Actualitate

Demolările la clădirea afectată de incendiul puternic din Chişinău vor începe în timpul apropiat

"În perioada imediată Î.S. "URBANPROIECT" va elabora proiectul tehnic de demolare a nivelelor 4 și 5 ale blocului respectiv, iar ulterior, proprietarul va contracta o firmă pentru a începe lucrările de demontare. Proiectul tehnic va fi elaborat în regim de urgență, pentru ca să prevenim prăbușirea panourilor exterioare pe partea carosabilă. Am recomandat proprietarului să contracteze o firmă ce dispune de toate mecanismele și tehnica performantă pentru ca efectuarea lucrărilor de demontare să nu afecteze structura nivelelor inferioare și pentru a evita prăbușirea progresivă (efectul dominoului)”, a subliniat viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Anatolie Zolotcov.

De asemenea, viceminstrul a precizat că ulterior lucrărilor de demolare, un grup de experți și specialiști în construcții din cadrul ministerului, Inspecției de Stat în Construcții, Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale al MAI, Serviciului de Stat pentru Verificarea și Expertizarea Proiectelor și Construcțiilor, IM „CHIȘINĂUPROIECT", experți tehnici de la Institutul de Cercetări Științifice în Construcții „ÎNCERCOM", experți tehnici atestați independenți se vor deplasa la fața locului pentru a analiza starea tehnică a elementelor de construcții de la nivelul 1-3 și vor recomanda efectuarea lucrărilor de consolidare a structurii de rezistență, precum și vor stabili condiții ulterioare de exploatare.

După examinarea preliminară a clădirii avariate, autoritățile au interzis accesul în depozit, starea tehnică a construcțiilor portante la nivelul 4 și parțial la nivelul 5 fiind nesatisfăcătoare, în stare avariată cu risc de prăbușire.

Un incendiu puternic a izbucnit pe 11 noiembrie curent la un depozit de tehnică de uz casnic din Chișinău, în urma căruia și-au pierdut viața un pompier și o femeie, care a rămas blocată în clădire. Alți șase pompieri au fost internați la spital după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon, iar două persoane au fost rănite și spitalizate. Incendiul a cuprins o suprafață de peste o mie de metri pătrați, iar stingerea acestuia a durat 31 de ore. Au fost antrenate 22 de autospeciale de intervenție, inclusiv 5 autoscări și 110 pompieri și salvatori. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *