Timpul.md

CSI / Rusia 22 Noiembrie 2016 | 09:13

(The Guardian) Rusia înarmează vestul țării. Noi rachete de mare putere au fost detașate în regiunea baltică, pe fondul creșterii tensiunilor cu Occidentul

Armata rusă a trimis rachete anti-navale în regiunea vestică a ţării, cea baltică, transmite agenţia de ştiri Interfax, citată de The Guardian. Mişcarea vine pe fondul creşterii tensiunilor în relaţiile dintre Rusia şi Occident. SUA cere Moscovei să se abțină de la astfel de măsuri.

SUA a criticat şi calificat drept "destabilizatoare" măsura amplasării sitemului de apărare antiaerian S-400 şi a rachetelor balistice cu capabilităţi nucleare în enclava europeană Kaliningrad.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a solicitat Moscovei să se abţină de la aplicarea unor măsuri care nu sunt compatibile cu scopul promovării securităţii. Potrivit unui membru al legislativului rusesc, măsura amplasării scutului a fost luată în semn de răspuns la intenţiile SUA de a construi un scut antirachetă în estul Europei, relatează corespondenţii BBC.

Armata a mutat lansatoare de rachete de serviciu Bastion în enclava Kaliningrad, de la granița cu statele membre NATO Polonia şi Lituania, mai spune Interfax. Ministerul Apărării rus a declarat în week-end că flota baltică a fost reînarmată cu noi lansatoare de rachete, dar nu a oferit mai multe detalii.

Lansatoarele Bastion trag cu rachete de croazieră supersonice Oniks, care au o rază de de acțiune de până la 450 km şi pot fi utilizate împotriva navelor şi a ţintelor terestre. Săptămâna trecută, ele au fost folosite în luptă pentru prima dată în Siria, împotriva militanţilor.

Viktor Ozerov, şeful comisiei pentru apărare din Duma de Stat, a declarat, luni, agenţiei de ştiri Ria Novosti, că Rusia va desfăşura, de asemenea, la Kaliningrad rachete balistice tactice Iskander şi sisteme de rachete de apărare aeriană S-400, ca răspuns la planurile SUA de apărare.

„Ne confruntăm cu două sarcini principale: de a penetra apărarea aeriană şi de a asigura protecţia împotriva posibilelor lovituri”, a spus el.

S-400, pe care Rusia le-a folosit pentru a proteja baza aeriană din Siria, sunt un sistem sofisticat care poate urmări şi lovi simultan mai multe ţinte aeriene la distanţe de până la 250 de mile. În regiunea Kaliningrad, S-400 vor fi capabile să ţintească aeronave şi rachete NATO peste cea mai mare parte a regiunii baltice.

Iskander au o autonomie de până la 500 de kilometri şi precizie foarte mare, putând astfel să vizeze cu acurateţe facilităţi din mai multe state membre NATO vecine cu Rusia. Acestea pot fi echipate cu un focos convenţional sau nuclear.

Luna trecută, desfăşurarea de rachete Iskander în regiunea Kaliningrad a îngrijorat vecinii Rusiei. Armata rusă a declarat că mutarea a fost o parte dintr-un antrenament regulat, dar nu a precizat dacă rachetele au fost trimise acolo temporar sau desfăşurate în mod permanent.

Kremlinul a avertizat mult timp că dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă condus de SUA şi NATO reprezintă un pericol pentru securitatea Rusiei şi a promis să ia măsuri de contracarare. De asemenea, Moscova s-a plâns vehement împotriva desfăşurării unităţilor militare ale NATO în apropierea frontierelor Rusiei.

„Pentru a contracara aceste ameninţări, vom fi nevoiţi să consolidăm apărarea noastră aeriană în vectorul de vest şi să implementăm mijloace suplimentare pentru a apăra infrastructura de comandă şi control relevantă”, a declarat Ozerov pentru Ria Novosti. 

sursa: romanialibera.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus