Actualitate

Josep Borrell: „Actualele preţuri la energie sunt consecinţele unui joc geopolitic major, cu o puternică dimensiune externă”

„Actualele preţuri la energie sunt consecinţele unui joc geopolitic major, cu o puternică dimensiune externă”, a spus Josep Borrell Fontelles, în momentul venirii la summitul Consiliului European la Bruxelles.

„Majorarea preţurilor la energie are rădăcini adânci la nivel geopolitic”, a menționat anterior Borrell.

„Este vorba de o luptă geopolitică. Există probleme de reglementare care trebuie rezolvate pe plan intern. Dar, în mod categoric, preţul gazelor, reducerea capacităţilor de gaz, aceste lucruri trebuie privite dintr-o perspectivă geopolitică”, a menționat demnitarul UE.

Germania însă are altă poziție și consideră că majorarea preţurilor la energie este rezultatul creşterii cererii la nivel mondial, în contextul eforturilor de relansare economică post-pandemie.

Reducerea livrărilor de gaze către Europa este pusă pe umerii Rusiei care este acuzată de jocuri geopolitice și de încercarea de a schimba optica marilor puteri față de Nord Stream2. Kremlinul a semnalat intenţia de a creşte livrările de gaze spre Uniunea Europeană, doar însă în baza unor contracte pe termen lung.

Preşedintele Rușiei, Vladimir Putin a respins criticile Uniunii Europene privind aprovizionarea cu gaz, afirmând că liderii UE sunt responsabili pentru actuala criză, deoarece au vrut diversificarea surselor de aprovizionare.

Joi şi vineri, 21-22 octombrie, la summitul de la Bruxelles va fi pusă în discuție criza pandemică și măsurile necesare pentru atenuarea efectelor majorării preţurilor la energie. De asemenea, se va discuta despre tranziţia digitală, despre imigraţie, relaţii comerciale şi afaceri externe. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *