Ultima oră

Ce se intmpla cu leul?

Incepand de saptamana trecuta, leul se depreciaza fata de dolar si, in consecinta, fata de euro si alte valute, datorita interventiilor efectuate de Banca Nationala (BNM), a comunicat pentru Info-Prim Neo directorul portalului Financial Brains, dr. Sveatoslav Mihalache.

Potrivit lui, interventiile BNM, care constau in achizitii de dolari contra lei, au uluit dealerii locali prin intensitate. In plus, comportamentul bancii centrale este neobisnuit – daca de obicei BNM cumpara dolari pe piata interbancara la cursul oficial stabilit pentru ziua respectiva, in prezent BNM este dispusa sa ofere bancilor preturi mai mari. De exemplu, saptamana trecuta dolarul se vindea pe piata interbancara la un nivel de pana la 11,40 lei; ieri a ajuns chiar pana la 11,60 lei, in conditiile in care rata oficiala era in jur de 11,30 lei.

Putem presupune ca BNM efectueaza aceste „artificii” destul de neobisnuite pentru a devaloriza leul si a facilita astfel solutionarea diverselor probleme bugetare, inclusiv deficitul bugetar, spune Sveatoslav Mihalache.
Sugestiva in acest sens este rata de schimb dolar-leu, de 12,53, fixata de guvern in proiectul bugetului. Astfel, potrivit lui Mihalache, aceasta ar putea fi nu doar o estimare, ci si un scop de atins.

Oricum, cresterea nu va avea loc brusc, ci in trepte, si este important de a evita panica de genul celei care a avut loc in octombrie curent. Primul nivel de rezistenta pentru leu este situat la 11,70/80 lei (fata de dolar). Acest nivel este puternic si se va mentine mult timp, pentru ca e legat de agregatele monetare. „Oscilatii vor exista cu siguranta, insa este important ca piata sa nu intre in panica”, a subliniat directorul portalului Financial Brains.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *