Timpul.md

Ultima oră 26 Ianuarie 2014 | 15:10

(UCRAINA FIERBE) Casa Ucraineană a fost ocupată de protestatari. A 67-a zi de Maidan: înmormântarea lui Mihael Jinevski

 

(15:09) În Kirovograd pichetarea clădirii administrației regionale, forțele de securitate se pregătesc pentru apărare

(14:47) Papa de la Roma a chemat autoritățile ucrainene și societatea la dialog

(14:40) În Dnepropetrovsk , protestatarii au fost atacați de „ titushki”

(14:39) La Kiev, protestatarii își iau rămas bun de la victima confruntării de pe strada Hrushevskovo, Michael Zhiznevsky

(14:35) Pichetarea Administrației regionale de la Zaporojnya a fost oprită

(14:18) În or. Nikolaev, în același timp, au loc proteste de susținere a Euromaidanului, dar și a Partidului Regional

(14:14) Protestatarii au încercat să ia cu asalt Administrația Regională Zaporijnya

(13:38) Informațiile cu privire la implicarea Spețnazului rusesc sunt verificate verificat, declarată deputatul parlamentar Parubi.

(13:37) În regiunea Vinnița, judecătorul și-a dat demisia

(13:33) În Harkov, protestatarii de pe Maidan au fost atacți de „titușki”

(12:51) MAi declară că informațiile despre cartușele găsite pe acoperișul Casei Ucrainei sunt provocări

(12:03) În centrul orașului Kiev au avut de suferit șapte salvatori.

(12:01) În rândurile poliției sunt două victime ale asaltului de la Casa Ucraineană

(11:26) Pe acoperișul casei Ucrainene au fost găsite muniții, declară activiștii.

(11:23) În Casa Ucraineană vor fi create puncte de alimentație și încălzire, dar și un centru de presă. 

(10:42) În parlamentul ucrainean a fost propus un proiect de lege pentru a anula „legile din 16 ianuarie”

(09:31) Rezultatul unei nopți de negocieri: Casa Ucraineană a fost luată cu asalt, pe Maidan este liniștit

(08:39) Activiștii fac curat în Casa Ucraineană după asaltul din această noapte.
Mii de protestatari au lansat sâmbătă seara asaltul Casei Ucrainene, o clădire situată în centrul Kievului şi în care momentan se află sute de reprezentanţi ai forţelor speciale Berkut.

Protestatarii sparg geamuri şi forţează uşile clădirii, folosind lomuri şi lopeţi.

Unii, scandând "Trăiască Ucraina!", aruncă spre forţele de ordine cu petarde şi pietre. Forţele speciale Berkut au replicat cu gaze lacrimogene.

Potrivit publicaţiei ucrainene Gazeta.ua, protestatarii cer ca forţele de ordine că părăsească această clădire.

Caza Ucraineană este un centru care se specializează în organizarea de expoziţii, forumuri şi congrese. Clădirea de cinci etaje se află în Piaţa Europeană din centrul Kievului. Anterior, aici era sediul Procuraturii şi al unei secţii de poliţie.

În timpul Revoluţiei Portocalii, în Caza Ucraineană se afla biroul electoral al lui Viktor Iuşcenko.

Liderii opoziţiei NU au acceptat propunerea lui Ianukovici de a conduce Guvernul

Liderii opoziţiei ucrainene Arseni Iaţeniuk şi Vitali Kliciko nu au acceptat propunerea preşedintelui Viktor Ianukovici de a conduce Guvernul, a declarat sâmbătă seara deputatul ucrainean Iuri Steţi, citat de agenţia UNIAN.

Revolta din Ucraina se extinde

Tensiunile se extind în Ucraina. Protestatarii anti-guvernamentali au ocupat primăria din Kiev şi din alte opt oraşe. Chiar dacă preşedintele Ianukovici a anunţat că va efectua remanieri la guvern şi va modifica legile contestate de opoziţie, manifestanţii rămân pe baricade şi, potrivit unor surse, ar depozita arme, transmite Mesager.

Se pare că nici promisiunile lui președintelui Victor Ianukovici de a restructura guvernul şi nici vremea rece de afară nu-i mai poate opri pe protestatarii anti-guvernamentali, care au luat cu asalt mai multe primării din cele mai importante regiuni ale Ucrainei. Manifestanţii ca şi poliţiştii, au făcut uz de cocktailuri Molotov, petarde şi bâte.

Tentative de a ocupa şi alte clădiri administrative au loc, practic, în toată ţara. Forţele de ordine fac faţă cu greu demonstranţilor. Poliţiştii încearcă să disperseze mulţimea cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc.

La Kiev, situaţia a fost, astăzi, foarte tensionată. Peste 100 de oameni mascaţi au luat cu asalt Ministerul Energiei, dar, în cele din urmă, protestatrii au părăsit instituţia. Potrivit ministrului acapararea clădirii ar fi pus în pericol sistemul energetic al întregii ţări.

Oamenii îşi fortifică baricadele şi susţin că vor rămâne pe poziţii până la obținerea victoriei. „Suntem aici pentru libertatea noastră, suntem împotriva crimelor. De ce au pus poliţia la frontieră? De ce autorităţile nu vin să vorbească cu oamenii?”, se întreabă unii protestatari. „Ianukovici nu este adecvat. Am senzaţia că el trăieşte în lumea sa cu propriile vise. El trebuie să înţeleagă ce se întâmplă în ţară şi să-şi dea seama că acesta e sfârşitul”, susțin protestatarii.

Între timp, cadavrul unui polițist împușcat în cap a fost găsit, într-o pădure din apropiere de Kiev. Poliţiştii ucraineni au reţinut, în ultimele zile, mai multe persoane suspectate de asasinări. Potrivit presei, mulţi dintre cei reţinuţi sunt bătuţi cu bestialitate. În urma confruntărilor violente au fost atacaţi şi jurnalişti.

Ministrul de Interne al Ucrainei i-a acuzat pe manifestanți că depozitează arme și susține că, în acest context, eforturile de pace nu au sorţi de izbândă.

Comunitatea internaţională condamnă violenţele de la Kiev şi cheamă ambele părţi la dialog, asta chiar dacă mai multe runde de negocieri au eşuat în ultimele zile.

Sursa: mediafax.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus