Timpul.md

Actualitate 18 Februarie 2014 | 22:30

(VIDEO / FOTO) LUPTE PE STRĂZILE DIN KIEV: Orașul KIEV ESTE IZOLAT. Berkut atacă protestarii

Conform unui comunicat de presă al Guvernului Ucrainean, traficul rutier spre Kiev este închis începând cu ora 00:00, 19 februarie. Conform unor informații neconfirmate oficial, a fost închis și aeroportul Borispol, spre care o nu a putut decola o navă după ce a fost anunțată că accesul este restricționat.

Forțele de ordine au ocupat parțial Maidanul din Kiev, unde protestează mii de cetățeni, potrivit Agenției Interfax-Ucraina

Oleg Țarev, un deputat al Partidului Regiunilor a declarat la un post rusesc de televiziune că Maidanul va fi eliberat timp de oră. „După ce vom face ordine în Kiev, vom face același lucru în toată țara”, a spus reprezentantul partidului de guvernământ.

22:20 Sediul miliției din Lvov a fost ocupat de către activiști.


22:10 Este blocat drumurl Odesa - Kiev. În orașul Odesa, protestatarii s-au adunat în fața sediului Berkut unde au încercat să blocheze ciculația.

22:00 Providerii de cablu din Kiev au închis postul de opoziție "Canal 5".

21:00 Lupte grele pe maidan.

20:30 Berkut a reușit să treacă peste primul rând al baricazilor create de Berkut.

20:20 Merkel a încercă sa-l telefoneze pe Ianukovici, dar acesta nu răspunde la telefon, anunță lb.ua.

Un lider a opoziției anunță că nouă persoane au fost ucise astăzi în cadrul confruntărilor cu "forțele Berkut; un oficial al MAI afirmă că doi angajați ai forțelor de ordine au decedat în timpul confruntărilor.
Forțele Berkut stau în preajma protestatarilor iar aparent nu stau în poziții defensive.


18:20 UPDATE Ianukovici va avea mâine o întrevedere cu liderii opozitiție.


Unian.net

Protestarii au oprit un autblinat "BTR" pe o stradă din Kiev:

17:55: Bertkul atacă casa sindicatelor, toți protestatarii care sunt prinși de forțele de ordine sunt bătuți, se aud împușcături. Ca răspuns se aruncă cu pietre în timp ce grupările organizate de protestatari s-au regrupat.

18:03 Procurorul general al Ucraineni anunță că 100 de persoane au avut de suferit ca urmare a ciocnirilor între forțele Berkut și protestatari.

Protestatarii sunt la limită după ce forțele Berktu au intervenit în forță.


Berkut înarmat cu automate Kalașnikov (foto censor.net.ua)

Premierul interimar al Ucrainei i-a promis lui Stefan Fule că "Automatele Kaleșnkiov ale Berkut vor fi tăcute".

Comisarul european a avertizat că Berkutul cu Kalașnikov e un motiv de îngrijorare...
Presa ucraineană susține că toți deputații bărbați din opoziție pleacă în piața Maidan pentru a susține protestatarii și a se apăra de un eventual atac al Berkut. 

VIDEO furnizat de Ministerul Afacerilor Interne din UCRAINA:


Opoziția anunță că femeile deputat sunt la punctele medicale unde acordă ajutor celor răniți. 

(UPDATE 16.50) 
În casa Sindicatelor sunt aduși sute de răniți. De cealaltă parte, liderul fracțiunii Regionale susține că trei colaboratori au dispărut. Doi dintre cei căutați de politicieni sunt juriști.(UPDATE 16.36) Metroul din capitală și-a sistat complet activitatea în legătură cu eventualele atacuri teroriste. Autoritățile susțin că accesul de ieșire din metrou este liber, iar cel de intrare, blocat. 

(UPDATE 16.32)
Autoritățile au dat protestatarilor un termen de până la ora 18.00 pentru a înceta confruntările, în caz contrar, acestea promit violențe dure. Protestatarii au pătruns în sediul consiliului municipal din Kiev.

(UPDATE 16.16)
Berkut a trecut peste baricadele din strada Griusiovscaia. Colaboratorii au rupt porțile instalate de potestatari și s-au apropiat de piața Maidan. Berkut a trecut de stația Krisiatic.(UPDATE 16.00)
Oamenii sunt blocați în stația de metrou Arsenalinaia. Ușa de ieșire de la metrou a fost blocată intenționat, în timp ce, cei care vor să pătrundă în stație, sunt lăsați să o facă, scrie censor.net.ua.(UPDATE 15.15)
Oficialii de la Kiev susțin că inițiativa de a reveni la Constituția din 2004 nu a fost înregistrată. Asta în ciuda faptului că inițial se vehicula că inițiativa opoziției a fost înregistrată și va fi discutată de aleșii poporului. 


(UPDATE 15.01)
Andrei Sencenko, deputat al Partidului Batkivşcina de opoziţie a anunţat, citând surse din poliţie, că comandantul trupelor de interne, generalul Şuliak a ordonat ca soldaţilor să li se distribuie cartuşe de război şi în caz că cineva din ei se va lovi sau va cădea lîngă mulţime, soldaţilor le este permis să tragă în oameni, anunţă "VoceaRusiei".(UPDATE 14.50)
Deputatul Lesia Orobeț anunță că în Casa Ofițerilor se află corpurile a trei protestatari, alți șapte sunt la un pas de moarte. Ambulanțele nu au acces la protestatarii care au fost răniți în urma ciocnirilor.

(UPDATE 14.44)
 În ciocnirile dintre protestatari şi scutieri a fost rănit un fotoreporter Reuters. El a fost victima unei grenade asurzitoare la care au recurs scutierii împotriva manifestanţilor ce aruncă cu pietre de pavaj şi petarde. Fotoreporterul Reuters a fost spitalizat, conform Interfax-Ukraina. Acestea sunt primele confruntări la Kiev după cele de la sfârşitul lunii ianuarie, în care au murit șase persoane şi au fost rănite peste 500.
(UPDATE 14.30) Lupta continuă într-o intersecție din capitala Ucrainei. Intersecția străzilor Șelkovicinoi și Institutscoi este una dintre cele mai fierbinte puncte. Berkut și "Titushki" continuă să îmbulzească protestatarii. Intersecția este cuprinsă de fum. Au loc pe alocuri ciocniri.(UPDATE 14.26)
Potrivit lui Vitali Kliciko, numai alegerile anticipate pot fi o cale de ieşire din actuala criză politică. De asemenea, Vitali Kliciko i-a cerut lui Ianukovici să retragă trupele speciale "Berkut" de pe străzile Kievului.

Liderul Alianţei Democrate Ucrainene pentru Reforme (UDAR), Vitali Kliciko, a declarat, astăzi, că opoziţia de la Kiev este gata să îşi asume responsabilitatea pentru formarea unui nou guvern, însă a subliniat că preşedintele Viktor Ianukovici trebuie să convoace alegeri anticipate - informează publicaţia online "Ukrainska Pravda".

(UPDATE 13.40) 
Protestatarii din capitală conduc periodic pe strada Instituskaya ofițerii de poliție capturați spre Piața Independenței.


(Deputații fug din Rada)

(UPDATE 13.26) 
Forțele de dreapta au confirmat că există o mare șansă ca protestatarii să fie  disperați prin intermediul vehiculelor blindate și armelor de foc. Astfel, liderii opoziției fac apel la toți deținătorii de arme de foc să se adune pe Maidan, pentru ca să protejeze oamenii de poliție și Berkut.


(Cei care nu participă la conflictul „principal” transmit pietre pentru cei de pe baricade care se apără de Berkut)

(UPDATE 13.21) 
Protestatarii sunt stropiți cu apă de către oamenii legii.

(UPDATE 13.11)
Berkut și "Titushki" au eliberat sediul partidului Regiunilor de protestatarii care l-au ocupat timp de aproximativ 20 de minute.(UPDATE 13.00)
Președintele Radei Supreme, Volodimir Rîbak a suferit o criză hipertensivă. Acesta este sub supravegerea medicilor de la ambulanță. Fotograful de la "Radio Svaboda" s-a ales cu nasul spart, după ce paznicii de la sediul partidului Regiunilor l-au atacat. Berkut încearcă să elibereze câteva intersecții ocupate de protestatari.

(UPDATE 12.42)
Deputații din partidul Regiunilor și cei comuniști au părăsit sala de ședințe. În fața Radei Supreme sunt adunați circa 2 mii de colaboratori Berkut și o mie de "Titushki".(UPDATE 12.33)
Protestatarii s-au urcat pe acoperișurile caselor de unde sniperii împușcau în protestatari și i-au alungat. Aproximativ 10 protestatari controleaza acoperișul. Sediul partidului regiunilor este în mare parte controlat de protestatari.(UPDATE 12.27)
Berkut atacă protestatarii adunați în fața partidului Regiunilor. În spatele cordonului de colaboratori Berkut sunt tineri îmbrăcați în haine sport.


(UPDATE 12.22)
Propunerea opoziției de a reveni la Constituția din 2004 a fost înregistrată.

(UPDATE 12.18)
În timp ce în stradă protestatarii se luptă cu oamenii legii, și în parlament aleșii fac la fel. Un deputat din partidul Regionarilor a fost doborât la pământ de o deputată.
(UPDATE 11.57)
Protestatarii s-au adunat în fața Radei pentru a cere să se revină la Constituția din 2004. Situația însă a ieșit de sub control.


Colaborator Berkut cu o ladă plină cu grenade, pe acoperișul unei case (Facebook)(UPDATE 11.52)
Două persoane au fost grav rănite de gloanțele de cauciun trase de milițieni. Este vorba despre două femei, una fiind rănită în zona inimii, cealaltă în zona feței.


Muniții folosite de Berkut

(Știre inițială)
La intersecţia străzilor Șolkovskaia şi Institutovskaia din Capitala Ucrainei au loc confruntări între protestatari şi forţele de ordine, transmite Unian. Potrivit sursei, protestatarii aruncă cu pietre în direcția poliţiştiștilor, iar forțele de ordine folosesc gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene.Protestatarii încearcă să se apropie de pereții clădirii Radei Supreme. Potrivit presei ucrainene toate căile de acces spre clădirea Radei sunt blocate de milițieni și colaboratorii BERKUT.

Protestatarii înceacă să intre în clădirea partidului Regiunilor. În zece minute, în clădire a izbucnit un incendiu. Potrivit datelor de la fața locului peste 10 oameni au avut de suferit. Un protestatar s-a ales cu încheietura mâinii ruptă.Peste 2000 de persoane se află la moment în această zonă. Oamenii scandează „Fasciștilor!”. În același timp, în Rada Supremă au avut loc ciocniri în majoritatea parlamentară și opoziție. Opoziția, care a blocat tribuna central a parlamentului ucrainean, a cerut revenirea la constituția din 2004 pentru a împiedica concetrarea puterii în mâinile unei singure persoane.Partidul Regiunilor, apropiat președintelui Viktor Ianukovici, a refuzat să susțină revenirea constituția respectivă.


Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus