Chișinău

… viaţă de câine

Luni, la redacţia ziarului TIMPUL a avut loc o masă rotundă, la care s-a discutat despre modul în care poate fi schimbată mentalitatea cetăţenilor faţă de problema animalelor fără un loc stabil de trai. Pe lângă asociaţii neguvernamentale şi iubitori de animale, la discuţii a participat şi reprezentantul Direcţiei sanitar-veterinare a Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare. La masa rotundă a fost invitat şi primarul Dorin Chirtoacă, dar edilul a ignorat invitaţia.

Cei prezenţi au povestit despre cazurile grave în care oamenii şi-au bătut joc de animale şi au identificat soluţii pentru schimbarea mentalităţii acestora. S-a întocmit şi un plan cu propuneri pe termen lung şi scurt.

Valentina Dudnic, preşedinta Asociaţiei „Alga”, a spus că medicii veterinari trebuie, de asemenea, să vină cu un plan, pentru ca mai apoi să fie construită o infrastructură pentru animalele fără stăpân. „Ei nu trebuie omorâţi, ci sterilizaţi. Fiecare clinică veterinară ar putea să sterilizeze gratis măcar câte unul sau doi câini pe lună. Astfel, s-ar putea rezolva barem puţin problema”, a spus V. Dudnic.

Nadia Lefter consideră că este important ca de animalele comunitare să se ocupe Direcţia sanitar-veterinară sau altă instituţie şi nicidecum Regia Autosalubritate. Cei prezenţi însă au afirmat că în acest caz trebuie schimbată legislaţia privind protecţia animalelor.

„Trebuie să discutăm cu mai mulţi reprezentanţi ai Consiliului municipal, deoarece până la urmă ei votează toţi împreună. Putem organiza mai multe mese rotunde şi cere audienţă la fiecare consilier în parte pentru a discuta această problemă”, a propus Nadia Lefter.

Sabina Bârsan a vorbit despre cadrul legislativ privind protecţia animalelor. „Anul trecut ne-am adresat cu o rugăminte la Ministerul Agriculturii pentru a aduna mai multe documente şi a prezenta în parlament legea care protejează animalele. Deocamdată nu avem un răspuns pozitiv”, a menţionat Sabina Bârsan.

„Drepturile animalelor nu sunt o problemă sensibilă din punct de vedere politic şi cred că această lege ar putea fi votată dacă îi contactăm mai des pe consilieri”, consideră Nadia Lefter. Preşedinta asociaţiei „Alga” a menţionat că există deja 3.000 de semnături în favoarea acestei legi.

O altă soluţie ar fi adresarea scrisorilor oficiale către Ministerul Agriculturii cu solicitarea de a stabili un termen pentru începerea activităţii unei comisii speciale.

Valentina Dudnic a spus că asociaţia pe care o conduce va mai construi un azil. „Am identificat o modalitate, fiind ajutaţi de nişte persoane din Germania, şi mai construim un azil. Trebuie să acţionăm pentru că oamenii manifestă o cruzime de nedescris faţă de animale. Am văzut chiar eu cum aruncau câini vii într-o groapă cu acizi. A existat mai demult şi o cabină de electrocutare în care erau aruncaţi mai mulţi câini şi erau electrocutaţi, apoi aruncaţi în acizi. Sunt nişte practici fasciste! Cum a putut omenirea să construiască astfel de obiecte?”, se întreabă preşedinta „Alga”. „Trebuie să oferim primăriei soluţii concrete!”.

La masa rotundă s-a mai discutat despre hotărârea aprobată de CMC, prin care s-a alocat un teren pentru construcţia unui azil. „Acest teren a fost transmis Direcţiei construcţii capitale, care trebuia să construiască azilul. Noi am găsit bani şi oameni care vor şi în prezent să investească în acest azil. Dar încă nu s-a luat o hotărâre”, a mai spus Valentina Dudnic.

Alte două participante la masa rotundă, Marina Radvan şi mama ei Galina, au spus că au la întreţinere 60 de câini şi 30 de pisici. „Oamenii nu înţeleg cât de importantă este această problemă. Ei nu înţeleg că aceşti câini sunt omorâţi pe terenuri de joacă pentru copii. Aceasta devine o problemă psihologică a copiilor. Ne spun că există probleme mai grave decât acestea”, a replicat Marina. „Putem informa şi ambasadele care au altă atitudine faţă de această problemă. Putem solicita susţinerea lor”, a propus Marina.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *