Actualitate

Pădurea Amazoniană, „plămânul verde al Terrei”, într-o situaţie critică/ VIDEO

Reîmpădurirea este de asemenea esenţială, însă sunt luate în considerare "diferite rezultate" deoarece "totul depinde de statele din regiunea amazoniană", a adăugat preşedintele francez.

Jair Bolsonaro este vizat de critici internaţionale din cauza incendiilor care afectează Pădurea Amazoniană. Liderul brazilian, considerat un politician populist, este acuzat că a relaxat reglementările, facilitând defrişările.

Pe fondul presiunilor externe, Jair Bolsonaro a anunţat duminică că a dispus mijloace militare care să lupte împotriva incendiilor din şapte state de-a lungul Amazonului. Este vorba de 44.000 de militari care se vor lupta cu flăcările din păduri, alături de pompieri.

 

Fundaţie sprijinită de DiCaprio promite ajutor de 5 milioane de dolari pentru Pădurile Amazoniene
La rndul ei, o nouă fundaţie pentru protejarea mediului creată de actorul Leonardo DiCaprio şi mai mulţi filantropi promite un sprijin financiar de 5 milioane de dolari organizaţiilor locale care se ocupă de combaterea distrugerilor provocate de incendii în Pădurile Amazoniene, potrivit Associated Press.

Earth Alliance a fost creată luna trecută de DiCaprio şi filantropii Laurene Powell Jobs şi Brian Sheth. Duminică, a fost lansat Fondul pentru Pădurile Amazoniene, pe site-ul fundaţiei, unde se pot face donaţii.

Fondurile colectate de fundaţie vor fi distribuite unor grupuri locale care se ocupă de combaterea problemei.

Papa Francisc, care va organiza, în toamnă, o mare conferinţă mondială despre Amazonia, a făcut apel la cei aproximativ 1,3 miliarde de catolici de pe planetă "să se roage pentru ca, graţie angajamentului tuturor, aceste incendii să fie stinse cât mai repede posibil".

Papa s-a întâlnit în luna mai cu şeful indigenilor Raoni, venit să alerteze liderii europeni privind defrişările din Amazonia. Liderul poporului nomad kayapo încerca şi să colecteze suma de aproximativ 1 milion de euro necesară pentru protejarea rezervaţiei Xingu din Brazilia.

În enciclica "Laudato si" din mai 2015, un text în care a abordat şi tema ecologiei, papa a denunţat exploatarea masivă a Pădurii Amazoniene "din cauza unor enorme interese economice internaţionale".

În ianuarie 2018, suveranul pontif argentinian în vârstă de 82 de ani a vizitat Puerto Maldonado, un sat din sud-estul statului Peru înconjurat de junglă amazoniană, unde s-au strâns mii de indigeni peruani, brazilieni şi bolivieni. Papa a denunţat atunci "marile presiuni exercitate de puternice interese economice care îşi dispută petrolul, gazele, lemnul, aurul şi monoculturile agro-industriale".

Pentru Francisc, acest prim voiaj în Amazonia a dat startul pregătirilor pentru sinodul din octombrie care va fi consacrat Pădurilor Amazoniene, ce ocupă 43% din suprafaţa Americii de Sud şi unde trăiesc aproape trei milioane de indigeni.

Numărul incendiilor de vegetaţie produse în Pădurea Amazoniană din luna ianuarie a ajuns la 74.155. Este vorba despre o creştere de aproape 85% a numărului incendiilor faţă de anul trecut, a informat recent Institutul Naţional pentru Cercetarea Mediului din Brazilia (INPE).

Pădurile din Amazonia furnizează 20% din necesarul de oxigen al atmosferei Terrei

Pădurile Amazoniene ocupă 43% din suprafaţa Americii de Sud şi găzduiesc aproape trei milioane de indigeni. În Amazonia se găsesc 20% din cantitatea de apă dulce de pe planetă, 34% dintre pădurile virgine şi 30 – 50% din fauna şi flora lumii. Se întinde pe teritoriile a nouă dintre cele 12 ţări din America de Sud, majoritar în Brazilia (67%), Bolivia (11%) şi Peru (13%).

https://www.descopera.ro/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *