Opinii și Editoriale

Dodoniada

sau apropo de „echipa de tehnocrati” promovata de gruparea Voronin-Greceanai

Ieri, TIMPUL a publicat o investigatie-bomba semnata de colega noastra Valentina Baciu. Protagonistul investigatiei este vicepremierul Igor Dodon, un ins din anturajul gruparii Voronin-Greceanai, al carui chip dolofan licareste tot mai des pe sticlele de la „M-1” si NIT. Autenticitatea materialelor investigatiei nu poate fi pusa la indoiala, ele bazandu-se pe un raport al Directiei generale control si revizie a Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC) efectuat in perioada 17 martie – 8 aprilie, avand drept obiectiv utilizarea mijloacelor financiare publice in cadrul Institutului de Economie, Finante si Statistica al Academiei de Stiinte (IEFS).

Potrivit actului de revizie, intocmit de CCCEC, datat cu 8 aprilie 2009, incepand din 2006, prin aplicarea unor scheme foarte primitive – deci impertinente! – de spalare a banilor, ministrul Economiei de atunci, Igor Dodon, a jefuit bugetul statului cu cel putin trei milioane jumatate de lei.
…L-am urmarit la „M-1” pe acest ins dolofan in ajunul aparitiei investigatiei din TIMPUL, adica luni seara, in cadrul dezbaterilor electorale. Inca nu citisem investigatia – am citit materialul pe site-ul ziarului dupa emisiune. Apropo de emisiune: Dodon a impresionat urat prin cinismul si dispretul cu care-i trata pe invitatii la emisiune (S. Urecheanu si M. Lupu). Intrebat de moderator de ce il numeste pe Lupu „Marian Ilici”, Dodon a raspuns, ranjind cu gurita lui originala, ca „asa ne numim noi in interior”… Astfel, am aflat ca acolo, la ei, „in interior”, exista alt sistem de relatii si alte formule de adresare pe care nu le stim noi, cei „din exterior”.) Dodon a declarat grav, cu un soi de emfaza, ca el respecta niste principii si valori, ca el nu-si tradeaza echipa. Dupa ce am citit materialul din TIMPUL, am inteles ce fel de „principii si valori” respecta dansul, de ce „nu-si tradeaza echipa” si… din ce fel de „echipa” face parte. Cum sa-ti tradezi o asemenea „echipa” care iti asigura posibilitatea sa jefuiesti bugetul public de trei milioane si jumatate de lei si nu te baga la inchisoare?

Acest Dodon face parte din echipa tanara de „tehnocrati, patrioti si statalisti” promovata de Voronin, echipa din care mai face parte si ministrul Constructiilor, V. Baldovici, ministrul Educatiei, L. Savga, ministrul Finantelor, M. Durlesteanu, directorul Agentiei „Apele Moldovei”, V. Iordan, caruia tot ii place „sa lucreze… in echipa” s.a. Cine urmareste „M-1” si NIT intelege ca Dodon este un apropiat si un protejat al lui Voronin, chipul lui dolofan fiind vazut tot mai des in spatele sefului statului – in imaginile televizate apare intotdeauna cu buzisoarele stranse, dand din cap, in semn de aprobare, dupa fiecare cuvant rostit de Patron. La „calitatea” acestei tinere echipe de „tehnocrati” va trebui sa mai revenim, deoarece mi se pare foarte ciudat faptul ca asupra multora dintre membrii acestei „echipe” planeaza niste semne de intrebare – ministrul Constructiilor Baldovici are ce are cu o firma care participa la reconstructia sediilor cladirilor Presedintiei si Parlamentului, ministrul Educatiei Savga nu pare a fi straina de recentul scandal de coruptie in legatura cu bacul… Sunt necesare in continuare investigatii de presa pentru a ne edifica in privinta profilului moral al acestei „echipe” si a intelege pe ce se sprijina „patriotismul si statalismul” ei.
Cunoaste Voronin jaful la care s-a dedat protejatul sau? Cu certitudine, da. De ce dar dosarul a fost trecut pe linie moarta si a fost conservat undeva prin sertarele procuraturii? Exista cel putin doua cauze. Prima – partidul de guvernamant n-a avut niciun interes ca scandalul sa devina public in perioada campaniei electorale, fiindca ar fi rasturnat toate „argumentele” comunistilor despre „tinerii tehnocrati” adusi de el la putere. A doua – un asemenea dosar ii este necesar lui Voronin pentru a-i santaja pe acestia, transformandu-i in scule docile si mute. In presa s-a mai scris despre aceasta „metoda” a lui Voronin de a-si controla subordonatii. Cel mai graitor exemplu adus in acest sens e cel al lui Iu. Rosca.

Schema de spalare a banilor, pusa in aplicare de Dodon, ne aminteste de celebrii Ostap Bender si Koreika ai lui Ilf si Petrov. Scandalul urmeaza sa fie comentat de presa, nefiind un scandal ordinar de coruptie, ci unul in care sunt implicate primele persoane din guvern, iar firele lui duc la prima persoana din stat.
Astazi au loc alegerile si, conform normelor recomandate de CEC, presa trebuie sa se abtina de la agitatie electorala in favoarea sau impotriva unui anumit concurent electoral. PCRM, pe a carui lista candideaza I. Dodon, este un concurent electoral si din acest motiv am prezentat cazul fara a-i da un subtext electoral. E un caz de coruptie la varf fara precedent si e de datoria presei sa-l dezbata, indiferent daca ne aflam sau nu intr-o campanie electorala.

De ani de zile, Moldova este o tara in care exista marea coruptie, dar nu exista marii corupti (sau existau numai in sanul Opozitiei). Iata insa ca au aparut si marii corupti. Si au aparut anume acolo unde trebuiau cautati – in sanul guvernului. Iata de ce asteptam cu nerabdare si emotie reactia Procuraturii la investigatia noastra…

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *