Timpul.md

Guvern 19 Ianuarie 2011 | 14:24

(VIDEO) Preţurile şi durerile de cap discutate la Guvern

Nu avem nimic împotriva majorării preţurilor, dar nu vom fi influenţaţi în acţiunile noastre de contracararea oricăror încercări de speculare, în această perioadă complicată, pe seama oamenilor. Declaraţia îi aparţine premierului Vlad Filat, cu referire la majorările preţurilor din ultimul timp.

„Mâine la ora 8 vom avea o întâlnire cu reprezentanţii care au funcţii de control şi monitorizare în domeniul respectiv, unde va fi prezentată situaţia şi perspectivele care ne aşteaptă”, a mai spus Filat.

Şeful Cabinetului de miniştri nu a exclus faptul că în anumite situaţii preţurile sunt speculative: „Sunt preţuri care ţin de oscilarea preţurilor pe pieţele regionale, dar sunt situaţii care evident sunt speculative. Or, sunt produse asupra cărora adaosul comercial este limitat”. Filat nu s-a referit la vreun comerciant sau altul.

În ceea ce priveşte tariful la gazele naturale, despre care directorul „Moldova Gaz”, Alexandru Gusev, a declarat că nu-l doare capul, premierul a declarat: „Faptul că nu-l doare capul pentru mine reprezintă o problemă. Pe mine mă doare foarte tare capul de la tot ce se întâmplă la capitolul preţuri şi nu doar. Nu înseamnă că o să-i provoc dureri de cap. Dar trebuie să fie mult mai atent în ceea ce ţine de conducerea acestei instituţii la nivel de diminuare a costurilor de administrare, ca să putem să amortizăm aceste creşteri la tarife”.

Menţionăm că „Moldova Gaz” a cerut majorarea tarifului la gaz cu 18 %, cu 5 la sută mai mult decât cererea lor iniţială. Dacă acest lucru se va întâmpla, oamenii ar putea achita în mediu 5 lei şi 10 bani (cu 70 de bani mai mult decât până în prezent) pentru un metru cub de gaze.
Directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Victor Parlicov, susţine că tarifele ar putea fi totuşi mai mici decât cele solicitate de „Moldova Gaz”. Totodată, ANRE vrea să stabilească un tarif pentru tot anul şi nu o dată la trei luni, cum era până acum.
„Dacă Agenţia va demonstra că cererea noastră este exagerată, vom accepta, dar dacă nu vom fi de acord, vom accepta tariful, însă vom ataca decizia în instanţă", spune Gusev.


Timpul.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus