Social

Nici macar scuze nu-si cer!

O injectie fatala i-a luat unicul copil

Imprudenta cu care unii medici stomatologi isi trateaza meseria, duce, uneori, la cazuri grave sau, si mai rau, fatale. Asa s-a intamplat exact cu doi ani in urma, in orasul Rezina, cand o fetita de numai opt ani si-a pierdut viata, dupa o banala vizita la un cabinet stomatologic. Cu toate acestea, medicii in cauza continua sa-si practice meseria, desi nu detin certificatul de acreditare al Consiliului National de Evaluare si Acreditare in Sanatate.

Pe 18 martie 2008, Elena Morarescu, impreuna cu mama sa, a vizitat, pentru a doua si ultima oara in viata, cabinetul stomatologic I.I. „Mihail Radu”, din orasul Rezina, acuzand dureri de dinti. Medicul a decis sa-i injecteze anestezicul „Lidocaini hydroclorium”, fara ca fetita sa fie supusa unei probe de sensibilitate la acest preparat si ignorand faptul ca „Lidocain-Zdorovie”, de 2% si 2 ml, este contraindicat copiilor mai mici de 12 ani.

Imediat dupa injectie, Elena acuza dureri insuportabile si, pentru ca acestea nu conteneau, medicul Maria Radu l-a chemat in ajutor pe sotul ei, si el stomatolog. Acesta i-a mai administrat o doza de lidocaina, doar ca de 1 ml, dupa care fetita de opt ani si-a pierdut cunostinta, avea convulsii si vomita. Speriati, medicii au chemat Urgenta, care a transportat-o pe Elena la Spitalul raional Rezina. Deoarece starea pacientei continua sa se agraveze, peste doua zile ea a fost transferata la Institutul de Cercetari Stiintifice al Centrului de Ocrotire a Sanatatii Mamei si Copilului din Chisinau, in Sectia de neurochirurgie-reanimare. Peste sapte zile fetita a decedat, fiind prea slabita pentru a mai putea lupta cu efectele „lidocainei ucigase”.

Dupa ce au inmormantat-o, indureratii parinti au inceput sa-si caute dreptatea. Tatal Elenei, Ion Morarescu, a scris zeci de scrisori la procuratura, politie, guvern, ajungand pana la presedintele tarii. El solicita „crearea unei comisii medico-legale pentru a determina corect, eficient si obiectiv cauzele decesului fiicei sale. Barbatul e sigur ca vinovati de pierderea copilului sunt medicii stomatologi de la I.I. „Mihail Radu”, care „au dat dovada de incompetenta si neglijenta in exercitarea profesiei”. Raspunsurile pe care le primea erau formale: fie ca „cererea dvs. se examineaza”, fie ca „sunt necesare cunostinte speciale in domeniul medicinii”.

Abia anul acesta, pe 18 ianuarie, a avut loc sedinta de judecata la Judecatoria Rezina. Cererea lui Ion Morarescu a fost sustinuta, in totalitate, de procurorul Olesea Varlan, care a instrumentat cazul. Totusi, desi expertiza medico-legala a constatat ca decesul fetitei a fost cauzat de administrarea lidocainei, instanta i-a achitat pe medicii stomatologi Maria si Mihail Radu, pe motiv ca nu a fost stabilita fapta infractiunii. Chiar daca, intre timp, au fost depistate un sir de incalcari semnalate de specialistul principal al Ministerului Sanatatii in stomatologie, Ion Lupan: in cabinetul stomatologic lipsea trusa „antisoc”, obligatorie pentru orice institutie medicala; preparatele au fost introduse intramuscular, si nu intravenos, asa cum cerea situatia; cabinetul nu a fost acreditat de catre Consiliul National de Evaluare si Acreditare in Sanatate (CNEAS).

In pofida neregulilor depistate, acestia isi continua activitatea. Contactata de TIMPUL, directoarea CNEAS, Maria Bolocan, ne-a spus ca, potrivit Legii 552 privind evaluarea si acreditarea in sanatate, orice institutie trebuie sa activeze in baza certificatului de acreditare. Totusi, legea prevede ca documentul poate fi obtinut cel tarziu dupa un an de activitate. Am incercat sa-i contactam si pe sotii Radu pentru a se expune asupra subiectului, dar au fost de negasit.

Saptamana viitoare, dosarul urmeaza sa fie examinat la Curtea de Apel Chisinau. „Daca nici Curtea de Apel nu-i va pedepsi, voi ajunge la CEDO. Mi-au ucis unicul copil si nici macar scuze nu-si cer!”, ne-a spus indurerat tatal Elenei, Ion Morarescu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *