Actualitate

Parlamentarele din RM – in vizorul presei internationale

Dupa parlamentarele de duminica, presa internationala informeaza pe larg despre presupusele fraude ale alegerilor din RM. Presa romaneasca relateaza ca Dmitri Medvedev este primul presedinte strain care l-a felicitat pe Vladimir Voronin, cu ocazia victoriei PCRM in cadrul alegerilor parlamentare de duminica.

Seful statului rus s-a aratat increzator cu privire la viitorul colaborarii „dintre noua guvernare din RM si autoritatile Federatiei Ruse", mentionand deschiderea totala a acestora pentru identificarea de noi oportunitati de aprofundare si extindere a cooperarii multidimensionale cu Chisinaul. Bunele relatii cu Rusia au fost unul dintre argumentele folosite in campanie de PCRM, in contrast cu relatiile proaste afisate si chiar exacerbate, cu Romania.

Agentiile de presa straine despre alegeri

„Comunistii din Moldova au castigat suficiente voturi pentru a-si mentine puterea in Parlament, dar nu si suficiente mandate pentru a-l impune pe viitorul presedinte”, scrie Reuters, citata de Radio Europa Libera. Agentia descrie modul in care se alege presedintele de catre parlament, precizand ca, pentru a putea sa isi impuna candidatul la presedintie, comunistii moldoveni vor trebui sa mai castige cel putin sase parlamentari de la liberali si AMN de partea lor… Aceeasi agentie a publicat ample reactii la protestele de denuntare a victoriei comunistilor.
Reuters citeaza declaratia lui Vlad Filat, liderul PLDM, care a afirmat ca partidul sau nu va intra in coalitie cu „acest regim criminal”. Vladimir Voronin, la randul sau, ca lider al comunistilor moldoveni, este citat cu declaratia ca spera sa reuseasca sa ajunga la intelegeri „ad hoc”, pentru ca partidul sau sa isi impuna candidatul la presedintie…

Agentia Reuters a difuzat si un reportaj de la Dorotcaia, referitor la problemele scolilor romanesti din regiunea transnistreana si despre faptul ca oamenii de acolo nu au putut vota.

„Miza alegerilor legislative din RM este, de fapt, desemnarea presedintelui. Intrebarea este cum veteranul presedinte Vladimir Voronin, singurul lider comunist din Europa, va continua sa-si mentina puterea dupa ce se va retrage. El a spus clar ca vrea sa ramana aproape de putere si sa devina „Deng Xiaoping-ul RM” – liderul chinez al anilor ’90. Ar putea realiza acest lucru preluand un alt post important in stat, cum s-a intamplat in Rusia, unde presedintele Vladimir Putin a devenit premier”, relateaza Reuters.

Agentia germana de stiri DPA, la randul ei, a publicat un reportaj din regiunea transnistreana, vorbind despre problemele de la Corjova, unde persoane in civil au impiedicat votul si sectia de votare a trebuit sa fie inchisa.

Associated Press titreaza: „Comunistii au castigat usor alegerile parlamentare din Moldova” si scrie despre prezenta la vot a 52% din electoratul moldovean.
AP reaminteste despre longevitatea politica a comunistilor la carma Moldovei din 2001 incoace, despre faptul ca „Moldova ramane cea mai saraca tara din Europa” cu un salariu mediu de 350 de dolari pe luna.

AP aminteste despre banii trimisi acasa de cei sase sute de mii de moldoveni care muncesc in afara tarii, banii trimisi echivaland anul trecut cu bugetul tarii, adica 1 miliard si 600 de milioane de dolari…

Agentia France Presse scrie despre cei 3.100 de observatori interni si internationali la acest scrutin, prezinta date despre cum va fi ales de catre parlament succesorul presedintelui Voronin, cu minimum 61 de voturi din cele 101 ale deputatilor. AFP mentioneaza ca viitorul presedinte trebuie ales, potrivit Constitutiei, intre 8 aprilie si 8 iunie…

  •  „Triumful lui Voronin” in presa din Romania
  •  
  • „Triumful lui Vo ronin” este comentat pe larg de Petru Clej in publicatia „Romania Libera”. „Procentual, PCRM a obtinut practic acelasi scor ca in 2001 si a intors la alegerile din 2009 tendinta de declin manifestata de atunci si care a culminat cu scorul catastrofal – 34% – la alegerile locale de acum doi ani. Care e explicatia acestei sfidari a uzurii la guvernare de catre PCRM? In primul rand, s-a dovedit ca presedintele Voronin a invatat rapid lectia infrangerii de acum doi ani si a trecut instantaneu la dezbinarea opozitiei, faramitata oricum in sase sau sapte partide.

Apoi, administratia condusa de PCRM a stiut sa capitalizeze cresterea economica din ultimii patru ani, generata de banii trimisi acasa de moldovenii care lucreaza in strainatate si de influxul masiv de investitii straine”, observa jurnalistul.

„Obtinand al treilea mandat consecutiv cu majoritate absoluta, caz unic in fostele tari comuniste din Europa, si extrem de rar in ultimii 20 de ani in Europa in general (o exceptie e Partidul Laburist Britanic, sub conducerea lui Tony Blair), PCRM risca sa devina si mai arogant si autoritar la guvernare, cum l-au caracterizat adversarii politici. Cele trei partide care au intrat in parlament – PL, PLDM si AMN, care pretind ca imbratiseaza doctrina liberala, trebuie sa fuzioneze de urgenta”, scrie Romania Libera.

„Parlamentul ales il va vota pe noul presedinte. Nu Voronin va fi acela, pentru ca si-a consumat deja cele doua mandate. Unii comentatori se asteapta la un scenariu de tip rusesc, in care Voronin ar urma sa devina prim-ministru”, observa PRO TV.

„Suntem foarte multumiti de rezultat", a declarat pentru cotidianul.ro Mark Tkaciuk, eminenta cenusie a Partidului Comunistilor din R. Moldova, cel care a condus campania electorala, de altfel. „Cum imi explic votul masiv pentru noi? Prin politicile noastre foarte eficiente", a continuat el. „Alegerile transforma Moldova in Estul Salbatic”, titreaza acelasi cotidian.
„De ce au castigat comunistii?, este intrebarea la care raspund sincer sau cu frica in GANDUL Pavel Stratan, Alexandrina si trupa Zdob si Zdub. „Imi pare foarte rau pentru tara mea, nu stiu cum vor ajunge. Ar fi un miracol ca, intr-o zi, comunistii sa nu mai fie la putere”, a mentionat pictorita si cantareata Alexandrina Hristov. „Chiar daca artistii sunt, de regula, veritabile „voci” ale popoarelor din care se trag, in cazul alegerilor din Moldova sunt mai degraba tacuti. Pavel Stratan, celebru pentru versurile sale directe si ironice, a preferat sa nu comenteze in niciun fel victoria partidului din care face parte Vladimir Voronin, presedinte din 2001: „Imi pare rau, dar nu pot face declaratii politice, nu sunt genul acela de persoana”.
Nici dinspre Zdob si Zdub, muzicieni cat se poate de nonconformisti si occidentali in prestatii, nu a venit un punct de vedere „personalizat”. Corneliu Ladin, impresarul trupei, a fost laconic: „Noi nu am participat la campania electorala, nu ne-am implicat in niciun fel si nu comentam sub nicio forma acest aspect”. E greu de crezut ca artistii nu au nicio parere despre felul in care le este condusa tara”, semnaleaza GANDUL.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *