Timpul.md

Actualitate 7 Aprilie 2020 | 14:27

​Internarea lui Boris Johnson la terapie intensivă a provocat o undă de șoc în Marea Britanie / Logodnica sa, însărcinată, spune că are simptome Covid-19

 

Internarea la terapie intensivă a premierului britanic Boris Johnson, contaminat de noul coronavirus, a provocat o undă de șoc marți în Marea Britanie, unde guvernului încearcă să lupte împotriva unei pandemii care se înrăutățește zi de zi, scrie AFP.

Internarea turbulentului lider conservator de 55 de ani a venit după ce a fost diagnosticat pozitiv la Covid-19 în 27 martie, într-una dintre cele mai afectate țări din Europa de coronavirus, care a ucis aproape 5.400 de oameni și a contaminat oficial peste 50.000.

"Premierul primește oxigen suplimentar și este sub atentă supraveghere", dar nu folosește un ventilator, a precizat ministrul Michael Gove, la radio LBC.

Singurul șef de stat sau de guvern al unei mari puteri care a fost contaminat, Boris Johnson este înlocuit în atribuții de ministrul Afacerilor Externe Dominic Raab, 46 de ani.

Starea de sănătate a premierului s-a deteriorat și a fost internat luni la terapie intensivă la spitalul St Thomas, în fața Parlamentului din Westminster, în centrul Londrei.

Logodnica premierului, însărcinată, spune că are simptome de Covid-19

În condițiile în care fostul primar al Londrei nu suferă a priori de alte patologii, cu excepția unor probleme de greutate, starea sa a stârnit o puternică îngrijorare în Regatul Unit.

Logodnica sa Carrie Symonds, 32 de ani, este însărcinată și a spus că are și ea simptome Covid-19.

Regatul Unit a tergiversat inițial adoptarea de măsuri dure, dar în 23 martie a decretat o carantină generală, dar și aici cu suplețe în ceea ce privește ieșirile, cum ar fi cele pentru a face sport. Parcurile din Londra rămân deschise și sunt uneori foarte frecventate, în condițiile în care vremea a devenit foarte plăcută.

Măsurile de carantinare, luate cu întârziere

După ce a câștigat alegerile parlamentare din decembrie cu promisiunea de a duce la capăt Brexitul, Boris Johnson a fost criticat pentru gestionarea acestei crize fără precedent, respectiv pentru lentoarea cu care a luat măsurile de carantinare. El însuși nu a luat în serios virusul și s-a lăudat că "dă mâna cu toată lumea".

Provizoriu în fruntea guvernului, Dominic Raab, un eurosceptic liberal, s-a angajat să continue lupta împotriva coronavirusului. Acesta a condus marți reuniunea zilnică de urgență cu miniștrii, șeful serviciilor sanitare și principalul consilier științific.

"Munca guvernului continuă", a asigurat Michael Gove la BBC.

Regina Elisabeta a II-a este informată constant despre starea de sănătate a premierului, potrivit Palatului Buckingham.
 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus