Actualitate

Ex-premierul Vlad Filat a fost lipsit de mandatul de deputat

„Se ia act de demersul Procurorului general interimar înregistrat cu nr. 2650 din 22.11.2016 prin care Parlamentul este informat despre rezultatele examinării cauzei pentru care a fost ridicată imunitatea parlamentară a deputatului în Parlament Vladimir Filat”, se menționează în hotărîrea aprobată.

Potrivit notei informative a documentului, în data de 22 noiembrie 2016, Procurorul general interimar a înştiinţat Parlamentul despre decizia în dosarul Filat. Demersul procurorului interimar este însoțit de o copie a sentinţei Judecătoriei Buiucani din 27 iunie curent şi copia deciziei Curţii de Apel Chişinău din 11 noiembrie curent, prin care Vladimir Filat a fost recunoscut vinovat de corupere pasivă şi trafic de influenţă şi condamnat la nouă ani de închisoare, amendă în mărime de 60.000 lei şi privat de dreptul de a ocupa funcţii publice pe un termen de 5 ani.

În cadrul şedinţei, deputatul PLDM, Tudor Deliu, a menţionat că această hotărîre ar fi una neîntemeiată, întrucît decizia Curţii de Apel ar urma să fie atacată la Curtea Supremă de Justiţie. „Această hotărîre se ia în grabă. În aşa mod încălcăm drepturile la apărare ale domnului Filat. Ne dăm bine seama că acest dosar este unul politic, iar ceea ce faceţi astăzi în Parlament demonstrează acest fapt”, a spus Deliu.

În acelaşi timp, Legislativul a declarat vacant un mandat de parlamentar din partea liberal-democraţilor. Astfel, potrivit listei candidaţilor la funcţia de deputat în Parlament din partea PLDM, mandatul declarat vacant va fi ocupat de fostul ministru al Tineretului și Sportului, Loretta Handrabura.

Vlad Filat a fost reţinut pe 15 octombrie anul trecut, în baza autodenunţului omului de afaceri Ilan Şor, care a declarat că i-ar fi dat fostului prim-ministru mită în valoare de 250 mln de dolari SUA, acuzații respinse de Filat. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *