Timpul.md

Social 30 Iunie 2020 | 20:03

Deputații socialiști, pasibili pentru acuzație de ultraj, din cauza amenințărilor la adresa lui Ștefan Gațcan

Deputații socialiști au încălcat marți, 30 iunie, în mod flagrant Legea cu privire la statul deputatului în Parlament, făcând presiuni deschise asupra fostului lor coleg, Ștefan Gațcan, care a părăsit fracțiunea PSRM din cauza incapacității guvernării socialiste de a gestiona situația legată de răspândirea COVID-19.

La scurt timp după anunțul făcut de Gațcan, un grup de deputați socialiști au mers la o maternitate privată, unde au organizat un protest, scandând, făcând gălăgie și proferând amenințări și cuvinte murdare. Au organizat această acțiune pentru a se răzbuna pe Ștefan Gațcan și nu au ținut cont că acolo se aflau mame cu nou-născuți, femei în travaliu. În plus, au încălcat și normele instituite de Comisii de sănătate publică, prin care este interzisă aflarea în grupuri mai mari de trei persoane.

Pe lângă etica și normele morale, socialiștii au încălcat și legislația, mai exact Legea privind statutul deputaților în Parlament care stipulează: „Deputatul nu poate fi persecutat sau tras la răspundere juridică sub nici o formă pentru opiniile politice sau voturile exprimate în exercitarea mandatului”.Aceeași normă mai prevede că agresiunea asupra deputaților este calificată ca ultraj. În plus, și rudele de gradul întâi ale deputaților se bucură de un nivel de protecție. „Deputatul este considerat pe toată durata mandatului său ca fiind în exerciţiul funcţiunii, motiv pentru care orice agresiune împotriva sa este asimilată infracţiunii de ultraj şi sancţionată conform dispoziţiilor prevăzute pentru aceasta. De protecţie juridică similară beneficiază şi membrii familiei – soţ, soţie, copii şi părinţi – în cazul în care agresiunea împotriva acestora urmăreşte nemijlocit exercitarea de presiuni asupra deputatului în legătură cu exercitarea mandatului său”.

„Transmiteți-i lui Bătrâncea și lui Furculiță să citească măcar din când în când legile. Istericii”, a comentat cunoscutul canal Telegram „Мамалыга и Токана”.

Se pare că socialiștii lui Dodon au organizat acest protest amintindu-și cum au fost huiduiți și batjocoriți de membrii Partidului Comuniștilor, când au trădat acest partid politic, iar ulterior s-au alăturat socialiștilor. Atunci le-a fost născocită și o poreclă - ГАД (gânganie, jivină, dihanie) de la abrevierea numelor celor trei deputați care au trădat PCRM - Greceanîi, Abramciuc și Dodon. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus