Timpul.md

Muzică 3 Octombrie 2013 | 10:38

(VIDEO) A transformat ARMELE în instrumente MUZICALE. Vezi cum sună

Pedro Reyes călătorește adesea pe teritorii periculoase. 

Nu doar din punct de vedere creativ, când folosește cele mai dubioase materiale pentru lucrările sale, ci și la propriu. Trăiește și lucrează adesea în locuri notorii precum Ciudad Juarez, Mexic, regiune unde au loc violuri, numeroase crime între bandele de traficanți și cazuri nerezolvate de femei dispărute, Reyes s-a hotărât să transforme țara unde locuiește într-un loc mai bun cu ajutorul artei. Într-o țară în care jurnaliștii dispar pe capete, iar civilii sunt împușcați în miezul zilei, Reyes speră să transforme instrumentele violenței într-o forță a binelui.

Inspirat de o excursie pe care a făcut-o la fabricile de reciclare unde funcționarii din guvern transformau armele confiscate în material brut, ca parte din proiectul lui „Lopeți pentru arme”, Reyes a hotărât să transforme aceste instrumente ale urii în instrumente muzicale. Instrumente care să dea viață muzicii, nu să ia vieți. În proiectul „Disarm”, Reyes a utilizat împreună cu echipa lui programe precum Ableton Live, MIDI și Max MSP pentru a transforma armele în instrumente muzicale automate.Disarm e, de fapt, a doua generație de instrumente, construită după proiectul lui din 2012, Imagine, care folosește rămășițe ale armelor confiscate de armata mexicană de la cartelurile de droguri. Această serie a fost confecționată împreună cu o echipă de muzicieni și cu Cocolab, un studio media din Mexico City. Aceste piese noi pot fi programate și operate cu ajutorul calculatorului și pot reda concerte întregi cu compoziții pregătite dinainte.

Ca și cum toate astea n-ar fi îndeajuns de impresionante, Reyes e un poliglot al creativității, fiind implicat în medii variate printre care se numără sculptura, muzica, performance-ul și pictura. Recunoscut pentru talentele lui în țara natală, Reyes e apreciat și în străinătate și a expus la galerii prestigioase și evenimente artistice ca Bienala de la Veneția și Art Basel Miami.

Ne-am întâlnit de curând cu Reyes să discutăm despre opera lui și despre modul în care viața și arta lui au fost afectate de violențele continue din Mexic. „Cred că scopul artei e să găsească metode de a transforma cele mai negative instincte în instincte creatoare...Vreau ca opera mea să fie folositoare pentru transformarea socială și psihologică,” spune Reyes.

Și chiar a reușit, atât la nivel creator, cât și la nivel practic. A construit ceva tangibil și pozitiv din cantitatea imensă de arme provenită din eternul război cu drogurile din Mexic.Reyes e conștient că tehnologia a fost folosită pentru a cauza război, distrugere și tristețe, dar crede că „tehnologia nu e nici rea, nici bună. Depinde doar de cum o folosești.”

Mai jos, Reyes demonstrează cum a folosit echipamente moderne în scopuri pozitive:
„Metalele astea ar fi putut să ne ucidă și pe mine, și pe tine. Deci sunt mai bune ca instrumente muzicale.”„O altă parte complicată, dar uimitoare, a procesului, a fost scoaterea la iveală a sunetelor produse de instrumente.”„A fost o experiență minunată pentru că mi-am dat seama că armele nu fac doar sunete dure și înspăimântătoare. Pot face și sunete subtile ca un cântec de leagăn.”


Pentru mai multe informații despre opera lui Pedro Reyes, puteți vizita site-ul Pedroreyes.net.

sursa: vice.com

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus