Ultima oră

La intervenţia TIMPULUI Elena Ceban a fost graţiată

Elena Ceban – femeia din Căuşeni, condamnată la 18 ani de detenţie după ce, în aprilie 2006, ar fi comandat omorul propriului fiu, a fost graţiată ieri de către preşedintele Mihai Ghimpu. La 22 martie, Elena Ceban a părăsit închisoarea Rusca, fiind transferată la Penitenciarul nr. 13 din Chişinău, unde s-a prezentat în faţa Comisiei de graţiere. Potrivit Preşedinţiei, drept motiv pentru graţierea Elenei Ceban a constituit faptul că ea este invalidă de gradul al II-lea, suferă de boli cronice şi a avut un comportament adecvat în locul de executare a pedepsei. Şi Zinaida Vicol, şefa serviciului special al penitenciarului Rusca, a confirmat că, în ultimul timp, Elena Ceban avea grave probleme de sănătate.

Graţierea Elenei Ceban, în vârstă de 62 de ani, a fost solicitată de TIMPUL în decembrie 2009. Fiind singura publicaţie care a investigat cazul în detalii, am aflat că femeia a căzut pradă comportamentului fiului său, Sergiu Osadci, despre care la Căuşeni se ştie că o maltrata pe mamă-sa. Medicii din raion afirmă că dna Ceban li se adresa deseori înspăimântată, cu faţa vânătă de bătaie, fiindu-i frică să se întoarcă acasă. Osadci fusese sancţionat în repetate rânduri de poliţie, pentru că o bătea pe mamă-sa, dar tot ea intervenea de fiecare dată şi îl ierta. Într-un interviu pentru TIMPUL, dna Ceban spunea că fiul său o ameninţa demult că o va băga în puşcărie, dacă nu-i va ceda apartamentul, în care trăiau ambii. Chiar şi presupusul „killer” (un angajat al DCCOC) i-a fost plasat femeii de către prietenul lui Osadci, Valentin Ciobanu care, ulterior, a strigat în sala judecăţii: „Tu, Osadci, trebuie să faci puşcărie”. Pe parcursul aflării în detenţie, ne-au spus rudele femeii, fiul său o vizita rar, de fiecare dată cerându-i să-i cedeze apartamentul.

Potrivit Svetlanei Calalb, şefa secţiei speciale la Penitenciarul nr. 13, Elena Ceban va fi eliberată în zilele următoare, după ce instituţia va primi de la Preşedinţie documentele privind graţierea. Cu ocazia Sărbătorilor de Paşti, Mihai Ghimpu a mai graţiat două deţinute. Este vorba de Aurelia Suveico din s. Sudarca, r-l Donduşeni, care întreţine doi nepoţi minori, graţiată la solicitarea unor săteni, şi de Olga Vladimir, din s. Teleşeuca, acelaşi raion, în vârstă de 75 de ani.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *