Actualitate

Izolare în contextul COVID-19 – copiii au risc mai mare de abuz şi violenţă

Familiile şi copiii din ţările afectate de coronavirus se confruntă cu o altă realitate
În doar câteva luni, COVID-19 a schimbat drastic viaţa copiilor şi a familiilor de pe întreg mapamondul. Eforturile de asigurare a carantinei, precum închiderea şcolilor şi restricţiile de deplasare, deşi considerate necesare, perturbă rutina copiilor şi sistemele de sprijin. De asemenea, adaugă noi factori de stres pentru persoanele în grija cărora se află copiii, acestea putând fi nevoite să renunţe la lucru. Stigmatizarea ce însoţeşte COVID-19 face ca unii copii să fie mai vulnerabili la violenţă şi stres psihosocial. Totodată, măsurile de control ce nu ţin cont de nevoile specifice în funcţie de gen şi de vulnerabilităţile femeilor şi ale fetelor pot duce, în cazul acestora, la creşterea riscului de exploatare sexuală, abuz şi căsătorii timpurii.

Copiii au nevoie de protecţie şi siguranţă
De exemplu, mărturiile anecdotice semnalate recent în China indică o creştere semnificativă a actelor de violenţă domestică ale căror victime sunt femeile şi fetele.

Şi copiii şi familiile neinfectate sunt afectate de urmările pandemiei
„Din multe puncte de vedere, această boală nu mai afectează doar persoanele infectate, ci şi copiii şi familiile”, a afirmat Cornelius Williams, şeful Diviziei pentru Protecţia Copilului din cadrul UNICEF. „Se închid şcolile. Părinţii depun eforturi pentru a reuşi să aibă grijă de copii şi să se descurce financiar. Se amplifică riscurile legate de protecţia copilului. Aceste recomandări oferă guvernelor şi autorităţilor din domeniul protecţiei un cadru de măsuri practice ce pot fi adoptate pentru a oferi siguranţă copiilor în aceste vremuri nesigure”. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *