Politică

Istoria – sub ghilotina puterii comuniste

Sambata, a avut loc Conferinta nationala a Asociatiei Istoricilor din R. Moldova (AIRM), prilejuita de cea de-a 20-a aniversare a organizatiei. In deschiderea forului, primul presedinte al AIRM, prof. univ. Alexandru Mosanu, membru de onoare al Academiei Romane, a mentionat ca, inca de la sfarsitul anilor ’80 si inceputul anilor ’90 ai secolului trecut, Asociatia Istoricilor a optat pentru o istoriografie nationala bazata pe adevar, pe dreptul istoric si de neam.

In luarile lor de cuvant, istoricii Pavel Parasca, Ion Negrei, Andrei Esanu, Sergiu Musteata, Anton Moraru, Anatol Petrencu, Gheorghe Palade, Vasile Dobrogeanu au mentionat ca AIRM s-a manifestat ca o uniune de luptatori pentru cauza comuna a tuturor romanilor basarabeni din stanga Prutului. „Arma noastra a fost si ramane adevarul istoric”, au spus ei. AIRM s-a manifestat plenar atat in timpul grevelor studentesti din primavara anului 1995, cat si in 2003, cand, prin Legea organica intitulata „Conceptia politicii nationale”, a fost impusa societatii ideologia moldovenismului agresiv antiromanesc de sorginte stalinista. Totodata, istoricii au constatat cu regret ca, in 2006, ca urmare a dezorganizarii opozitiei parlamentare si extraparlamentare, a crearii unui curent de colaborationisti si tradatori, guvernantii comunisti au reusit sa elimine din invatamantul preuniversitar Istoria Romanilor si s-o substituie cu o istorie sovietizata, numita in mod fraudulos „istorie integrata”.

Conferinta a adoptat si o declaratie prin care condamna politica inconsecventa si duplicitara promovata pe plan international de guvernarea comunista, indemnand cetatenii R. Moldova ca la alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie curent sa sprijine partidele de opozitie. „Evenimentele din 7 aprilie, provocate si organizate de institutiile puterii, incalcarea flagranta a drepturilor omului prin efectuarea a numeroase arestari si maltratari ale tinerilor protestatari pasnici denota deturnarea proceselor democratice si caracterul dictatorial al regimului politic de la Chisinau”, se spune in declaratie. Potrivit AIRM, „R. Moldova risca sa devina un focar de instabilitate politica la hotarele Uniunii Europene si ale Blocului Nord-Atlantic”.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *