Actualitate

O scuza si o mica explicatie

In ajunul mascaradei Greceanai-Groppa, care isi da startul in aceasta dimineata, ma simt dator cu o scuza pentru Stanislav Groppa si cu o explicatie pentru un cititor de-al TIMPULUI, care mi-a spus ca medicul candidat la presedintie i-a salvat viata unuia dintre apropiatii sai.

In varianta tiparita a numarului de luni al TIMPULUI s-a strecurat, din neatentie, o greseala tehnica. E vorba de o fraza din manseta textului „Pionul ataca Regina”: „Desi este prezentat drept un specialist de exceptie in neurologie, potrivit unor surse, Stanislav Groppa, „contracandidatul” Zinaidei Greceanai nu a facut in viata sa nicio operatie, fiindca este, de fapt, neurolog”. Cu scuzele de rigoare, corectez: „desi este prezentat drept un specialist de exceptie in neurochirurgie”, fiindca un neurolog nu face operatii. Citatul se refera la faptul ca, din motive neclare, unele ziare si posturi de televiziune ni-l prezinta pe Groppa ca „neurochirurg”, de parca aceasta gogoasa ar insemna un atu decisiv pentru un viitor presedinte de stat… De aceea, domnule Goppa, cu tot respectul, imi repar gafa.
 

Nu pun mana in foc ca omul care m-a sunat a doua zi la redactie este intr-adevar un cititor fidel al TIMPULUI, asa cum s-a prezentat. Fiindca imi cerea socoteala de ce nu l-am rugat pe Groppa sa comenteze declaratiile altor medici despre biografia sa, cand, de fapt, in text e scris negru pe alb ca neurologul nu a raspuns apelurilor noastre timp de o zi. Mai mult, cititorul nu se lasa induplecat, cerandu-mi insistent sa-i lamuresc de ce, pe prima pagina a TIMPULUI, fata lui Groppa a aparut pe un pion.
Raspund. Pentru ca Groppa nu e un copil naiv care sa nu inteleaga ca astazi va insemna pentru societate doar un pion. El este un om matur si serios si nu cred ca ar fi putut sa accepte rolul de bufon comunist fara sa primeasca, probabil, niste promisiuni barosane. Faptul ca a fost platit se exclude – e un fenomen nefiresc ca Voronin sa cheltuiasca banii partidului sau ai lui fiu-sau pentru un pion, dar, in schimb, guvernarea ar fi putut sa-i promita un fotoliu moale fie in urmatorul guvern, fie la Academia de Stiinte, fie intr-o institutie medicala. Pentru aceasta, insa, medicul-candidat are nevoie stricta de doua lucruri. Unu, ca Voronin sa gaseasca „votul de aur”. Doi, ca nici macar un singur deputat sa nu voteze pentru el. Deci, din punct de vedere strategic, Groppa trebuie sa-si doreasca sa acumuleze zero voturi, deoarece, daca ajungem la anticipate si comunistii nu vor mai reusi sa duca mortii la votare si sa comita alte fraude, atunci implicarea medicului in mascarada comunista va ramane in amintirea tuturor ca un gest stangaci si caraghios.
 

Cu toate acestea, sa nu ne mire faptul, daca astazi Mark Tkaciuk, Oleg Reidman, Serghei Stati si altii care o vor pe Greceanai presedinte, il vor vota pe Groppa. Acesta vi fi un semn ca dictatorul inca nu a gasit tradatorul(ii) sau ca il(ii) tine in taina pana in turul doi, pentru a deruta Opozitia si a demonstra europenilor un exemplu de „democratie” comunista. Astfel, chiar daca „votul de aur” este de-acum cumparat, e putin probabil ca astazi vom avea presedinte.
 

In schimb, de astazi, numele unui cunoscut medic paleste vizibil in fata noastra, a tuturor. E clar pentru orice minte ca, intrand in hora comunistilor, Groppa a acceptat crimele odioase comise de catre acestia. Batand palma cu dictatorul, Groppa a aderat la o haita de ucigasi, facandu-ne sa intelegem ca el nu se simte deranjat de imaginile groaznice pe care le-a vazut in zilele de 7-8 aprilie la Spitalul de Urgenta, unde activeaza, cand tineri nevinovati erau adusi plini de sange pe targi, dupa ce fusesera torturati de comunisti. Daca a salvat pe cineva de la moarte, bravo lui. Insa incuviintarea torturii asupra sutelor de copii si a mortii lui Valeriu Boboc, Ion ?abuleac, a altor tineri nu-i face fata niciunui boschetar, daramite unui medic, indiferent daca e neurolog sau neurochirurg.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *