(UPDATE 17.15) O navă a flotei baltice a Federației Ruse au trecut prin strâmtoarea Bosfor și au intrat în Marea Neagră. Despre aceasta informează publicația censor.net.

Aceasta a fost surprinsă de camerele de filmat turcești. Astfel, la26 februarie a.c., ora 07:20, nava baltică cu nr. 102, iar peste 20 de minute nava cu numărul 127. Ambele fac parte din Brigada 71 a Marinei ruse, a trecut Bosforul spre Marea Neagră.


(UPDATE 16.39) Fostul șef al SBU, fostul prim-ministru, ministru al Apărării Yevhen Marchuk a fost implicat activ în lichidarea crizei separatiste din Crimeea în 1992. Acesta a explicat ce se întâmplă în prezent în peninsulă. 

„Trupele militare speciale au sosit în Sevastopol în două mașini de mare tonaj. Au trecut peste pază și au ocupat Rada Supremă și Consiliul de miniștri. Ocupanții au spus că vor ocupa parlamentul din Crimeea și Guvernul. Acum ei permit accesul deputaților, în clădire care pregătesc cvorumul pentru sesiunea parlamentara. Se planifică revenirea la Constituția din 1992, reformarea guvernului iar dupa cel mai probabil va urma un referendum", a spus Marchuk(UPDATE 15.29)
Parlamentul din Crimeea a inițiat procesul de organizare a unui referendum. Anunțul a fost făcut câteva minute în urmă de către purtătorul de cuvânt al președintelui Parlamentului, Oksana Korniciuk.

„Prezidiul Parlamentului din Crimeea consideră că singura modalitate posibilă de ieșire din situația creată în Simferopoli este a aplica principiile democratice. Doar organizarea unui referendum privind statutul de autonomie a Crimeeiei poate rezolva conflictele create în teritoriu.

(UPDATE 14.58)
În fața Radei Supreme din Crimeea s-au adunat două mii de activiști pro-ruși. Presa scrie că de clădirea Radei s-a apropiat un grup de circa 800 de oameni, care aveau în mâini panglica Sf. Gheorghe. Demonstranții strigau "Simferopol", "Rusia". În urma protestatarilor a mai apărut un grup de oameni în mâini panglici de culoare galbenă.  Totodată, cei mai mulți dintre protestatari sunt îmbrăcați în haine de camuflaj. În mâini aceștia au căști de culoare portocalie.(UPDATE 11.12)
Șeful fracțiunii "Libertatea" Oleg Tyagnibok, cere ajutorul SUA și Marii Britanie, menționând că Rusia a încălcat Memorandumul Budapesta. 

Conform acestui Memorandum, Statele Unite, Marea Britanie și Federația Rusă se angajează să respecte independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Mai mult, cele trei puteri oferă de comun acord garanții că nu vor folosi nicio dată amenințarea cu forța și nici un fel de armamente împotriva Ucrainei. În acest fel, Rusia s-a obligat, alături de Statele Unite și Marea Britanie să contribuie la menținerea integrității teritoriale a Ucrainei, iar în caz contrar riscă sancțiuni reale din partea celorlalți semnatari, precum și a întregii comunități internaționale.

Astăzi, de altfel, șeful diplomației Ruse, Serghei Lavrov, a declarat într-o conferință de presă că Moscova nu intenționează să intervină în afacerile interne ale țării vecine. Totodată, Ministerul rus de Externe a difuzat o declarație oficială în care pune la îndoială legitimitatea Radei Supreme de la Kiev și se declară nedumerit de susținerea pe care noile autorități ucrainene au obținut-o din partea puterilor occidentale. Diplomația rusă insinuează că, prin refuzul de a condamna acțiuni pe care Moscova le califică drept criminale și extremiste, partenerii occidentali ar încuraja un scenariu de răsturnare forțată a puterii în Ucraina, titrează tv7.md.

Anterior, Statele Unite, prin intermediul unor oficialități de la Casa Albă, au avertizat Rusia să nu reacționeze prea agresiv la evoluțiile rapide din Ucraina, unde manifestațiile pro-europene au forțat demiterea lui Viktor Ianukovici. La fel, și ministrul britanic de Externe, William Hague, a apreciat duminică, într-o emisiune difuzată de BBC, că "nu ar fi în interesul Rusiei" să intervină militar în Ucraina.

(UPDATE 11.00)
Președintele interimar, președintele Parlamentului de la Kiev, Oleksandr Turchynov, susține că permutarea flotei militare a Rusiei în afara limitelor stabilite în acordul ruso-ucrainean, va fi catalogată ca o agresiune de război.

'Mă adresez liderilor militari ai Flotei ruse din Marea Neagră: toți militarii trebuie să rămână pe teritoriul prevăzut de acorduri. Orice mișcare de trupe va fi considerată drept agresiune militară', a declarat Turcinov, în fața parlamentului de la Kiev.

La Sevastopol, în Crimeea, peninsula rusofonă din sudul Ucrainei, își are baza Flota Rusiei din Marea Neagră.(UPDATE 10.50)
Numărul celor care au luat cu asalt clădirea parlamentului și a Consiliului de Miniștri, se ridică la 60. În preajma clădirilor se construiesc baricade. Potrivit presei din țară, în Simferopol au intrat 50 TAB-uri. La acest moment orașul Simferopol este împăienjenit de polițiști. Jurnaliștii nu sunt lăsați să muncească în clădirea radei. În Crimeea astăzi este declarată zi liberă.(UPDATE 10.19) Ministrul de Interne al Ucrainei, Arseni Avacov, a confirmat pe pagina sa de Facebook că mai multe persoane necunoscute, cu arme în mâini, au ocupat în timpul nopții clădirea radei Supreme din autonomie și clădirea Consiliuluide miniștri din Crimeea.

(UPDATE 10.05)
Un utilizator al site-ului de socializare Facebook a postat o poza în care apare o coloană de transportatoare blindate, ce staționează la intrarea în orașul Simferopol.(Știre inițială)
Persoane necunoscute cu arme în mâini, au ocupat în timpul nopții clădirea radei Supreme din autonomie și clădirea Consiliuluide miniștri din Crimeea din partea centrală a Simfiropol.

Anunțul a fost făcut de către liderul minorităților tătare, Refat Ciubarov.

"Am fost sunați și anunțați că sediul Radei Supreme din Crimeea și Consiliul miniștrilor sunt ocupate de către oameni în uniforme și înarmați, fără careva semne prin care ar putea fi recunoscuți. Care sunt cerințele acestora, deocamdată nu se știe", a scris liderul pe pagina sa de Facebook.

Premierul Crimeei nu a reușit să intre în cabinetul său.

Deputatul Andrei Sencenko, din partea partidului Batkivşcina/Patria, a declarat, la rândul său, că forţele de ordine încearcă să afle cine sunt acele persoane şi care este mobilul acţiunilor lor.

Forţele de securitate ucrainene nu au confirmat încă faptele din Crimeea.

Între timp, după cum au relatat canale media ucrainene, un purtător de cuvânt al legislativului din Crimeea a declarat că persoane neidentificate au pătruns în clădire, au neutralizat paza şi au ocupat imobilul.

Întregul personal al Radei din Crimeea a fost trimis în vacanţă de o zi. În prezent, pe ambele clădiri au fost ridicate drapelul Rusiei, transmite Interfax-Ukraina.

În faţa clădirii legislativului local a fost ridicată o baricadă din paleţi de lemn şi tomberoane. Clădirea este încercuită de poliţie, dar nu suficient de bine. Cei mai mulţi poliţişti sunt concentraţi în faţa sediului guvernului.

Refat Ciubarov, liderul tătarilor din Crimeea, declarase anterior că autorităţile republicii autonome vor apăra integritatea teritorială a Ucrainei şi se opun oricărei secesiuni, după cum menţionează joi presa ucraineană.

Totodată, presa din țară scrie că centrul Simfiropolului este împăienjenit de poliție. Pietonii nu sunt lăsați să treacă, la fel nici mașinile nu au voie. Treleibuzele din direcția Pieței centrale nu circulă.

sursa: unian.net

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus