Timpul.md

Economie 23 Noiembrie 2016 | 18:10

Banca Europeană de Investiții va acorda 52,5 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii feroviare

Guvernul a aprobat și a decis să prezinte Parlamentului proiectul de lege pentru ratificarea Contractului de finanţare dintre Republica Moldova şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) privind construcţia şi reabilitarea infrastructurii feroviare și achiziția materialului rulant. Contractul a fost semnat în septembrie 2016 şi prevede alocarea finanţării în sumă totală de 52,5 milioane de euro, informează MOLDPRES.

Ministerul Transportului și Infrastructurii Drumurilor precizează că din banii europeni vor fi achiziţionate 11 locomotive diesel de linie principală, care pot fi utilizate, atît pentru transportul pasagerilor, cît şi a mărfurilor. BEI va finanța, de asemenea, reabilitarea infrastructurii feroviare din Republica Moldova. Potrivit documentului, lucrările de reabilitare vor fi efectuate în baza unui studiu de fezabilitate și urmează să fie concentrate asupra principalelor coridoare feroviare ale ţării: Bender – Chişinău – Ungheni – Bălţi – Ocniţa şi Bender – Basarabeasca – Etulia – Giurgiuleşti.

Obiectivul proiectului este de a crea un sistem de transport feroviar eficient care ar susține necesitățile cetățenilor pentru mobilitate și care ar facilita comerțul pe piața internă și pe piețele externe în condițiile creșterii rolului Căii Ferate din Moldova în tranzitul internațional de marfă.

Creditul este oferit pe o perioadă de 25 de ani, cu un termen de grație de 5 ani. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus