Timpul.md

CSI / Rusia 17 Septembrie 2015 | 13:15

(Ziarul israelian Haaretz) Putin va trebui să aleagă – Siria sau Ucraina

Vorbind la summitul CSTO în Tadjikistan, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că ţară să se află de partea guvernului sirian şi va continuă să-i furnizeze arme pentru a lupta împotriva teroriştilor, scrie ziarul israelian Haaretz.

E adevărat, sprijinul Rusiei este simţit nu numai în cuvinte, ci şi în fapte. Imagini de satelit au arătat prezenţa avioanelor de lupta ruseşti şi a tancurilor, dar, de asemenea, prezenţa pe teritoriul Siriei a trupelor ruse. Potrivit ziarului, „această este cea mai mare desfăşurare de trupe în afară Uniunii Sovietice, după prăbuşirea acesteia în urmă cu 24 de ani.”

Moscova şi Teheran au sprijinit întotdeauna regimul lui Bashar al-Assad, chiar şi atunci când acesta „trecea prin sabie” populaţia ţării sau când a folosit arme chimice. Dar dacă, în trecut, sprijinul era mai mult ascuns, acum acesta a devenit deschis şi de amploare. Haaretz se întreabă ce l-a determinat pe Putin să iasă în ajutorul lui Assad în mod deschis, şi oferă nişte răspunsuri.

„Acest pas este destinat eliminării sancţiunilor ruseşti impuse de Occident, după ce Putin a trimis trupe în Ucraina. Deci, el încearcă să scoată Rusia din izolarea să şi să îmbunătăţească situaţia economică a ţării. Vrea să se arate un susţinător al Occidentului în războiul împotriva ISIS”, – spune Ivan Jakobina, fost analişti GRU, repsonsabil de ţările arabe, iar acum observator al ziarului ucrainean „Novoe Vremea”.

Dar în timp ce Rusia este tot mai împotmolită în războiul sirian, este mai puţin şi mai puţin implicată în conflictul din Ucraina, spune autorul.

Pentru prima dată în aproape un an de conflict în Ucriana, Rusia începe să-şi demonstreze intenţiile serioase în ceea ce priveşte punerea în aplicare a Acordului de la Minsk şi încetarea focului în Ucraina. „E greu să nu te întrebi dacă acest lucru este doar o retragere tactică sau Putin a ajuns la concluzia că a mers prea departe în eforturile sale de a submina suveranitatea Ucrainei. E adevărat, puţini cred al doilea scenariu, „- remarcă autorul Haaretz.

„Cel mai probabil, Putin încerca să scape de urmărirea Occidentului. În decembrie, UE şi SUA vor discuta despre un alt pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Moscova speră că decizia va fi luată în favoarea eliminării acestor sancţiuni, – spune Svetlana Zalisciuk, parlamentar ucrainean, membru al Comisiei pentru afaceri externe. Puţin nu a renunţat la planul sau de a trasă coridorul terestru care duce de la Donbas spre Crimeea. De aceea el jonglează cu toate bilele”, – a spus ea.

Alexei Melnik, şeful programului de cercetare al Institutul Naţional pentru Securitate de la Kiev, spune că toate manevrele lui Putin servesc un singur scop – menţinerea să la putere. „El a vrut să creeze un duşman extern din guvernul ucrainean, dar a realizat acum că acest subiect s-a epuizat din cauza costurilor ridicate cu întreţinere Crimeei, şi din cauza sperantelir nereuşite de a captura un coridor terestru spre Odesa. De aceea el continuă să joace pe scenă geopolitică şi, astfel, îi arată poporului sau că nu se teme să-i provoace pe americani. Cu toate acestea, el nu vrea nici să renunţe la ambiţiile sale în ceea ce priveşte Ucraina, pur şi simplu în momentul acesta Rusia nu are suficiente resurse pentru a face acest vis să devină realitate”, spune Melnik.

Pe hârtie, armata rusă este una dintre cele mai mari din lume. În ciuda faptului că se află în plină modernizare, acesta are multe probleme. Baza unui număr mic de unităţi ale armatei sunt soldaţii cu experienţă care servesc sub contract. Ei sunt foarte diferiţi de soldaţi de rând. „Pe aceşti profesionişti i-am văzut în Crimeea şi în estul Ucrainei, pe soldaţii obişnuiţi – în Georgia, în 2008. Cu toate acestea, aceşti profesionişti sunt o minoritate”- scrie autorul. În plus, armata rusă trebuie să asigure prezensa continuă şi alertă şi în alte locuri, cum ar fi în Caucazul de Sud, Tadjikistan, de aceea, pur şi simplu nu are sufieciente forţe că să le arunce în toată lumea.

În Siria, Rusia va trimite nu doar avioane de lupta şi elicoptere, dar şi trupe terestre, pentru a monitoriza regiunea alawitilor lui Assad, şi, în special, oraşul Latakia şi Tartous, cu aeroportul local.

„Nu pot să cred că vor putea trimite în Siria mai mult de două sau trei regimente,” – a spus Ivan Jakobina. Acesta este motivul pentru care au nevoie de sprijinul Iranului şi grupării „Hezbollah”. În timp ce „Hezbollah” va lupta la graniţa cu Libanul, trupele iraniene vor fi amplasate atât în ​​interiorul cât şi în jurul capitalei siriene.

Dar chiar dacă Rusia va coopera strâns cu Iranul şi „Hezbollah”, şi cu forţele siriene rămase, acestea nu vor putea să recâştige controlul lui Assad asupra teritoriilor pierdute, şi mai ales nu pot învinge ISIS. Singurul lucru pe care poate Putin să-l facă este să salveze regimulul lui Assad.

Siria s-a transformat într-o mlaştina reală, iar în cazul în care trupele ruse vor începe să dispară sau să moară pe sol sirian, oamenii din Rusia ar putea să se răscoale, crede publicaţia.

„Kremlinul a reuşit să îngroape pe ascuns cei mai mulţi dintre soldaţii ucişi în Ucraina. Este foarte crud pentru familiile victimelor, dar s-a întâmplat pentru că Putin are sprijin popular faţă de politicile sale în Ucraina. Cu toate acestea, ruşii încă nu au uitat trauma Afganistanului, iar dacă soldaţii ruşi vor fi aduşi acasă în sicrie, nu este clar cum vor reacţiona oameni”, a spus Melnik.

sursa: paginaderusia.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus