Timpul.md

CSI / Rusia 20 Septembrie 2016 | 12:06

(TIMES) Acordul nuclear secret cu Moscova bagă în faliment Republica Africa de Sud

Guvernul sud-african a încheiat o înţelegere cu „Rosatom” pentru construirea a opt centrale nucleare, scrie publicaţia Times, care precizează că preşedintele Africii de Sud, Jacob Zuma, care din 2014 s-a întâlnit în mod repetat cu Vladimir Puţin, insistă asupra aprobării acestui gigantic proiect energetic.

Moscova şi Pretoria au semnat deja două acorduri nucleare. Cu toate acestea, detaliile tranzacţiilor nu au fost prezentate şi nici discutate în parlament.

Între timp, Organizaţia pentru Lupta împotriva Abuzurilor Fiscale (OUTA) a declarat că Africa de Sud va trebui să se împrumute 65 de miliarde de lire sterline, cu rambursarea anuală a 5,4 miliarde. Că urmare, guvernul va fi nevoit să reducă cheltuielile cu educaţia, infrastructură, sănătatea şi programele sociale.

După cum notează publicaţia britanică, construcţia CEN-urilor va dura cel puţin 15 ani. În acest timp, se va schimbă cu siguranţă tehnologia producerii de energie electrică, un rol important fiind alocat surselor regenerabile. În plus, Consiliul pentru cercetare ştiinţifică şi industrială din Marea Britanie consideră că electricitatea produsă de centralele nucleare va costă cu 20% mai mult decât energia generată de CET-uri sau cea solară.

În plus, potrivit previziunilor, consumul de energie din Africa de Sud ar trebui să scadă în următorii 5 ani. Industria minieră, care reprezintă aproximativ 70% din consumul intern de energie electrică, continuă să scadă din cauza creşterii costurilor de exploatare şi a reducerii cererii de minerale.

„Peste 5 ani nu vor mai fi atâtea mine şi această înseamnă că nu vom mai avea nevoie de atât de multă energie,” – spune Ted Blom, reprezentant al OUTA. Împreună cu cele două grupuri de mediu dintara, organizaţia vrea să conteste în instanţa de judecată acordurile cu Rusia.

„Nu avem nimic împotriva ideii de energie nucleară, dar suntem cu siguranţă împotriva acordurilor secrete semnate cu Rusia şi Rosatom” – adaugă Blom. 

sursa: paginaderusia.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus