Interviu

Pe 29 iulie a cazut ultimul regim comunist din Europa

Interviu cu Calin Vieru, aparut in  revista romaneasca "FLACaRA".

– Domnule Calin Vieru, ce au insemnat alegerile din 29 iulie pentru romanii basarabeni si minoritatile conlocuitoare din Basarabia?
– Eliberarea de sub sistemul agresiv comunist. Strigatul de revolta al tinerilor din zilele de 6-7 aprilie nu a fost in zadar. Victoria opozitiei anticomuniste este cu atat mai valoroasa deoarece Voronin avea de partea sa toate structurile statului, o mare parte a potentialului economic, un monopol mediatic, procuratura, politia, serviciile secrete.
PCRM a pierdut, chiar daca are un avantaj matematic. In competitia electorala cel mai mare punctaj nu aduce cu sine neaparat si victoria. Comunistii au pierdut.

– PLDM, pe listele caruia ati obtinut un loc in Parlament, s-a clasat imediat dupa PCRM. Ce obligatie morala aveti fata de electoratul care v-a dat votul?
– Realizam ca greul abia incepe si urmeaza cateva etape, una mai dificila ca alta. In primul rand trebuie sa contracaram efectele crizei financiare, sa punem in aplicare reformele. Sarcini aproape insurmontabile. Cele 18 mandate obtinute de PLDM mai inseamna chemare la concordie.
Domnul Vlad Filat, liderul PLDM, a facut in acest sens un apel catre cetatenii R. Moldova, prin care Domnia sa spune: „Noi intelegem foarte bine ca o guvernare nu poate fi eficienta fara un sprijin larg din partea tuturor categoriilor socio-profesionale, a tuturor grupurilor etnice, religioase s.a.m.d. Fosta guvernare a savarsit o crima, separand si invrajbind societatea, ajungandu-se la actiuni de segregare etnica, sapand transee intre oameni. (…) Alegerile au trecut si noi trebuie sa traim in aceasta tara. E timpul sa oprim ura dintre frati si surori, dintre tineri si batrani, dintre comunisti si anticomunisti. Toti suntem cetateni ai acestei tari, indiferent de convingerile politice. Numai impreuna putem sa redam tarii demnitatea, iar cetatenilor nostri – linistea si bunastarea”. Acesta este si raspunsul meu la intrebarea dvs.

– Cum priveste Uniunea Europeana victoria partidelor democratice din Basarabia?
– UE cere partidelor din Moldova sa dea dovada de spirit de reconciliere. Seful diplomatiei europene, Javier Solana, a salutat modul in care s-au derulat alegerile legislative, cerand totodata partidelor politice sa dea dovada de „spirit de reconciliere!”.

– Zilele acestea se poarta discutii intre liderii PLDM, PL, AMN si PD pentru alegerea presedintelui statului. Este un examen de maturitate si o provocare atat pentru liderii partidelor amintite, cat si pentru domnul Marian Lupu. Va sustine liderul PD cele trei partide de dreapta?
– Liderul PD a exclus o eventuala negociere cu Vladimir Voronin. Mai mult, liderul AMN, Serafim Urecheanu, este sigur ca cel putin opt deputati comunisti vor vota impreuna cu partidele democratice pentru candidatura sefului statului din partea coalitiei democratice, pentru a evita o noua criza politica.

– Credeti ca Voronin si comunistii sai vor accepta infrangerea?
– Pe 29 iulie comunistii au pierdut. Chiar daca se vor mai zvarcoli, ei au iesit din istorie. Pe 29 iulie a cazut ultimul regim comunist din Europa. Societatea e impartita in doua tabere, viitorul guvern trebuie sa castige increderea intregii societati. E necesar si vital pentru o noua guvernare. Oamenii nu au gasit inca remediul impotriva comunismului. Democratia e un lucru prea serios ca sa te poti juca cu el. Alegerile din 29 iulie au pus capat carierei politice a presedintelui inca in exercitiu Vladimir Voronin. Prin prabusirea sa este provocata o reactie in lant, care va conduce la dezintegrarea PCRM.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *