Opinii și Editoriale

Miscarea Actiunea Europeana: santaj in alb si angajamente in rosu

Recent, Miscarea „Actiunea Europeana” (MAE) s-a adresat unor lideri de partide de opozitie cu initiativa „de a retrage sprijinul politic oferit tuturor celor asupra carora au planat sau planeaza suspiciuni de coruptie semnalate de media democratica si de societatea civila”.

Precizam ca MAE s-a adresat cu respectiva „initiativa”, solicitand „garantii” si semnarea unei… „demisii in alb” urmatorilor lideri: V. Hortolomei (PR), V. Filat (PLDM), S. Urecheanu (AMN), D. Diacov (PDM) si A. Tkaci (PDSMU). De ce MAE s-a adresat numai acestor lideri? Pentru ca doar acestia au semnat asa-zisul „Pact National impotriva Coruptiei”. Aici e si buba, partea miseleasca a initiativei MAE: dupa ce a obtinut – practic, prin santaj – semnaturile de adeziune la acest „Pact” (daca nu semnezi, inseamna ca aperi coruptia), MAE a mers mai departe, somandu-i si santajandu-i pe semnatari sa-si retraga „coruptii” de pe listele electorale si sa semneze „in alb” niste „garantii”…

Am considerat si consider o greseala semnarea de catre Filat, Urecheanu si Diacov (ceilalti nu conteaza) a acestui „Pact” – un „document” neserios, fara vreo finalitate (mai ales ca a venit de la un partid care nu va ajunge in viitorul parlament) si care a fost, de fapt, o cursa intinsa celor vizati. Avand acest „document” semnat la mana, insa, MAE era „motivata” sa adreseze respectiva „initiativa” doar formatiunilor semnatare ale „Pactului”, dar nu si, de exemplu, PCRM si PPCD – partide aflate la guvernare. Se vede de la o posta ca avem de-a face cu o provocare gandita de stafful lui Mark Tkaciuk. Caci „initiativa” MAE nu vizeaza coruptia in sanul guvernarii, ci al… Opozitiei, identificand-se in felul acesta, total si fara rest, cu mesajul „anticoruptie” lansat de PPCD. Pericolul „initiativei” MAE consta in faptul ca se incearca a abate atentia societatii (alegatorilor) de la zona guvernarii – cu adevarat afectata de marea coruptie, sursa infectiei! – la zona Opozitiei.
Ca lucrurile nu sunt deloc curate ne-o demonstreaza si faptul ca MAE, un partidut saracut care n-avea bani nici pentru plicuri, la un moment dat a inceput sa desfasoare niste actiuni de milioane de euro. Acest moment dat a fost acela cand MAE a decis sa se incadreze in… lupta cu coruptia din sanul… partidelor de opozitie. Coincidenta nu mi se pare deloc intamplatoare si nevinovata, iata de ce „initiativa” MAE, inclusiv santajul cu „semnarea in alb” nu este altceva decat un „santaj in alb”, ca urmare a unor „angajamente in rosu” ale MAE, gratie carora respectiva formatiune a devenit, peste noapte, cea mai banoasa…

Acum sa revenim la cerinta MAE catre liderii partidelor nominalizate de a-i retrage de pe listele electorale pe candidatii „asupra carora au planat sau planeaza suspiciuni de coruptie, semnalate in mediile democratice”. Nu stim daca liderul MAE, A. Petrencu, care a semnat „initiativa”, a avut-o in vedere si pe colega sa, Vitalia Pavlicenco, nr. 2 pe lista electorala a MAE. Daca nu, rugam respectuos s-o aiba si pe ea in vedere, s-o faca si pe ea sa semneze „demisia in alb”, fiindca, dupa 1999, „mediile democratice” au semnalat copios ca asupra ei „planeaza suspiciuni de coruptie”. Da, ati ghicit: ma refer la „scandalul apartamentelor” care a avut-o protagonista pe actuala campioana a luptei cu coruptia – V. Pavlicenco, propusa de MAE pentru inalta functie de presedinte al parlamentului. Voi reveni cu detalii.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *