Ultima oră

Ion Hadârcă apreciază activitatea Parlamentului RM

Din categoria reuşitelor Parlamentului Ion Hadârcă a evidenţiat restabilirea încrederii în forţele politice ce se află la guvernare, dar şi alte rezultate bune – „Mai important este că noi am urmat cursul de realizare a Programului de guvernare pentru integrare europeană, fapt pentru care au fost făcute respectivele modificări în legislaţie. A fost o mai mare accesibilitate şi participare a cetăţenilor de peste hotarele republicii la acţiunile noastre. Ştiu că sunt mesaje foarte bune de peste hotare. Cel mai important lucru este că s-a restabilit încrederea în forţele politice care se află la guvernare, încredere care era foarte serios erodată de fosta guvernare comunistă […], or predecesorii noştri una spuneau şi alta făceau.

Printre cele mai importante (rezultate n.n.) consider că este acordul semnat cu guvernul american, pentru redresarea infrastructurii, comunicaţiilor şi a sistemului de irigare, de circa 500 de milioane de dolari. Apoi acordurile cu FMI, BERD, cu guvernul României. Ne-a reuşit, în mod special, şi restabilirea încrederii şi comunicării cu partenerii noştri vestici europeni, în special cu vecinii noştri. Să nu mai vorbim despre scoaterea sârmei ghimpate, deschiderea Consulatelor României la Bălţi şi Cahul, Acordul despre micul trafic la frontieră, chiar şi bursele acordate tinerilor noştri pentru a studia în România etc.

Pe linie legislativă au fost întreprinse măsuri foarte importante pentru rectificările Codului electoral, care vine cu nişte amendamente foarte serioase ca rezultat al ultimelor două scrutine. S-au făcut modificări care oferă posibilitate ca şi cetăţenii de peste hotare să participe la actul electoral şi să se formeze acel registru electoral unic al populaţiei şi multe alte lucruri.

Din ordinul eşecurilor Ion Hadârcă consideră că primul şi cel mai mare eşec este că nu s-a reuşit modificarea art. 78 din Constituţia Republicii Moldova ce prevede modalitatea alegerii preşedintelui. Un alt eşec este “neadoptarea Codului educaţiei, impus de Tratatul de la Bologna şi de alte instituţii internaţionale care cer o modificare radicală a sistemului nostru de învăţământ, or noi până mai ieri aveam absolvenţi care aveau în buzunare atestate de absolvire a şcolii medii, ceea ce în Europa nu mai există.” De asemenea, “nu s-a reuşit o serie de modificări ale legislaţiei care vine în concordanţă cu programul de guvernare, dar sperăm că în sesiunea de toamnă vom reuşi să mai facem paşi siguri în această direcţie şi poate că vom adopta şi în prima lectură Codul educaţiei”, a adăugat Hadârcă.

Timpul.md după Info-Prim Neo

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *