Timpul.md

Actualitate 3 Februarie 2020 | 13:43

(doc) Anticorupție: Serghei Haikin este cel de-al doilea nume al lui Serghei Iaralov

Ex-vicepreședintele Partidului Democrat, Serghei Iaralov, este cea de-a doua persoană care a obținut în mod fraudulos identitate dublă în Republica Moldova, ca și șeful său de partid, Vladimir Plahotniuc. Numele fals al lui Serghei Iaralov este Serghei Haikin. Centrul de Investigații Jurnalistice a obținut copia ordonanței prin care Serghei Iaralov și Vladimir Plahotniuc sunt cercetați într-un dosar penal, scrie anticorupție.md. Numele lui Serghei Iaralov și al lui Vlad Plahotniuc figurează într-un dosar penal pornit de Procuratura Anticorupție la 29 octombrie 2019, după ce Serviciul de Protecție Internă și Anticorupție al MAI, condus pe atunci de liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a prezentat procurorilor mai multe materiale cu privire la dubla identitate a celor doi lideri ai Partidului Democrat, formațiune care s-a aflat la putere în ultimii ani.

În Ordonanța privind începerea urmăririi penale, emisă de procurorul anticorupție Grigore Potoran, se menționează că angajații Agenției Servicii Publice au acționat în complicitate și în interesul unui grup criminal atunci când au perfectat acte liderului PD, Vlad Plahotniuc, și lui Serghei Iaralov, mai scrie anticorupție.md.

„În procesul de acumulare a materialelor s-a stabilit că angajați ai ASP, acționând în complicitate cu alte persoane necunoscute în interesul unui grup criminal organizat, au perfectat și eliberat ilegal cetățeanului Iaralov Serghei Valentin, acte de identitate cu numele Haikin Serghei, iar pe numele lui Plahotniuc Vladimri Gheorghe, ilegal au fost perfectate acte cu numele Novac Vladislav Vladimir”, se menționează în Ordonanța de începere a urmăririi penale.

Buletinul și pașaportul pe numele lui Serghei Haikin au fost eliberate la 28 decembrie 2018, fără însă ca titularul actelor de identitate să semneze, actele fiind perfectate în regim de o zi, fără ca să fie achitată taxa de urgență. Ulterior, la 10 iunie 2019, la două zile de la instituirea unei noi coaliții de guvernare la Chișinău și trecerea în opoziție a Partidului Democrat, oficialul PD își schimbă din nou numele, obținând acte noi cu numele Iaralov. Și de acestă dată, în registrele de eliberare a actelor de identitate lipsesc semnaturile titularului. Mai mult, în Ordonanță se meționează că la dosar lipseau cazierul juridic și certificatul de naștere.

Procurorul a dispus începerea urmăririi penale pentru abuz în serviciu, invocând articolul 327 din Codul Penal, privind „Folosirea intenționată de către persoana publică a situației de serviciu care a cauzat daune în proporții considerabile intereselor ocrotite de lege ale persoanelor juridice în interesul unui grup criminal organizat”.

În perioada în care au fost perfectate acte cu altă identitate pe numele lui Vlad Plahotniuc și Serghei Iaralov, director al Agenției Servicii Publice era Serghei Răilean, despre care presa a scris că ar fi finul de cununie al actualului lider al PDM, Pavel Filip.

Serghei Iaralov ar fi plecat în iunie 2019 din Republica Moldova, după ce la Chișinău s-a format o nouă alianță de guvernare. În noiembrie 2019, Dumitru Diacov a anunțat, într-o emisiune televizată, că Serghei Iaralov, nu mai este membru al Partidului Democrat din Moldova. Oficialul însă nu și-a putut aminti dacă Iaralov a depus cerere de renunțare la funcția de membru de partid sau dacă decizia respectivă a fost luată de către membrii PDM.

Serghei Iaralov, deși era membru al Partidului Democrat, a fost angajat pentru scurt timp în calitate de consilier al ministrului Economiei în anul 2012. El a fost supranumit de presă „omul din umbră”, pentru că era un necunoscut în politica moldovenească, dar îl însoțea mereu pe Vladimir Plahotniuc, pe când acesta era deputat, și participa la toate negocierile importante.

UNIMEDIA amintește că președintele Igor Dodon a declarat anterior că a doua persoană, care a primit dubla identitate, alături de Vlad Plahotniuc, nu este Serghei Iaralov. Șeful statului a afirmat atunci că nu poate divulga numele celei de-a doua persoană cu dublă identitate, pentru a nu periclita mersul anchetei.

UNIMEDIA amintește că în presă au fost mai multe acuzații, că precum Serghei Iaralov ar fi fost cel care a primit dubla identitate moldovenească. Cei din Serviciul de Informare și Securitate nu au vrut să ofere multe detalii.

Procuratura Anticorupție a deschis, la sfârșitul lunii octombrie, o cauză penală pe baza presupusei duble identități ai Republicii Moldova pe care ar deține-o fostul lider al democraților, Vlad Plahotniuc. Astfel, acesta ar purta și numele de Victor Novak.

unimedia.info 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus