Social

Chişinăuienii sunt obligaţi să-şi refacă faţadele colorate

Dar aspectul imagistic prea puţin contează atunci când este frig, mai ales că locuitorii sunt lăsaţi de capul lor să decidă ce fel de materiale să folosească şi care nuanţă de vopsea le pare mai potrivită. Astfel, pe lângă pericolul la care se expun, căptuşindu-şi apartamentul cu material încălzitor de proastă calitate, oamenii şi-au dat frâu liber gusturilor în materie de cromatică. Efectul estetic s-a dovedit a fi unul catastrofal: peste tot în oraş vezi clădiri pestriţe – culorile gri, estompate de trecerea anilor, s-au amestecat cu galben-deschis, portocaliu, roz sau verde.

Responsabilii de la Primăria Chişinău susţin că îi frământă şi pe ei faptul că oraşul arată anapoda. În plus, ei au trasat nişte prevederi – ce-i drept, la nivel de schiţă de proiect -, pentru a stopa transformarea Chişinăului într-o arenă de circ multicolor. Totodată, cei care vor continua să efectueze lucrări de acest fel, vor fi amendaţi cu sume de până la 3000 de lei şi obligaţi să readucă construcţia la forma iniţială, conform art. 179 din Codul Contravenţional.


Foto: Ramin Mazur

Viceprimarul Nistor Grozavu ne-a spus că locatarii care urmează să efectueze lucrări de termoizolare sunt obligaţi să respecte dimensiunile şi coloritul iniţial al clădirii. Cât priveşte blocurile din cadrul Direcţiei comunal-locative, care au fost vopsite înainte de dispoziţia respectivă a primăriei, acestea vor fi reabilitate doar după aprobarea bugetului. „Suntem dispuşi, în pofida faptului că izolaţia termică a făcut-o locatarul, să lichidăm noi această dezordine cromatică. Va fi ceva mai complicat în cazul în care grosimea pereţilor termoizolaţi este diferită”, ne-a spus viceprimarul. El a mai menţionat că şi blocurile la care au fost construite mansarde urmează să fie vopsite în acelaşi ton, chiar dacă asta va bate la buzunarul tuturor locatarilor. „Desigur, există case de locuit cu locatari mai săraci şi va fi mai greu să realizăm acest program al nostru, dar vom propune ca o cotă-parte de cheltuieli să şi-o asume Primăria, iar alta – proprietarii de apartamente. Deocamdată, am reuşit să refacem doar o singură clădire, cea de pe strada Lech Kaczynski, deşi acolo nu ne-au ajuns bani pentru a reface şi balcoanele”, a specificat Nistor Grozavu. El a precizat că, dacă se vor găsi surse financiare, lucrările de restabilire vor putea începe din primăvară sau, cel mai târziu, la vară.

O veste bună pentru acei care vor dori să-şi achiziţioneze locuinţă într-un bloc nou: ei vor scăpa de corvoada necesară în cazul izolării termice a apartamentului. Nistor Grozavu ne asigură că noile construcţii nu vor fi date în folosinţă dacă ele nu vor fi termoizolate. Pentru lucrările executate deja în particular, ilegal, Codul Contravenţional prevede o amendă de până la 3000 lei şi refacerea formei iniţiale a construcţiei.


Foto: Ramin Mazur

Specialiştii susţin că, pe lângă faptul că îşi transformă oraşul într-un fel de curcubeu urbanistic, efectuând lucrări de termoizolare necalitative cu materiale inflamabile, oamenii se expun mai multor riscuri. Potrivit expertului IDIS „Viitorul” Ion Muntean, fondul de clădiri locative este cel mai mare consumator de energie termică, iar reabilitarea energetică a acestuia ar permite obţinerea unor economii de energie de peste 50%. În pofida faptului că facturile la gazele naturale şi energia termică ar putea creşte în continuare, plăţile lunare ar scădea semnificativ. Pentru aceasta el propune demararea unui amplu program naţional de reabilitare energetică a clădirilor, ceea ce presupune campanii de sensibilizare a populaţiei, proiecte-pilot şi elaborarea unor scheme de finanţare a lucrărilor propriu-zise.

În acest sens, expertul recomandă utilizarea normelor europene de izolare termică, care nu periclitează aspectul estetic şi durabilitatea clădirilor. Specialistul ne avertizează că efectul de ermetizare a locuinţei nu este întotdeauna cel scontat, mai ales că ermetizarea poate fi dăunătoare sănătăţii. „Din cauza defecţiunii la sistemul de ventilare şi a întreruperii fluxului de aer, în locuinţă poate să apară igrasie, care deseori provoacă boli astmatice, reacţii alergice, poate afecta chiar şi sistemul nervos”, consideră Ion Muntean.

Cum se face prin alte părţi

În oraşul Craiova (România), de exemplu, se permite vopsirea blocurilor locative într-o anumită culoare. Locatarii au de ales între şase culori. Conform regulamentului local de urbanism cu privire la cromatica faţadelor, întocmit de Direcţia de urbanism a Primăriei Craiova, culorile permise sunt alb, galben, bej, gri, verde şi bleu.

Ce spune legea

În legea nr. 163 din 09.07.2010, privind autorizarea lucrărilor de construcţie, se prevede că lucrările de finisare exterioare, dacă nu se modifică elementele de faţadă şi soluţiile cromatice, pot fi executate fără certificat de urbanism pentru proiectare şi fără autorizaţie de construcţie.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *