Opinii și Editoriale

De ce comunistii se tem de polarizarea societatii?

Sambata, l-am urmarit la NIT pe Mark Tkaciuk, cel considerat a fi „eminenta cenusie” a lui Voronin, „creierul” partidului de guvernamant, temutul intrigant si arhitectul tuturor victoriilor comunistilor. Ascultandu-l atent, iti dai seama ca in realitate „diabolicul Tkaciuk” este mai mult un mit creat de comunisti si preluat pe negandite si de presa independenta.

Daca e sa-i recunoastem lui M. Tkaciuk vreo „calitate”, apoi aceasta ar fi cea de manipulator si propagandist cinic format la scoala… „antropologica” a totalitarismelor secolului trecut. Cinismul cu care manipuleaza dovedeste ca el a studiat cu sarguinta metodele de propaganda ale ideologilor nazismului german si ale comunismului sovietic. Aici, intr-adevar, e tare si nu are concurenti, in afara, poate, de unul singur – uita-l-ar si pe acesta Dumnezeu si Istoria, de aceea nici nu-i evoc numele.
Tkaciuk a aparut la NIT ca sa preseze asupra Opozitiei si s-o acuze pentru „crima” de a nu dori sa voteze candidatura comunistilor la functia de sef al statului si de a provoca alegeri anticipate.

Drept „fundament teoretic” invocat in acest scop a fost si teza despre pericolul… polarizarii societatii moldovene. Cu o eleganta si o dibacie de manipulator experimentat, Tkaciuk a trecut peste adevarata esenta a polarizarii politice a societatii noastre la momentul actual, inducandu-i telespectatorului ideea falsa ca in R. Moldova viata poate deveni un rai adevarat numai in conditiile unei societati nepolarizate pe principii politice si ideologice. Ce sta in spatele acestei teze si de ce comunistii o promoveaza cu atata insistenta?
Dupa 5 aprilie, dar indeosebi dupa 6-7 aprilie, comunistii au descoperit cu spaima ca ceva s-a intamplat, ceva „le-a scapat”, ca „stabilitatea” instaurata de ei s-a dovedit a fi o iluzie si ca in strafundurile societatii s-au acumulat niste energii nebanuite, care pot arunca in aer regimul. Aparitia dupa 5 aprilie in viata politica a R. Moldova a unei noi generatii de politicieni si a unei noi generatii de alegatori, care impartaseste idealurile si valorile Opozitiei, confirma faptul ca se produce un proces benefic de polarizare a societatii in jurul unor repere (poluri) valorice diferite, antagoniste: pe de o parte, valorile polului democratic, proeuropean (si, implicit, proromanesc), pe de alta – cele ale polului antidemocratic, comunist, pro-rusesc, asiatic (implicit, antieuropean si antiromanesc).

Faptul ca electoratul Opozitiei a abordat si abordeaza „votul de aur” prin prisma „tradarii” dovedeste ca societatea refuza „pragmatismul” dorit de comunisti in numele unei solutii politice morale chiar cu riscul unor pierderi de moment. E un proces periculos pentru comunisti, deoarece ameninta starea de „stabilitate”, „rodata” dupa 4 aprilie 2005. Comunistii vor o societate nepolarizata, cu o „opozitie constructiva”, „pragmatica”, care nu-si respecta promisiunile electorale, isi tradeaza electoratul „in numele interesului national”, iar in viziunea comunistilor astazi interesul national al moldovenilor este ca si in 2005 – Opozitia sa instaleze in functie un presedinte comunist cu voturile electoratului anticomunist. Or, adevaratul interes national astazi e altul, de aceea si sarcina Opozitiei e alta: sa politizeze si sa polarizeze societatea pana cand ultimul moldovean va intelege ca locul regimului comunist al lui Voronin e la groapa de gunoi a Istoriei.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *