Europenii

Benita Ferrero-Waldner: UE doreste sa accelereze dezvoltarea relatiei noastre cu Moldova

Adresarea Comisarului European pentru Relatii Externe si Politica Europeana de Vecinatate catre membrii Parlamentului Republicii Moldova

Dle Presedinte,
Onorati Membri,
Doamnelor si domnilor,

As vrea sa-i multumesc Presedintelui Ghimpu si conducatorilor partidelor parlamentare pentru invitatia lor de a ma adresa acestei distinse adunari. Imi face o deosebita placere sa ma reintorc in Moldova si sa discut cu dumneavoastra despre viitoarele oportunitati importante in relatiile UE-RM.Deja de zece ani lucram impreuna pentru a fortifica relatiile noastre, a intensifica cooperarea in materie de politica externa si securitate si de a apropia pietele si cetatenii nostri. Eforturile noastre comune s-au soldat cu multe succese, in special, de la semnarea Planului de Actiuni UE-RM, in februarie 2005. Relatiile noastre au crescut si s-au aprofundat si putem vedea rezultatele in impactul pe care le-au avut pentru societatea si economia voastra. S-au facut progrese, cu toate ca pe calea reformelor mai e mult de parcurs, daca RM are ca scop sa obtina toate beneficiile pentru relatii mai apropiate cu UE.

Trebuie sa recuperam timpul pierdut!

Dupa alegerile parlamentare din aprilie, un numar important de intalniri politice au fost amanate, ceea ce a stopat putin progresul. ?ara dvs. a trecut printr-o perioada dificila si noi intelegem ca nu este usor de a continua un dialog politic semnificativ intr-o astfel de perioada. Dupa cum stiti, UE este o uniune care se bazeaza pe respectarea drepturilor omului, pe democratie si statul de drept. Noi credem ca acestea sunt valorile universale ce imbunatatesc calitatea vietii oriunde in lume si ca, declansand potentialul fiecarui cetatean, ele devin cheia catre succesul economic.

Iata de ce noi actionam in conformitate cu aceste principii in relatiile noastre cu alte tari si iata de ce am insistat sa primim un angajament clar fata de aceste valori, inainte de a veni cu oferta de a aprofunda relatiile noastre, inclusiv negocierea unui nou acord. In ceea ce ne priveste, suntem decisi sa ajutam RM ca sa ajunga la un consens privind situatia electorala si post-electorala. Aceasta va fi cruciala pentru stabilitatea atat sociala, cat si politica a tarii. Fortele politice trebuie sa inceapa a dezvolta o cultura construita pe respect intre majoritate si opozitie, cu un sistem veridic de limite si echilibre. ?ara dvs. are nevoie de aceasta capacitate a tuturor partidelor politice pentru a actiona impreuna pe timp de criza in interesul oamenilor.

Comisia Europeana a adoptat rapid „Pachetul pentru Sustinerea Democratiei” in vederea sprijinirii RM. Noi salutam crearea Comisiei de Investigare, insarcinata sa conduca o ancheta impartiala, transparenta si efectiva a evenimentelor de dupa 5 aprilie. Prin „Pachetul pentru Sustinerea Democratiei”, putem sa ajutam Comisia de Investigare in a-si indeplini exercitarea mandatului, daca aceasta doreste, facand disponibila expertiza tehnica. Regretam faptul ca s-a pierdut timp in perioada procesului electoral. Dar astazi avem o noua situatie. Alegerile repetate din 29 iulie au transmis un semnal foarte puternic si pozitiv referitor la starea democratiei in RM. Angajamentele pe care doream sa le vedem privind drepturile omului, democratie si statul de drept au fost intr-adevar confirmate. Vedem acum aparitia unui consens de perspectiva intre societatea din RM si UE pentru a fortifica legaturile dintre noi. Toate acestea ma fac sa sper ca putem reveni la abordarea provocarilor cu care RM se confrunta acum. Trebuie sa recuperam timpul pierdut!

Interesul Guvernului dvs. ne da speranta

UE doreste sa accelereze dezvoltarea relatiei noastre cu RM, utilizand toate oportunitatile oferite de Parteneriatul Estic. Constat cu satisfactie ca Guvernul RM accepta necesitatea dinamizarii relatiilor noastre. Iar acum, cand Moldova a restabilit tratamentul egal al tuturor cetatenilor UE in cadrul regimului de vize, suntem gata sa initiem discutii serioase cu privire la cooperarea noastra pe viitor. Prima prioritate consta in negocierea unui nou acord ce ar inlocui si ar depasi cadrul Acordului de Parteneriat si Cooperare existent. Acel acord nou ar trebui sa includa, printre altele, obiectivul crearii unei Zone de liber schimb profunde si comprehensive intre RM si UE. Nu pentru ca e un obiectiv in sine, dar pentru ca este cel mai puternic stimulent de promovare a comertului, atragere a mai multor investitii straine si, prin urmare, de dezvoltare a potentialului creativ al dvs. de a oferi perspective si locuri de munca pentru noile generatii.

Negocierile pregatitoare care au fost desfasurate cu succes cu negociatorul-sef al dvs. si acordul ambelor parti de a desfasura prima runda de negocieri la 12 ianuarie 2010 sunt niste realizari foarte importante. In cazul in care RM va demonstra ca este dispusa si capabila sa respecte angajamentele care decurg din aceste negocieri, noi vom propune sa numim aceasta noua baza juridica pentru relatiile noastre „Acord de Asociere”, dupa cum este prevazut in Acordul cu privire la Parteneriatul Estic. Dupa cum am mentionat, domeniile principale de preocupare ale UE sunt respectarea drepturilor omului si procesul de reforma politica. Acestea stau la baza angajamentului nostru fata de dvs. prin intermediul Parteneriatului Estic.
Consolidarea tranzitiei RM la o democratie pluralista deplina va fi o provocare, dar va aduce multe beneficii. Interesul Guvernului dvs. in studierea posibilitatii de a stabili un dialog sistematic cu privire la drepturile omului cu UE ne da speranta ca RM intentioneaza sa realizeze progrese constante in aceste domenii importante.

Economia si abolirea vizelor sunt esentiale

Desigur, niciun efort de imbunatatire a situatiei cetatenilor din RM nu ar avea succes, daca n-ar exista o perspectiva clara a redresarii economice. Crearea unei Zone de Liber Schimb profunda si comprehensiva intre tara dvs. si UE va implica reforme structurale, care nu vor fi usoare la inceput, dar care ar putea aduce, cu timpul, beneficii economice mari pentru cetatenii dvs. Vinerea trecuta, Comisia a discutat cu partea moldoveneasca, la nivel tehnic, perspectivele unei Zone de Liber Schimb intre UE si RM. Perspectivele sunt bune, dar ritmul de progrese va depinde de capacitatea RM de a realiza masurile necesare. Pentru a avansa aceste pregatiri, am convenit asupra unei abordari treptate. Noi propunem sa se intocmeasca o foaie de parcurs pentru a identifica ce actiuni sunt necesare pentru a va ajuta sa va pregatiti de asumarea angajamentelor pentru crearea unei Zone de Liber Schimb.

Noi realizam ca si calatoriile in Europa cu mai putine restrictii sunt la fel de importante pentru cetatenii RM. Am putea sa intreprindem masuri treptate in vederea simplificarii in continuare a conditiilor de calatorie, adoptand drept obiectiv pe termen lung calatoriile fara viza in UE, daca vor fi create conditii pentru gestionarea eficienta si sigura a mobilitatii. Crearea unui Centru Comun de Vize in calitate de experiment in anul 2007, Acordurile privind facilitarea eliberarii vizelor si readmisie semnate in 2008 si Parteneriatul de Mobilitate sunt un bun inceput. Noi incurajam RM sa intensifice procesul de reforme in domeniul justitiei, libertatii si securitatii – esentiale pentru urmatoarele discutii cu privire la calatoriile fara viza.

Suntem gata sa va oferim ajutor

Probabil, cea mai actuala provocare cu care se confrunta RM este criza financiara si economica profunda, iar noi suntem gata sa va oferim ajutor, in special, prin intermediul asistentei financiare directe. Comisia s-a angajat deja sa ofere asistenta macro-financiara foarte importanta, pe langa asistenta in baza acordului ce va fi semnat cu FMI in viitor. Avand in vedere majorarea in continuare a finantarii oferite de noi pentru RM, cat si majorarea contributiilor altor donatori, va trebui sa consolidam sinergiile intre donatori. Guvernul RM va trebui sa-si indeplineasca rolul sau, prin asumarea unei pozitii puternice de lider cu privire la coordonarea asistentei. Salut eforturile ce au fost facute in acest sens pana in prezent. In definitiv, noi ne mentinem angajamentul pentru sprijinirea eforturilor de solutionare a diferendului transnistrean, care va continua sa submineze RM, cu exceptia cazului in care acesta va fi solutionat. Salut eforturile noului Guvern de a formula o noua politica privind solutionarea conflictului transnistrean. Masurile de consolidare a increderii, sponsorizate de UE, precum si vizibilitatea sporita a RM si a Uniunii Europene in Transnistria, ar putea juca un rol in gasirea unei solutii. Noi, la fel ca si Guvernul dumneavoastra, credem ca „5 +2” este unicul format viabil pentru o solutie durabila.

RM se confrunta cu provocari nemaipomenite in mai multe sfere de activitate – economica, financiara, sociala si politica. Dar statul nu va ramane izolat, atat timp cat va actiona in interesul sau propriu, prin eforturi continue si hotarate in vederea stabilizarii situatiei sale interne. Eu am increderea ca veti implementa cu succes reformele dificile, in perspectiva, pentru ca stiti ca ele sunt extrem de importante pentru succesul dumneavoastra din viitor. Permiteti-mi sa va impartasesc viziunea mea. Vad o Moldova prospera, cu o societate reconciliata si cu integritatea sa teritoriala restabilita. Europa poate sa va ofere lectii cu privire la reconciliere si unificare, avand in vedere istoria sa din ultima jumatate de secol. Aceste evenimente ne-au adus prosperitate si stabilitate si atunci cand facem schimb de experienta cu dvs. speram ca veti profita pe deplin de aceleasi beneficii.

Chisinau, 27 noiembrie 2009

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *