Actualitate

Ce scria TIMPUL acum un an

Chişinăul condiţionează semnarea Convenţiei privind micul trafic de frontieră prin semnarea de către România a celor două tratate – de bază şi de frontieră. Însă, potrivit experţilor, pretenţiile Chişinăului sunt absurde, deoarece, prin nesemnarea Convenţiei privind micul trafic, au de pierdut, înainte de toate, moldovenii.

Zilele trecute, Sebastian Andriuţă, profesor şi antrenor la Şcoala sportivă din Ungheni, s-a întors de la Iaşi, unde a lăsat în probe câţiva discipoli. Potrivit lui, Chişinăul „pune piedici special” şi „acum, practic, este imposibil să ajungi în România, a fost frânat totul – şi comerţul, şi cultura, şi sportul”. „Acordul de mic trafic ar fi o şansă pentru noi, mai ales că toate satele de pe malul Prutului sunt împărţite în două, pe un mal şi pe altul, avem surori şi fraţi pe ambele maluri”, afirmă el. De aceeaşi părere este şi Iurie Crăciuneac, un tânăr de la Cahul, care este profund indignat de modul cum evoluează relaţiile cu România. El ne-a declarat că, „în condiţiile în care Guvernul RM nu este capabil să asigure un cadru economic şi social minim de activitate pentru cetăţenii săi, să atace România, care asigură cât de cât surse de existenţă prin comerţul celor de la frontieră, este o aberaţie. Din păcate, pentru că Voronin nu-i iubeşte pe români au de suferit cetăţenii simpli”, spune el. La fel ca şi Iurie, mii de locuitori din lunca Prutului spun că sunt foarte afectaţi din cauza izolării Moldovei de restul Europei.

Amintim că, în primăvara lui 2008, Uniunea Europeană a propus României şi RM să semneze un Acord de mic trafic la frontieră, care ar diminua din impactul introducerii de către Bucureşti a regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni. În cazul încheierii unui astfel de acord, locuitorii din apropierea graniţei nu vor mai avea nevoie de vize, ci vor primi un permis de mic trafic transfrontalier local, valabil pe o perioadă de minimum un an, care le va permite să se deplaseze liber într-o zonă bine stabilită, de maximum 50 km de la frontiera cu România. Acum un an mai mulţi cetăţeni din localităţile de pe malul Prutului au organizat numeroase acţiuni de protest pentru a urgenta semnarea acestui document, dar Guvernul RM a rămas neînduplecat. Mai întâi, guvernarea comunistă a condiţionat semnarea Convenţiei privind micul trafic la frontieră cu semnarea celor două tratate, după care a cerut Bucureştiului să includă întreg teritoriul RM, inclusiv Transnistria, în zona de acţiune a prevederilor acordului. Comisia Europeană a exclus în mod categoric posibilitatea extinderii teritoriului peste mai mult de 50 km. Dacă Voronin ar fi permis semnarea documentului, astăzi ar fi mers liber în România circa un milion de cetăţeni din 11 raioane integral (Briceni, Edineţ, Râşcani, Glodeni, Făleşti, Ungheni, Nisporeni, Hânceşti, Leova, Cantemir, Cahul) şi din cinci parţial (Sângerei, Călăraşi, Străşeni, Cimişlia, Taraclia) şi UTA Gagauz-Yeri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *